Veliki finale šova Zvezde plešejo. Zmagala favoritka Tanja Žagar

Osvojeni plesni globus in premagan strah pred višino za Tanjo Žagar (foto: Miro Majcen)

"Ne vem, če se Arnej (Ivkovič, op. u.) zaveda, kaj ga čaka. Tanja (Žagar, op. u.) je bila od otroških let naprej energetska bombica. Pevka, ki ji niso tuji plesni koraki, saj je že sodelovala v plesnem tekmovanju pred kamerami, bo najmlajšemu plesalcu v šovu pokazala, kaj pomeni top profesionalni pristop. Arnej, ki se je šovu pridružil lani in prvi izpadel, ima s Tanjo celo možnosti za zmago, če bo uspel obdržati glavno besedo. Nedvomno eden od bolj zanimivih parov te sezone!"

To so bile moje napovedi pred prvo oddajo tretje sezone ‘najbleščečejšega’ šova Zvezde plešejo. Moje napovedi so se uresničile in verjetno tudi napovedi mnogih gledalcev, ki so iz oddaje v oddajo spremljali Tanjine in Arnejeve plesne podvige, skozi katere se nam je Tanja prikupila tudi zaradi svoje pozitivne energije in nezvezdniške preprostosti. Čeprav nam je zdaj že vsem jasno, da to ni le plesni šov in da o zmagovalcu odločajo tudi mnogi drugi dejavniki, smo si lahko edini, da je tokrat res zmagal ples.
Sodniška ekipa: (z leve) Andrej Škufca, Katarina Venturini, Nika Ambrožič Urbas in Lado Bizovičar

Pa se vrnimo na začetek oddaje in poglejmo, kako se je odvil finalni večer najbolj spektakularnega in priljubljenega zabavno-plesnega šova na naših TV-zaslonih. Po izpadu Franka Bajca in Svetlane Cigoj prejšnjo nedeljo so se v sklepni del tekmovanja prebili Špela Grošelj in Miha Perat, Miha Zupan in Maja Geršak ter Tanja Žagar in Arnej Ivkovič. V napovedniku smo izvedeli, da bo prvi del oddaje namenjen popravnim izpitom. Izbor tekmovalnega plesa je padel na ramena sodnikom, ki so vsakemu paru določili tisti ples, za katerega so menili, da paru ni najbolje uspel, prišli pa so jim tudi pomagat pri treningu.

Popravni plesi: Špela Grošelj in Miha Perat …
Špelin popravni ples je bil ča ča ča. Tega sta Špela in Miha plesala že v prvi oddaji, in sicer na Brizgalno brizgo v ritmu polke. Na treningu sta Špeli z nasveti pomagala Andrej Škufca in Nika Urbas. Tokratna glasbena podlaga še vedno ni bila pravi ča ča ča, vendar je po tempu in karakterju pesem Kylie Minogue Can’t Get You Out Of My Head vsekakor omogočila bolj pristno interpretacijo. Predvsem v prvem delu točke je bila Špela zelo prepričljiva in tehnično dokaj natančna, hkrati pa ritmična, igrivo zapeljiva in dinamična. V trenutku, ko sta se z Miho ločila in se je Špela obrnila k sodnikom, je energija točke rahlo upadla, ker je ritem postal sekundarnega pomena. Del njunega nastopa, ki je bil izbran za kratki odlomek, ki so ga večkrat med oddajo predvajali, je bil dejansko najboljši del plesa, še zlasti figura ‘cuban breaks’ v senčni poziciji. Špela in Miha sta prejela za svoj popravni ples 36 točk, kar je 14 več kot za njun prvotni ča ča ča nastop v prvi oddaji.
Miha Zupan in Maja Geršak
Miha Zupan in Maja Geršak sta morala za popravni izpit znova odplesati dunajski valček. Na pesem When a Man Loves a Woman sta zaplesala mnogo bolj sproščeno kot v osmi oddaji na We Are The Champions in tudi končni dvig se jima je tokrat lepo posrečil. Miha je v črnem smokingu deloval mnogo bolje kot prvič v sivi obleki. Plesal je z občutkom za ritem, za Majo in za prostor. Imel je urejeno plesno držo, in čeprav koreografija ni bila pretirano zakomplicirana, je bila točka lepa. Miha in Maja sta, kot kaže, med serijo razvila zelo lep partnerski odnos, toplo komunikacijo in vzajemno spoštovanje. Njuna povezava med plesom je bila izjemna. Maja je skrbela, da je Miha vse prehode izvedel skrajno muzikalno natančno, on pa je ves čas plesal z izostrenim občutkom za Majo in ji bil pravi plesni partner v vseh pogledih. Prejela sta 39 točk, 13 več kot pri prvem poskusu.
Tanja Žagar in Arnej Ivkovič
Tanja Žagar in Arnej Ivkovič sta morala ponoviti jive iz šeste oddaje, in sicer predvsem zaradi neuspele akrobatske figure ‘kugla’, pri kateri je Tanja popustila napetost v telesu, kar je osnovni predpogoj, da ta težavna figura uspe. Na treningu ji je pomagal Lado Bizovičar, ki kot nekdanji tekmovalec rokenrola še vedno obvlada tehniko liftov. Z nasveti za dober jive je Tanji pomagala tudi Katarina (Venturini, op. u.), ki jo je poučila, da mora imeti težo telesa mnogo bolj naprej in da bo tako veliko lažje izvajala pravilne dvige proste noge in občutila povezavo s centrom telesa. O teh stvareh sem pisala pri recenziji šeste oddaje, ko sem pogrešala močnejši ritem v Tanjinem telesu. Kljub težavi z akrobacijo je bil Tanjin jive pravzaprav že takrat dober. Hkrati ta dinamičen in hiter ples karakterno Tanji zelo odgovarja, zato visoke ocene s seštevkom 39 niso bile presenetljive. Svoj rezultat je izboljšala za 12 točk, deloma tudi zaradi mnogo boljše izvedbe akrobacije, ki sicer ni bila izvedena brezhibno, ampak solidno.
Špela Grošelj in Miha Perat sta se po finalnem delu poslovila od tekmovanja.
V nadaljevanju so gledalci s svojimi glasovi v superfinale izbrali ista dva para kot sodniki s svojimi ocenami. Tretjeuvrščena Špela Grošelj in njen plesni partner, lanskoletni zmagovalec in že tretjič finalist, Miha Perat, sta morala zapustiti tekmovanje brez priložnosti, da nam pokažeta svojo finalno točko po lastnem izboru, kar se mi zdi škoda, saj plesa v finalni oddaji že itak ni prav dosti. Špela je bila vzorna tekmovalka, ki je znala iz sebe potegniti največ, ko so se zadeve zaostrile. Kar trikrat se je izvlekla iz plesnega dvoboja kot zmagovalka in sebi ter drugim pokazala, kako močna je pravzaprav.
Zadnji ples Mihe Zupane in Maje Geršak …
Sledilo je superfinale dveh plesnih parov, ki si ne bi mogla biti bolj različna. Tanja Žagar in Arnej Ivkovič sta bila s svojimi nastopi konstantno pri vrhu lestvice sodniških ocen. Njun stil je bil mladosten, vihrav, energičen, točke pa predrzne in polne težkih elementov in akrobacij. Miha Zupan in Maja Geršak sta kot par delovala bolj umirjeno in zrelo, njuni nastopi pa so bili bolj čustveni in pogosto sporočilni. Maja je izjemna plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja z občutkom za pomembnost dobre komunikacije med partnerjema. Tanji so bolj ustrezali latinskoameriški plesi, Mihi bolj standardni. Situacija je spominjala na tekmovanje v kombinaciji desetih plesov med prvakom v standardnih in prvakom v latinskoameriških plesih. Končni izid v taki situaciji je vedno zelo tesen.
Miha in Maja sta v svojo zaključno točko vključila skupino gluhih plesalcev. Točka je bila kot vedno emocionalna in sporočilna. V njej so se prepletali elementi standardnih plesov in sodobnega plesa. Ganljiv nastop je izzval val odobravanja gledalcev v studiu, Miha pa je znova dokazal, da so ovire le izzivi, ki jih vsakdo lahko premaga, če le verjame vase. Po njunem nastopu sem takoj pomislila, da sploh ni pomembno, ali bo na koncu dvignil plesni globus ali ne. On je že zmagovalec!
Zmagovali nastop Tanje Žagar in Arneja Ivkoviča
Tanja in Arnej pa sta v svojem zadnjem nastopu uporabila kombinacijo rumbe in sambe. Rumba na Shallow iz A Star is Born je bila zelo lepo zaplesana in je je bilo kar prehitro konec. Samba v drugem delu pa je bila temperamentna in vihrava, kakršna je tudi Tanja. Bila je pravzaprav eno samo praznovanje po uspešno zaključeni plesni sezoni, ali kot je rekel Lado, nekakšen častni krog po zaključku avtomobilske dirke, ko pravila ne veljajo več in te prevzemajo čustva.
Superfinale med Miho Zupanom in Majo Geršak ter Tanjo Žagar in Arnejem Ivkovičem. Objem zmagovalcev.
Pred objavo zmagovalnega para, ki so ga določili zgolj glasovi gledalcev, so se nam še zadnjič pokazali vsi tekmovalci tretje serije v skupinski plesni točki.
Zadnji nagovor voditelja Petra Polesa pred zaključkom glasovanja je prevajal v znakovni jezik Bojan, ki mu gre tudi zahvala za dobro opravljeno delo v seriji. Producentom predlagam, da ga povabijo v prihodnje serije, da prevaja vse oddaje. S tem bi dejansko nastop Mihe Zupana kot prvega gluhega tekmovalca v šovu pustil oddaji trajen pečat.
Plesni globus je osvojen.
V zaključnih minutah smo izvedeli, da ste gledalci izbrali za zmagovalni par Tanjo Žagar in Arneja Ivkoviča, ki sta bila oba presrečna. Vesela sem za Arneja, ki je po lanskoletnem izpadu čisto na začetku uspel svojo zvezdo popeljati do zmage. Tanja je bila super učenka, pa tudi njuna kombinacija je imela očitno pravo kemijo, saj sta se med oddajo oba razcvetela.
Miha Zupan in Maja Geršak nam bosta vsem ostala v spominu kot par, ki se nas je dotaknil pri vsakem nastopu. Njun ples je bil vedno več kot le kopica figur in korakov, saj sta se trudila vedno iti globlje od fizičnega. Občudujem Majo, ki prinaša v oddajo ozaveščanje o pomembnosti sporočila skozi ples. Njena prisotnost daje šovu dodatno dimenzijo in upam, da bo ostala del ekipe tudi v prihodnjih sezonah. Maja je bila s svojim partnerjem Gašperjem Rifljem na drugem mestu že v lanski sezoni. Tokrat sta z Miho osvojila srca gledalcev, kar je svojevrstna zmaga.
Tanja Žagar in Arnej Ivkovič z voditeljema Petrom Polesom in Taro Zupančič ter sodniki Andrejem Škufco, Katarino Venturini, Ladom Bizovičarjem in Niko Ambrožič Urbas
POP TV ter programski direktor Branko Čakarmiš so se izkazali in nam olepšali nedeljske večere. Dejansko je vsaka serija boljša in iskreno upam, da bo ta trend ostal še za prihodnje sezone.
Vsi sodelujoči plesni pari tretje sezone (foto: Miro Majcen)
Tanji Žagar in Arneju čestitam iz srca, prav tako tudi vsem preostalim sodelujočim zvezdam in plesalcem, ki so nas zabavali zadnje tri mesece in približali lepote plesa v paru gledalcem po vsej Sloveniji.

View Gallery 14 Photos