Valentina Turcu z Romeom in Julijo ter mariborskim baletom zaključuje sezono na gostovanju v Budimpešti in napoveduje ‘mega’ projekt z Bejart Ballet Lausanne!

Valentina Turcu (foto: Sami Rahim)

Ekipa mariborskega baleta se je danes zjutraj odpeljala proti Budimpešti, kjer bo jutri nastopila z baletom Romeo in Julija na otoku letnega gledališča Margitszigeti pred več kot 3000 obiskovalci!

Dolga sezona mariborskega baleta se počasi zaključuje, in to v precej maestralnem okolju letnega gledališča Margitszigeti pri Budimpešti. Mariborčani so že lani tam nastopili, in sicer s koreografijama Edwarda Cluga, Carmina Burana in Posvetitev pomladi.

Catarina de Meneses kot Julija in Tamás Darai kot Romeo (foto: Tiberiu Marta)

Letos pa so si organizatorji z umetniško direktorico Teodóro Bán zaželeli Romea in Julijo koreografinje Valentine Turcu. Ekipo sem obiskala na vaji tik pred odhodom in razpoloženje je kljub naporni sezoni še vedno na vrhuncu.

Catarina de Meneses na včerajšnji vaji (foto: BD)

Gostovanja so pač poseben izziv ne samo za plesalce, ampak tudi za koreografe. Valentina Turcu pravi: “Ta publika je tradicionalno kultivirana za vrhunske baletne predstave. Vem, da je gostoval sloviti Bejart Ballet, da je gostoval Ballett de Monte Carlo, imajo tradicijo spremljanja mnogih kompanij Evrope in se zato še bolj veselimo, da bomo izpolnili vsa pričakovanja. Okoli 3000 ljudi je že kupilo vstopnice in je velik znamenit oder s prekrasno cerkvijo. Atmosfera je narejena za Romea in Julijo. Veselimo se pa še posebej, da je v ekipi Tamás Darai, ki pleše Romea in prihaja iz Budimpešte, domačin, in je nekaj enkratnega v njegovi karieri. Po tako odmevnem uspehu januarja tukaj na našem odru, kjer smo prav s to predstavo praznovali 30 let mojega ustvarjanja, nam je še toliko bolj ljubo, da letošnjo sezono zaključujemo prav z baletom Romeo in Julija. Tako da bo Prokofjev tisti večer odmeval do neba, do zvezd.

Romeo in Julija v Dubrovniku

Romeo in Julija je predstava, ki nekako ‘paše’ v ambiente, kamor je povabljena. Na primer Dubrovniški festival pred leti je bil eden takšnih. “Se mi zdi, da je Shakespeare sam po sebi inspirativen in vedno nekaj novega najdeš, ko ga koreografiraš ali režiraš in se ukvarjaš z njim. Dubrovniški festival nam je ostal v globoko v srcu. Naslednjo sezono gostujemo v Zagrebu v dvorani Vatroslav Lisinski in to bo tudi nekaj posebnega, saj je dvorana ogromna. Sicer pa moj balet Romeo in Julija živi že devet let v Latviji in je gostoval na Finskem, v Franciji in nazadnje sem postavila ta balet v Cluju v Romuniji, kjer je doživel izjemne ovacije in aplavze, zato bi rekla, ne samo da je Shakespeare večen, ampak ima neko gledališko moč, ki jo je moč postaviti ne samo v gledališču, ampak tudi na odprtem odru.

Sytze Jan Luske kot Tybalt (foto: Tiberiu Marta)

Mi gledalci včasih navijamo, da bi se kljub temu zgodba nesrečne in večne ljubezni razpletla srečno. “Ko sem začela študirati predstavo leta 2012, sem v zapiskih našla, da je bilo zapisano 327 verzij Romea in Julije, in prepričana sem, da je kakšna tudi s srečnim koncem. Je pa neverjetno, koliko je odznotraj v človeku potreba, da se ukvarja s temi večnimi temami – ljubezen, smrt in kaj je onstran tega življenja. Te večne teme, s katerimi se mi kreativne duše ukvarjamo. Kot običajno pri mnogih glavnih likih literature in ko se začnejo ti liki boriti med sabo. Ampak vedno sta ljubezen in svetloba tisti, ki nas ženeta naprej. Se zavedamo, da brez teme ne more biti svetlobe. Balans med tema dvema je najbolj esencialen za človeka.

Levo Gil Roman, sedanji direktor kompanije Bejart Ballet Lausanne, in Valentina Turcu (tretja z leve) kot Bejartova plesalca (foto: arhiv Valentine Turcu)

Ima pa Valentina veliko novico, ki osuplja mednarodno plesno sceno. “Z novo sezono odpiram nova vrata, novo poglavje. Mogoče tudi krog, ki se bo sklenil. Povabljena sem v Lozano, da kreiram popolnoma novo kreacijo za znameniti Bejart Ballet Lausanne, od koder sem leta 1995 odšla kot učenka Mauricea Bejarta po akademiji in članica skupine. Spomnim se, da sem se že takrat pogovarjala z Gilom (Roman, sedanji direktor skupine Bejart Ballet Lausanne, op. u.) in Mauriceom Bejartom, da se bom en dan vrnila. Ni se mi zdelo, da bo minilo od takrat 30 let, in zdaj, ko sem odšla v Lozano na pogovore, mi je Gil rekel, no, vrnila si se.

Gil in Valentina na enem od gostovanj Bejart baleta v Ljubljani, kjer je gostoval tudi mariborski balet z Valentinino predstavo Romeo in Julija. (Foto: arhiv Parada plesa)

Čestitke Valentini za sanjski angažma. Kaj bo pripravila, nekateri sicer vemo, a zavezuje me molčečnost, saj danes se tudi na področju baleta kradejo zamisli in koreografski principi.

Še zadnje korekcije pred gostovanjem pod budnim očesom Valentine Turcu in Alenke Ribič, ki je Julijo plesala mnogokrat. (Foto: BD)

Srečno, ekipa, v Budimpešti. Na odru bodo plesali Catarina de Meneses kot Julija, domačin Tamás Darai kot Romeo, Andrea Schifano kot Mercutio, Sytze Jan Luske kot Tybalt, Yuya Omaki kot Benvolio, Lucio Mautone kot Paris, Tanja Baronik bo Lady Capulet, njen mož Lord Capulet Sergiu Moga. In vsa ostala ekipa: Evgenija Koškina, Tiberiu Marta, Helena Klasič, Branka Popovici, Olesja Hartmann Marin, Asami Nakashima, Mina Radakovič, Davide Buffone, Monja Obrul, Tea Bajc, Bea Batrolomei, Tomaž Viktor Abram Golub, Matteo Magalotti, Aleksandar Trenevski, Mircea Golescu, Alexandru Pilca, Christopher Thompson, Ines Uroševič, Satomi Netsu, Mirjana Šrot, Ema Perić, Hristina Stojcheva in seveda Valentinin oče Marin Turcu kot pater Lorenzo.