Valentina Turcu z Romeom in Julijo na 64. Dubrovniških letnih igrah

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Dubrovnik na Hrvaško, kjer bo v četrtek, 18. julija, in v petek, 19. julija, z baletom Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva gostoval na 64. Dubrovniških letnih igrah. V vlogah veronskih ljubimcev bosta nastopila Catarina de Meneses in Anton Bogov ter solisti in ansambel Baleta SNG Maribor. Asistent koreografinje in baletni mojster je Leo Mujić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš.

Valentina Turcu …
Balet Romeo in Julija koreografinje Valentine Turcu interpretira vsebino Shakespearove in Prokofjeve zgodovinske umetniške mojstrovine na svojstven način in jo sodobno oplemeniti. Valentina Turcu stremi k baletu kot umetniškemu izrazu na najvišji ravni gledališke estetike, vizualne ustvarjalnosti, telesne popolnosti in čutnosti. "Fascinira me moč zgodbe, njena brezčasnost in hkrati enostavnost. Vznemirljiva je že sama dinamika likov. Zgodba nas sooča z izjemnimi karakterji silne moči in neustrašnosti. Na eni strani neomajna odločitev ter ultimativna moč ljubezni, na drugi brutalna dejanja krutosti, ambicije, netolerance, sovraštva in njihove posledice," je dejala Valentina Turcu.
… (Foto: Miha Fras)
Dubrovniške letne igre, ki tradicionalno potekajo od 10. julija do 25. avgusta, letos gostijo več kot 2000 umetnikov z vsega sveta. V 47 dneh je na dvajsetih različnih lokacijah v Dubrovniku na sporedu več kot 100 gledaliških, glasbenih, opernih, baletnih, plesnih in drugih predstav. Balet Romeo in Julija bo v Dubrovniku uprizorjen na Poljani Ruđera Boškovića, ki se nahaja znotraj mestnega obzidja pred cerkvijo sv. Ignacija.