Vabljeni v družbo izjemnega plesalca in koreografa Jonathana Burrowsa

Predstavi Ceneno predavanje in Kravji komad bosta uvod v druženje z Jonathanom Burrowsom …

Maska, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Cankarjev dom vabijo na štiridnevni dogodek Mišljenje koreografije. Ob izidu knjige Koreografov priročnik britanskega koreografa in plesalca Jonathana Burrowsa se boste lahko v Ljubljani štiri dni družili z enim najbolj zanimivih in svojevrstnih sodobnoplesnih ustvarjalcev zadnjega desetletja. Predstave, delavnice in pogovori s plesnim umetnikom se bodo odvijali od torka, 20. marca, do petka, 23. marca. 
Jonathan Burrows se je rodil leta 1960, trinajst let je plesal pri Kraljevem baletu in z njim nastopal tudi kot baletni solist. Leta 1991 se je podal na svobodno pot koreografa. Nekaj let je gostoval z lastno gledališko skupino, leta 2001 pa se odločil za partnersko sodelovanje z umetnikom, s katerim bi skupaj razvijala koncept, poustvarjala in vodila ustvarjalni proces gledališkega dela. Prvo sodelovanje z gledališčnikom in igralcem Janom Ritsemo se je porodilo ob delu Weak Dance Strong Questions (2001), ki je gostovalo v 14 državah. Po letu 2002 je sledil je niz duetov z Matteom Fargionijem pri delih Both Sitting Duet, The Quiet Dance (2005), Speaking Dance (2006), Ceneno predavanje (2009), Kravji komad (2009) in Counting To One Hundred (2011). V 28 državah sta poustvarila skoraj 200 predstav. Delo Sitting Duet je leta 2004 prejelo nagradi new york dance in bessie, Ceneno predavanje pa je bilo leta 2009 uvrščeno v program belgijskega festivala Het …

… ki je s svojim plesnim partnerjem Matteom Fargionijem ustvaril niz duetov …
V torek, 20. marca 2012 z začetkom ob 20. uri bosta v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na ogled predstavi Ceneno predavanje in Kravji komad. Ceneno predavanje je uglasbena ritmično-govorna predstava, nastala na osnovi Predavanja o ničemer Johna Cagea. Med praznim govoričenjem o golih rokah, občinstvu, času, repeticiji in plesu Jonathan Burrows in Matteo Fargion povzemata in nadgrajujeta elemente svoje zgodnje trilogije Both Sitting Duet, The Quiet Dance in Speaking Dance. Umetnika z duhovito bistroumnostjo filozofirata o svojem delu ter prikličeta niz nepredvidljivih podob in digresij. Cenenemu predavanju sledi Kravji komad, ki povzema ustroj prejšnjega dela in ga v poskusu ponovnega orisa pravkar določenih pravil privede do skrajnih meja. Kravji komad na podlagi predmetov, teksta, giba in zvoka podaja kaotično meditacijo o plesu, glasbi in smrtnosti. Predstavi Ceneno predavanje in Kravji komad sta gostovali v 28 državah sveta.
Od srede, 21. marca, do petka, 23. marca 2012, od 12. do 17. ure bo v Rezidenčnem centru Cankarjeva – Studio Cepetka na Cankarjevi 5 potekala delavnica Jonathana Burrowsa Pisati ples. Prijave na delavnico in informacije: JSKD, Štefanova 5, Ljubljana, T: 01 24 10 522 (Nina Meško), e-mail: nina.mesko@jskd.si
V četrtek, 22. marec 2012, ob 18. uri bo v Knjigarni Konzorcij na Slovenska cesti 29 pogovor o knjigi Koreografov priročnik. Z avtorjem se bosta pogovarjala Katja Čičigoj in Rok Vevar. Koreografov priročnik bralca vabi k raziskovanju načinov in vzrokov za pripravo plesne predstave. Gre za osupljivo razmišljanje o osebni praksi in poklicni poti, ki se napaja iz petletnih izkušenj z delavnic, ki jih je vodil Burrows.