Ustvarjalni sij štirih deklet

Štiri plesalke so se postavile v plesno vrsto in kot štirje (mali) veliki labodki bose prikorakale na oder – najprej v tišini, nato pa še ob izbranih posnetkih šumov, ritma, in seveda poem še obdane z glasbeno spremljavo. Natančneje prekrižanih rok, ki spominjajo na folklorno tematiko, so domiselno v pomladni svežini korakov vstopile na sceno Doma Kulture Velenje, in tako začele svoj avtorski plesni projekt 4 V VRSTO. Odete v črno barvo, ki napoveduje spremembe, predvsem pa modno in elegantno, v položaju rok in ob diagonali, so nekje iz sivih celic le potegnile spomin na štiri male labode baleta Labodje jezero. Za kostumografijo in masko gre zasluga Sari Smrajc Žnidarčič, ki je bila skupaj z Andrejo Kopač hkrati še dramaturška svetovalka.

V svoji timsko zasnovani koreografiji so zaplesale študentke zadnjega letnika Akademije za ples Ljubljana Tina Benko, Neža Jamnikar, Tajda Podobnik in Veronika Valdés. Veronika je oblikovala še zvok, kar je tudi njeno novo animacijsko področje, sestavljala in vrtela pa se je glasba: Ago Tela, Grime, Jo Kondo, Nitz & Evano, Blake Neely in Wichiwaka.V mladostni trikotni obliki gledališkega lista (oblikovanje Tjaša Polovšak) so natiskana tudi štiri pravila igre: Prepleti. Nudi oporo / Išči stabilnost. Poruši. / Spusti nadzor. Spreminjaj dinamiko. / Reagiraj. Tvegaj. / Združi. Premagaj oviro. Sodeluj. In povrh še opozorilo, da se igra konča, ko so vsi štirje elementi postavljeni v vrsti, ob tem je treba paziti, da vrsta ostane v ravnovesju. Ni kaj, dovolj jasno in nazorno so predstavile in ubesedile dramaturgijo ali koncept svoje plesne zasnove, ki pripelje do končne oblike, do koreografske postavitve.
Za glavni rekvizit predstave se izkaže baletni drog, ki verjetno še nikoli ni nosil in podpiral toliko slikovitih plesnih skic, likovno oblikovanih podob, kot so ga inovativno in domiselno znale avtorice umestiti v gledališki prostor in na njem snovati svojo razigrano poetiko gibalnih vzgibov, pa čeprav so bila izhodišča tudi osnovne baletne pozicije. Kontakti se vrstijo in korakoma polnijo oder s plesnim eksperimentom, iz katerega se snujejo nove forme, postavljajo nova mreženja in ustvarjajo nova sozvočja korakov komponiranih na pomladnem poigravanju. V tako dorečenem študijskem plesnem pristopu, ki je pripeljal do prav zanimive koreografske projekcije, so se vse štiri protagonistke izkazale kot zrele plesalke in koreografinje jasnih obzorij, ki obvladajo plesni prostor, ga znajo pomladno vedriti, širiti, rušiti in na novo postavljati, skratka vdihniti živo plesno tkivo sodobni plesni sceni, ob tem pa fluidno pretakati in usklajeno uglasiti svoj plesni kvartet.
Ko se začne ustvarjati in raziskovati, potem inovacijam ni konca in se težko naredi dramaturški razrez, pa tudi kaj izrezati ni tako preprosto, kar je pri študijski fazi nadgradnje lahko povsem dobrodošlo. V predstavi 4 V VRSTO bi kakšna minuta manj, še posebej v zadnjih fazah kontakta z drogom, ko so se trenutki neopazno začeli obnavljati, lahko doprinesla k še bolj izostreni krivulji dramaturškega loka. Baletni drog, tako kot so ga štiri plesalke prinesle, tudi odnesejo s prizorišča, podobno kot so same sebe nosile, kot bi bile negibne izložbene lutke in postavljale na tla odra, na prizorišče svojega plesnega razodevanja. Baletni drog ima pri vsaki predstavi pomembno, čeprav nevidno vlogo, je uvod in je trdna podpora v urah plesnih priprav – vaj, one pa so ga vidno umestile v svoj ustvarjalni ciklus, v katerem je tudi luč efektno spremljala uprizoritev, oblikovanje luči: Davorina Štorgelj; k veličini predstave pa pripomogli še: fotografija Rozina / Daša Jež; oblikovanje plakatov Uršula Skornšek in Promo video MIR produktion / Jurij Panjan.
… (foto: Ksenija Mikor)
Predstava se je zgodila ob podpori Festivala Velenje, JSKD in MO Velenje, posebna zahvala pa Plesni šoli Urška (Tomaž Ambrož). Tina, Neža, Tajda in Veronika so kar nekaj mesecev premišljeno delale na svojem plesnem projektu, njihova vnema in ustvarjalni sij se je jasno odseval v zrelo zasnovani in dobro pripravljeni sodobni uprizoritvi  4 V VRSTO, ki več kot opravičuje njihov skorajšnji akademski naslov; Ljubljani pa se predstavijo prve dni aprila na odru Plesnega teatra Ljubljana / PTL.    

View Gallery 5 Photos