Turki zavzemajo mariborski oder

Predstava Istanbulskega gledališča za moderni ples Travelogue 2 …

V Stari dvorani SNG Maribor bo 26. maja 2012 ob 19.30 uri na ogled plesna predstava Istanbulskega gledališča za moderni ples Travelogue 2, ki jo je ob praznovanju 400. obletnice Evliya Çelebija v njegovo čast in po njegovem potopisu ustvaril koreograf Beyhan Murphy.

… z gibom, literaturo, glasbo, filmom in igro se skozi predstavo potuje, raziskuje preteklost in sedanjost …
Opažanja Evliya Çelebija, ene najbolj znanih osebnosti Otomanskega cesarstva, in odlomki sodobnega pisatelja Elifa Shafaka so prepleteni s koreografijo Beyhana Murphyja, ki gledalce popeljejo skozi večdimenzionalno potovanje. Glasba, ki jo je napisal Burak Guven, je mešanica tradicionalnih elementov in zvokov sodobnega rocka, ki obudijo slike dervišev, alkimistov in popotnikov 17. stoletja, ki jih je ovekovečil Evliya Çelebi v prvem in največjem potopisu turške literature – Seyahatname (Travelogue). Z gibom, literaturo, glasbo, filmom in igro se skozi predstavo potuje, raziskuje preteklost in sedanjost, notranje in zunanje. Travelogue 2 predstavlja mejo, kjer raziskujejo tako nastopajočim kot gledalci.
… ki gledalce popelje skozi večdimenzionalno potovanje po Turčiji, ki ga je v svojem poptopisu v 17. stoletju opisal Evliya Çelebi …
V predstavi nastopa 13 plesalcev. Predstava traja 70 minut z eno pavzo, med katero plesalci na odru pripravijo tradicionalno turško jed ‘gozleme’ in jo ponudijo gledalcem. Besedilo predstave je tako v turščini kot angleščini. Pred kratkim je bila na ogled tudi v španskem mestu Murcia, kot del zaključne prireditve IBAFF filmskega festivala. Vključena pa je bila tudi v program festivala ‘Turkey Now’, ki se bo odvijal v maju na Nizozemskem.