Tudi folkloristi tekmujejo. Najboljši par Anja Cizel in Bojan Staniša

Poletno vabilo, ki je prišlo do mene s strani Akademske skupine France Marolt, da se jim pridružim kot žirantka na tekmovanju za najboljše pare v ljudskih plesih, je bilo zame čast in precejšnja odgovornost. A ker sem po naravi tudi zelo radovedna oseba, sem z veseljem potrdila udeležbo na zadnjo novembrsko soboto, ko se je v dvorani Antonovega doma na Viču odvijalo tekmovanje, in sicer drugo po vrsti.

Datum je bil, kot je pojasnil vodja maroltovcev Tomaž Simetinger, določen že dolgo pred tem, a se je ravno na tekmovalno soboto vrstilo po Sloveniji še skoraj deset folklornih predstav in zaključnih nastopov, nekaj parov je zato nastop odpovedalo, nekaj pa jih je bilo zaradi bolezni ob nastop.
Žirija in …
Tako je naša štiričlanska komisija, v kateri so bili še Tjaša Ferenc Trampuš, samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost, zaposlena na Javnem skladu za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, ki nam je tudi predsedovala, pa njen kolega iz JSKD Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec za gledališko dejavnost, ter gost iz Hrvaške, poznavalec folklore in sam tudi plesalec Goran Škrlec.
… plesalci na drugem tekmovanju.
Med seboj precej različni, a vsi povezani s plesom in gibom, kar se je tudi odražalo pri našem ocenjevanju. Stereotipno bi napisala, da delo žirije nikakor ni bilo lahko, saj je pet parov prikazalo zelo inventivne nastope, prežete z mladostno energijo. Večer brez "zateženih" plesnih konstrukcij, brez depresije na odru, s prepoznavno zgodbo in odlično izvedbo ter predvsem z mnogo plesnimi koraki je bil pravi balzam za moje plesne oči.
Saša Brumec in Sašo Kodrič.
Saša Brumec in Sašo Kodrič iz Akademske folklorne skupine Študent sta odprla tekmovanje z nadvse atraktivno točko Coklarski zmenek. Je že kar malo dišalo na step, vsekakor zelo usklajen par.
Špela Oblak in Izidor Juvan.
Odlična ideja z elementom jabolka v rokah Špele Oblak in Izidorja Juvana je asociirala na Adama in Evo. Jabolko je bila domiselna koreografija, ki bi potrebovala samo malo več intenzivnega medsebojnega prepletanja.
Anja Pešelj in Jaka Bahor
Anja Pešelj in Jaka Bahor iz Folklorne skupine Dragatuš sta dala naslov točke Bi rada plesala, bom godca izbrala in pokazala dobro obvladovanje odra, zahtevno koreografijo, v katero sta vključila tudi glasbenike ter si na koncu priplesala tretje mesto in veliko košaro dobrot.
Drugouvrščena Maruša Fugger in Matevž Jus.
Lanskoletna zmagovalca Maruša Fugger in Matevž Jus iz Folklorne skupine Tine Rožanc sta si zadala v koncept igranje šaha s plesnimi koraki. Šahovska partija je bil dvoboj plesalca in plesalke, scensko domiselno koreografirana točka. A letos sta se morala zadovoljiti z drugim mestom, kar jima je prineslo "foto session", da si bosta lahko priskrbela profesionalne fotografije.
Zmagovalca Anja Cizel in Bojan Staniša sta pokazala …
Žirijo in publiko sta navdušila Anja Cizel in Bojan Staniša, prav tako iz Folklorne skupine Tine Rožanc, in zmagala s točko Ravs. Plesalca sta pokazala obvladovanje gledaliških grimas od jeze do veselja. Z drugega tekmovanja parov sta odplesala bogatejša za 200 evrov.
… paleto razpoloženj.
Organizatorji pa so medse povabili še atraktivno folklorno skupino oziroma ansambel Ethnotine, ki jo vodi koreograf Goran Kneževič. Atraktivna plesa Balun in Slavonski ethno experss sta bila dokaz, da je folklora daleč od zaprašenega in arhivskega plesa. Temperamentne gostje iz Hrvaške so v nas prebudile željo, da se zavrtimo. No, vsaj pri meni …
Hrvaška skupina Ethnotine.
Tekmovanje je bila odlična priložnost za izpostavitev posameznih plesalcev, ki so drugače "skriti" v skupini in le redko pridejo do izraza, kaj šele do solističnega nastopa na odru. Je pa seveda to tudi zalogaj tako za plesalce in mentorje, saj je treba o točki razmisliti tako s koreografskega kot izvedbenega vidika. In tu so še godci kot sestavni del atraktivne celote. Zato bi bil že kar pravšnji čas za razmišljanje o temi in ideji tretjega tekmovanja, ki se vsekakor mora izvesti, takrat ko folklorne skupine nimajo svojih produkcij oziroma nastopov.
… (foto: Matevž Cerar)
View Gallery 12 Photos