Tjaša Dobravec. Zmagovalka šova Slovenija ima talent: Na šolanju na Portugalskem ostajam dve leti!

Tjaša Dobravec (foto: Vitjan Vodovnik)

Pogovor z artistko, ki je pred dvema letoma zmagala v šovu Slovenija ima talent

Draga Tjaša, prijazen pozdrav na Portugalsko. Kar nenadoma si nam pomahala v pozdrav in odpotovala svojim sanjam naproti. Kje si, kaj počneš, koliko časa ostajaš?
Res je, čutila sem, da je to moja priložnost za izobraževanje, ki si ga tako močno želim že od vsega začetka. Trenutno sem na Portugalskem v regiji Porto, kjer sem se odločila za šolanje na cirkuški šoli v Vila Nova de Famalicão. Tu ostajam dve leti.

Preselila si se pa z zaročencem in svojim kužkom, skratka kar v celoti iz Bohinjske Češnjice do Vila Nova de Famalicão na Portugalskem. Je to velika sprememba, kako si bila pripravljena nanjo, je bila to ena največjih prelomnic v tvojem življenju do zdaj?
Odločitev je bila zelo hitra. Tik preden bi morala oditi na projekt na Kitajsko, je vse skupaj zaradi covida-19 padlo v vodo, za trenutek nisem več vedela, kaj bi in kako naprej, saj to ni bil edini projekt, ki ga je korona odnesla s sabo. Že dolgo sem razmišljala, kako bi šolanje izpeljala in ali je to ob moji karieri sploh mogoče. In lahko rečem, da mi je kljub odpadlim projektom situacija epidemije prinesla veliko pozitivnega. Predvsem mi je podarila čas za osebni razvoj in uresničitev želje po izobraževanju. Zelo na hitro sem kontaktirala par cirkuških šol, saj so z izobraževalnimi programi že začeli. Prav vse šole, ki sem jih kontaktirala, so mi izkazale veliko spoštovanja in pripravljene so me bile sprejeti brez avdicije in z mesečno zamudo, in to mi veliko pomeni. Na koncu sem se odločila za INAC, saj je bil njihov program najbližje temu, kar iščem. Za zdaj ne čutim, da je to ogromna sprememba, saj sem zadnji dve leti kar naprej potovala po svetu, mogoče me kakšen občutek spremembe še čaka, ko bom dlje časa proč od družine. Prav tako ne čutim, da bi bila to ena največjih prelomnic v mojem življenju, čutim pa, da je zdaj to idealen čas, da izkoristim čas in iz sebe naredim najbolje, kar lahko.

Kako poteka en tvoj dan na akademiji oz. na INAC-u?
Šola je zelo fizično naporna in prav vsi dnevi se med seboj razlikujejo. Vsak dan začnemo ob devetih zjutraj s kondicijskim treningom in aktivnim raztegom. Ob 10.00 nas čaka trening stoj, ki je sestavljen iz vaj za moč, mobilnost in različnih variant in poz stoj na rokah. Ob 11.30 se že ogrevamo za talno akrobatiko z vajami za eksplozivnost in stabilizacijo telesa ter trening stopnjujemo z različnimi akrobacijami. Ob 13.00 je čas za kosilo. Ob 14.00 se znova ogrejemo in aktiviramo telo z elastikami, saj nas čaka triurni trening zračnih akrobacij trapez, svila, vrv … Ob 17-tih pa šolski dan zaključimo z raztegom celega telesa. Po 18. uri lahko poljubno ostanemo v šoli in izvajamo akrobacije po želji.

Odšla si v precej neobičajnem času, ko se znova zapirajo meje, ko se nam oži prostor kreative. Kako doživljaš trenutno stanje in kako je s koronskimi ukrepi pri vas?
Meni osebno ni nič kaj hudega, saj sem po šoli tako utrujena, da je edina možnost, ki jo vidim pred sabo, postelja. Tudi koronski ukrepi tukaj niso strogi. Maska na prostem je obvezna v primeru, da si v stiku z več različnimi ljudmi. Trgovine imajo omejeno število obiskovalcev in policijska ura se začne ob 23.00. Tu ne čutim, da bi se ljudje preveč obremenjevali s situacijo, zato sem tudi sama precej mirna.

Ko sem te spremljala na družbenih omrežjih, pa nisi popuščala in si ves čas trenirala ter vadila vsak dan. Kakšno motivacijo si imela?
Tako je, moja motivacija je želja po napredku in raziskovanju ter odkrivanju novih gibov, in je zelo močna. Tudi moji cilji so zelo visoki, zato nikoli nisem pomislila, da bi s treningi začasno prenehala.
Kaj se bo zgodilo, ko končaš akademijo INAC Instituto Nacional de Artes do Circo oziroma kakšne so ambicije?
Upam, da se po dveh letih trenutna situacija v svetu pomiri in lahko nadaljujem s super cirkuškimi projekti, ki jih trenutno ni bilo možno uresničiti.
So se ti izpolnile želje iz mladosti ali je še kaj takšnega, ki mora priti še na vrsto?
Šola je bila moja zadnja želja iz mladosti, in kar na jok mi gre, ko pomislim, da tudi to zadnjo željo izpolnjujem.
Se ti zdi, da si zdaj šele začela plesati oz. dihati z odprtimi krili in polno dušo?
Sama od nekdaj plešem z odprtimi krili, kreacije izhajajo iz mojega življenja in mojih občutkov, odkar pa so v svetu tako dobrodošle, pa jih še z večjim veseljem plešem s polno dušo.

Finalni nastop Tjaše Dobravec v šovu Slovenija ima talent (foto: Miro Majcen)

Kakšni so zdaj spomini na osvojeno zmago v šovu Slovenija ima talent, od katere minevata slabi dve leti?
Spomini so zelo prijetni in rada pomislim na to čudovito potovanje skozi talente. Sama jih vidim kot začetek svoje kariere.

(foto: Miro Majcen)

Bi se življenje obrnilo drugače, če ne bi zmagala?
Prepričana sem, da bi v svojem življenju potrebovala precej več časa in trdega dela, da bi prišla do sem, kjer sem zdaj. Cilji so bili pred talenti isti, in ker sem kar trmaste narave, lahko rečem, da sem prepričana, da bi jih nekako dosegla tudi brez šova.
Verjameš, da so nam stvari v življenju namenjene ali imaš raje vse bolj pod nadzorom?
Verjamem, da so nam stvari v življenju namenjene in zelo jasno jih lahko vidiš, če gledaš z odprtimi očmi.

(foto: VTB_circus)

Pred vrati je novo leto, napiši nam, kaj želiš sebi in ustvarjalnim kolegom v letu 2021?
Vsem želim, da najdemo notranji mir v novi realnosti, da se ne prepustimo temnim energijam, ki prežijo nad nami, in ne obupamo v dani situaciji!
Hvala za tvoje odgovore in srečno, kamorkoli te bo poneslo srce!
Hvala tudi tebi za vso podporo, ki jo kažeš vsem nam plesalcem in ustvarjalcem!