Težko delo za slovenske plesalce na nemškem parketu

Anja in Matej Pritekelj sta priplesala med dvaintrideset najboljših v Evropi.

Odprto prvenstvo Nemčije, ki je potekalo tradicionalno v Stuttgartu se je ponovno izkazalo po svoji profesionalnosti in rekordni udeležbi tako plesalcev kot gledalcev. Njihovo poročilo za medije pojasnjuje, da je za nastop na parketu  kulturnega in kongresnega centra Liederhalle registriralo 5450 udeležencev iz 56 držav in sicer na 36 različnih plesnih tekmovanjih. Med njimi je bilo tudi evropsko prvenstvo v latinu za starejše mladince, ki sta se ga udeležila državna prvaka Matej in Anja Pritekelj ter Aljaž Erzin in Maja Košutič. Brat in sestra Pritekelj sta zasedla 32.-33. mesto, par Erzin&Košutič pa enaištirideseto. Anja je na dan tekmovanja praznovala šestnajsti rojstni dan, posebej za prvenstvo pa pa si je seveda omislila tudi novo obleko. "Obleka je bila čisto nova, sešila jo je Zdenka Arko. Evropsko prvenstvo je bilo organizirano vrhunsko, vzdušje je bilo izjemno, počutila sva sva se super, še posebej jaz saj sem imela rojstni dan. Plesala sva odlično in resnično uživala kot še nikoli. Spremljal naju je najin trener Matej Krajcer ki nama je bil v veliko oporo. Matej je super trener s katerim se res odlično razumeva in sva zelo vesela in zadovoljna, da delamo skupaj. Z rezultatom nismo zadovoljni, ker smo pričakovali več glede na to kako sva plesala. Bila sva deležna številnih pohval strokovnjakov in parov, to pa je dodatna motivacija za nadaljnje delo," je za naš portal komentirala Anja.

Pedagog in trener Matej Krajcer je bil prvič v karieri tudi uradni spremljevalec obeh naših parov na evropskem prvenstvu v latinu.
Oba para je na tekmovanje spremljal nekdanji plesalec zdaj pa tudi trener in pedagog obeh parov Matej Krajcer. "Zame je bilo to prvič v življenju, da se bil uradni spremljevalec parov. Bilo je zelo zanimivo sploh zato, ker sem tudi trener obeh parov. Z Matejem in Anjo že delam nekaj časa, z Aljažem in Majo pa sem začel šele pred kratkim. Sem njihov glavni trener, a lahko trenirajo tudi z drugimi. Sem mnenja, da to ni ovira, če seveda opravijo dobro vse zastavljene naloge. Pomembno je, da ne vidijo vsega preprosto samo črno belo. Prepričan sem, da vsak od njih poskuša narediti najbolje in jaz pri tem pomagam. Z rezultatom Mateja in Anje nisem zadovoljen, saj menim, da bi glede na pokazano lahko prišla med štirrindvajset najboljših parov. Aljaž in Maja pa sta plesala slabše kot znata in rezultat je bil temu primeren. Prepričan sem, da imajo vsi letošnji finalisti v sebi veliko več dinamike, športne "naspidiranosti" in so preprosto bolj "zagrebeni". Našim plesalcem manjka kilometrina, izgledajo bolj medlo in manjka jim malo več prepričanja vase. Se pa na njih nehote pritiska saj, glede na rezultate v članski kategoriji, nimajo vzornikov in vse oči so uprte v nižje kategorije od katerih se kar pričakuje, da bodo postali evropski ali pa svetovni prvaki. To pa seveda ni dobro. S svojimi pari delam tudi na psiho pripravi na tekmovanja."
Aljaž Erzin in Maja Košutič sta plesala slabše kot znata.
Matej si ostalih tekem v Stuttgartu ni uspel pogledati, nekaj misli pa je podal o razprtijah med dvema plesnima zvezama. "To kar se dogaja seveda ni dobro za ples. Predvsem me moti, ker je v ospredju samo denar. Plesalci morajo imeti svobodno izbiro v kateri plesni zvezi bodo plesali. Jaz sem tekmoval tudi na tekmah, ki niso bile del Mednarodne plesne zveze (WDSF) in zmagoval, ampak potem me je na WDSF tekmovanjih premagal par, ki se je pač večkrat pojavljal na teh tekmah. Ampak na koncu smo bili vsi na istem. Če si del tega se moraš pač podrediti. Seveda je pa najpomembnejša kakovost in vsi vemo kje to kakovost najdeš."
Dvorana Beethovensall v Stuttgartu je bila v petek in soboto razprodana in sicer si je tekmovanja vsakič ogledalo okoli 1400 ljudi. Na fotografiji defile udeležencev evropskega prvenstva med starejšimi mladinci in Matej Pritekelj kot zastovonoša.
Kljub temu je Slovenija na odprtem prvenstvu Nemčije dosegla dve zlati kolajni in pristala na sedmem mestu po osvojenih medaljah. Vitam in Barbara Kodelja tradicionalno zmagujeta med seniorji. Njuna zmaga je bila že tetja zapored. Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič pa sta med profesionalci prvič priplesala zlato Sloveniji. Njuno izjavo si lahko preberete v rubriki Video Box.
Profesionalno skupino v latinu je sodila Barbara Nagode Ambrož, standard pa je pripadel Branku Bohaku, ki je Luco Busolettija in Tjašo Vulič sodil na peto mesto.
Luca Busoletti in Tjaša Vulič sta med profiji v standardu zasedla peto mesto.
Med člani v latinu so bile uvrstitve klavrne. Damir Halužan in Anna Mashchyts sta pristala na triindvajsetem mestu.
Damir Halužan in Anna Mashchyts…
Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta delila petindvajseto do šestindvajseto mesto, Kristijan Burazer in Martina Plohl sta pristala na petinpetdesetem do oseminpetdesetem mestu.
… Miha Vodičar in Nadija Bičkova…
… Kristijan Burazer in Martina Plohl so zasedli skromne uvrstitve.
Brat in sestra Matej in Špela Kralj pa sta v standardu zasedla devetinpetdeseto do triinšestdeseto mesto. Vse rezultate pa si lahko pogledate na http://www.goc-stuttgart.de/start_e.html
Avtorja fotografij: Marko Mesec in Jure Makovec.

View Gallery 8 Photos