Temperamentne slovenske plesalke osvojile Gibraltar

Sestri Tušar v atraktivni koreografiji Blaža Godca.

Sicer skromna udeležba plesalk na evropskem prvenstvu v Gibraltarju, ki se je odvijalo med štirinajstim in sedemnajstim julijem, je obrodilo sadove. Slovenijo je zastopala le štiričlanska mladinska reprezentanca, ki pa se je več kot izkazala. Solistka Arnika Matko Juvančič (Društvo Kazina) si je priplesala naziv mladinske podprvakinje, Staša Tušar (PK Urška LJ) je bila odlična tretja, v finalu na petem mestu pa je bila tudi tretja solistka Patricija Crnkovič (Društvo Kazina). Plesalke so se izkazale tudi med dvojicami. Sestri Staša in Ingrid Tušar sta si priplesali srebro, Arnika in Patricija pa sta zasedli četrto mesto.

Štiriperesna gibraltarska deteljica: Arnika, Patricija, Staša in Ingrid.
Arnika, Staša in Patricija so tudi aktualne državne prvakinje v mladinski kategoriji, in sicer v različnih plesnih zvrsteh. Predvsem pa vse plesalke navdušujejo z odlično plesno tehniko in še bolj odličnimi koreografijami, za katere sta na evropskem prvenstvu poskrbela koreografa Blaž Godec in Mitja Popovski. Slednji je koreografiral za Arniko in Patricijo On the sea, Words in Picnic, Blaž pa za sestri Tušar LIorando in Fire and Ice.
Sestri Ingrid in Staša Tušar v plesnem elementu.
Med sodniki je bila v Gibraltarju tudi naša predstavnica Žužana Bartha, ki je za naš portal takole komentirala prvenstvo in številčno skromno udeležbo naših plesalcev.
Naša Žužana Bartha je bila v ekipi med sodniki na evropskem prvenstvu.
"Organizacija je bila odlična, Michael in Deirdre  Prescott sta se zelo potrudila, sem imela občutek, da celo mesto sodeluje pri dogodku, tudi župan je bil zelo navdušen nad tovrstnim dogodkom. Tekmovanje je podprlo tudi ministrstvo za kulturo. Vse dni je bil njihov časopis poln člankov o plesnem dogodku (po več strani), izdali so posebno brošuro, iz katere je razvidno, koliko sponzorjev je pritegnila prireditev, res, vse je dihalo s plesom. Sodelovalo je 16 držav, sedemnajsta Srbija se ni udeležila zaradi problemov z vizo. Ostali sodelujoči: BIH, Bolgarija, Češka, Danska, Finska, Francija, Madžarska, Nemčija, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovaška, Slovenija, Španija in gostitelj Gibraltar. Kot zanimivost – letos so se priključili IDO mednarodni zvezi tudi Španci, ki so poznani v akrobatskih gimnastičnih tekmovanjih in tekmovanjih v aerobiki. 
Patricija Crnkovič in Arnika Matko Juvančič iz Kazine …
Kakovost plesalcev iz leta v leto narašča, videli smo kar nekaj odličnih koreografij, nekaj od njih me je malo spominjalo na dela naših koreografov, kar štejem za dobro, saj so naši plesalci in koreografi v tujini zelo cenjeni. Marsikdo je po zaključenem tekmovanju mladink prišel do mene s čestitkami ter izjavami, da so naše plesalke tehnično najbolje podkovane in so špica. Par sester Tušar je bil na primer drugi s tremi enkami, zmagovalni par pa je imel dve enki in je dejansko zmagal z dvojkami. Letos je bilo zopet kar nekaj koreografij s prevlado gimnastičnih elementov, a uspešne so bile tiste, ki so znale gimnastiko uspešno povezati s plesnimi koraki v zanimivo koreografijo.
… ter Ingrid in Staša Tušar so navdušile sodnike in občinstvo.
Arnika Matko Juvančič v solo nastopu v koreografiji Mitje Popovskega.
Potrebno je tudi dodati, da prav letos IDO proslavlja 30-letnico delovanja, istočasno tudi Gibraltar proslavlja 30-letnico njihove plesne organizacije, zato je bilo vse dogajanje posvečeno tudi temu.
Rezultati naših so kar o.k., konkurenca je bila močna, pri posameznikih 3 ali 4 krogi…solo: Arnika 2., Staša 3., Patricija 5.,v prvem krogu je bilo 39 tekmovalk; pari sestri Tušar 2., Arnika in Patricija pa 4., v prvem krogu je bilo 25 parov. Med solisti in pari so bila kola daljša – razen pri fantih pionirji in člani polfinale, mladinci pa celo samo štirje v finalu.

Žužana Bartha se je udeležila tudi sprejema pri županu …
Največ medalj in več prvih mest so pobrali Madžari, takoj za njimi Čehi, uspešni so bili tudi Poljaki, medaljo imajo tudi Italijani, Nemci, Gibraltar. Slabša udeležba je bila tudi pri malih skupinah – samo polfinala, oz. pionirji samo finale in vse (pion., mlad., član.) formacije samo finala. Vzrok za slabšo udeležbo gre v veliki meri pripisati visokim stroškom potovanja in bivanja. Kljub temu, da so se organizatorji potrudili tudi z urnikom, vsak dan tekmovanja je bil premor med dopoldanskim in večernim delom (približno od pol dveh do pol sedmih ali celo pol osmih). Mnogi tujci, s katerimi sem govorila, so prosti čas izkoristili za turistične oglede mesta, opic, delfinov ali pa so si samo privoščili kopanje na peščenih plažah.”
… in se v družbi sodniške kolegice Julije Popove iz Bolgarije navdušila nad opico.
View Gallery 9 Photos