Svetovno v latinu. Zakharov & Fuchs triinštirideseta. Zmaga v Moldavijo.

Gabriele Goffredo in Anna Matus, nova svetovna prvaka v latinskoameriških plesih. (Foto: FB)

Letošnjega vrhunca, kar svetovno prvenstvo v latinskoameriških plesih nedvomno je, se je udeležilo devetinosemdeset parov iz enainpetdesetih držav.

Zmagala sta italijanski plesalec Gabriele Goffredo in Moldavijka Anna Matus, ki je nekoč zelo kratek čas plesala z našim Mišem Cigojem. Par pleše za Moldavijo in Anna je nastopila v atraktivni modri obleki. "V  tem paru lahko izpostavim plesalca, ki ima zelo naravno gibanje in ritmičnost, po ocenah sta zmagala gladko, a po mnenju publike jima je za vrat dihal tretjeuvrščeni par, Kristina Mošenska in Marius Balan iz Nemčije. Zanju tudi sam mislim, da sta pokazala pravi vrhunski zmagovalni ples skozi celotno tekmovanje. Kristina je zagotovo blestela in bila najboljša plesalka na parketu," je za naš portal sporočil plesni trener Matej Krajcer, ki je bil tudi uradni spremljevalec obeh naših parov.

Tako sta se na svoje prvo svetovno prvenstvo podala Vitalli Zakharov in Zala Fuchs, ki sta se uvrstila med najboljših oseminštirideset plesalcev sveta in na koncu zasedla triinštirideseto mesto. "S pokazanim plesom in rezultatom sva zelooooo zadovoljna, saj sva izvedela, da bova zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu, šele v petek (teden dni pred tekmo). Plesala sva brez pričakovanj, to je bilo najino prvo svetovno prvenstvo, ker skupaj pleševa komaj slabo leto. Tekma je bila lepo organizirana in brez večjih zamud," sta za naš portal komentirala uvrstitev Zala in Vitalli. Udeležbo sta namreč tik pred zdajci zaradi plesalkinega slabega zdravstvenega stanja odpovedala Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki bi morala zastopati Slovenijo kot naš prvi par, in Vitalli ter Zala sta tako rekoč "uletela" direktno na parket. Se pa seveda poraja dvom, ali ima Nadija res težave s hrbtenico, saj naj bi po priporočilu zdravnice počivala, a je v četrtek cel dan plesala in delila propagandne letake pred prodajnim salonom Avto Triglava na Dunajski v Ljubljani. "Zelo sem ponosna in zadovoljna z nastopom našega para Vitalii & Zala, uspelo jima je med hudo konkurenco prebiti se med 48 parov. Prvič sta nastopila na uradnem svetovnem med člani in mislim, da je to zelo lep začetek njune skupne poti. Mislim, da je bilo to najboljše in najlepše organizirano prvenstvo, na katerem sem kdaj bila. Velika in lepa dvorana je bila razprodana do zadnjega mesta, vzdušje in kvaliteta parov pa na zelo visokem nivoju," pa je komentirala trenerka in sodnica Tatjana Lahvinovič Galčun.

Drugouvrščena z državnega prvenstva Matej in Anja Pritekelj sta si delila sedemdeseto do dvainsedemdeseto mesto. Njune izjave pa žal še nismo prejeli. Takole pa pravi uradni spremljevalec Matej Krajcer: " Slovenska para sta odplesala solidno, definitivno pa je potrebno ojačati psihofizično pripravo, saj konkurenca zahteva celostni pristop k plesu in vrhunskost v vsem. Odgovornost mene kot trenerja je, da do tega pare vodim in pripeljem. Drugače prvenstvo na zelo visokem nivoju, vse pohvale organizatorju, dvorana je bila nabito polna. Odličen sistem odprtega prikazovanja ocen na ekranu v finalu, zaradi katerega je lahko publika sodelovala in bila emocionalna."

Javne ocene v finalu postajajo vse bolj popularne predvsem med publiko.

Slovenska plesalka Martina Plohl, ki pleše za Ukrajino, pa je z Romanom Gerbejevim zasedla enaindvajseto mesto, kar je le za eno mesto bolje od njene lanske uvrstitve, ki jo je dosegla s Kristijanom Burazerjem. Na tekmi Slovenci nismo imeli svojega sodnika.