Svetovno v hip-hopu, electric boogiju in break danceu. Slovenci spet med elito

Ena od največjih tekem IDO (mednarodne plesne organizacije) je potekala prejšnji teden v avstrijskem Gradcu, in sicer svetovno prvenstvo v hip-hopu, break danceu in electric boogiju. Poleg tega so že drugič zapored organizirali gala IDO-dogodek, kjer se za denarne nagrade v skladu 15.000 evrov potegujejo najuspešnejše oziroma le povabljene koreografije iz prejšnje tekmovalne sezone. Nastopilo je kar 3600 plesalcev iz 40 držav in treh celin, Slovenijo je predstavljalo 460 plesalcev iz kar 27 klubov. Organizacija je potekala brez večjih zapletov v veliki in prostorni dvorani, kjer so se lahko ustrezno pripravile vse reprezentance. Konkurenca je bila zelo številčna in hkrati tudi zelo kakovostna. Vodja slovenske reprezentance Dejan Zečevič je s pomočjo Renate Alibegovič več kot odlično opravljal svojo nalogo in mi o vsem dogajanju tudi poročal. Poleg številnih slovenskih plesalcev smo imeli prav tako veliko Slovencev na preostalih položajih, kar kaže na to, da je Slovenija vse pomembnejši člen celotne organizacije IDO. Sodnika sta bila Miha Lampič in Miha Krušič, Fiona Johnson Kocijančič je bila glavna sodnica, dr. Meta Zagorc je opravljala izpit za glavno sodnico, Vesna Huber in Živa Laterner sta bili na izračunu, plesalec in koreograf Jernej Bizjak in balerina Alena Medič pa sta bila VIP-sodnika na gala IDO-dogodku.

Renata Alibegovič in Dejan Zečevič, vodji slovenske reprezentance
Dejan Zečevič je ponosno predstavljal Slovenijo: "Ponosen sem na vse plesalce, ki so zastopali Slovenijo, še posebej na svoje. Lepo je bilo prejemati čestitke preostalih držav za naše uspehe in dobre nastope. Veliko so me spraševali, kako nam uspeva, in ko jim razložiš, kako deluje naša PZS, naše razmišljanje in znanje naših koreografov, koliko ugodnosti in denarja gre za plesalce in kaj nam prinaša status pri OKS, da imajo nekateri plesalci športne štipendije, skoraj ne morejo verjeti in nam prav zavidajo."
Svetovna podprvakinja Danaja Ažman iz Plesnega kluba Bolero, sestrična Nike Kljun; drži, da kri ni voda.
Naj omenim najboljše Slovence v vseh kategorijah: med hip-hop solistkami – otroci je postala svetovna podprvakinja Danaja Ažman iz Plesnega kluba Bolero. Med dečki je bil najboljši Slovenec Anai Erce iz Plesnega kluba Miki z osmim mestom. Prav tako imamo tudi svetovno podprvakinjo med mladinkami, to je Urša Skubic iz Plesno športnega društva Artifeks. Pri mladinski konkurenci med solisti si najboljši slovenski rezultat, 22. mesto, delita Ian Lampič iz Plesnega društva Libero in Marko Stegnar iz Plesnega kluba Tržič. Tudi v članski konkurenci so bila dekleta boljša od fantov; Jona Slaček iz Plesno športnega društva Artifex si je priplesala odlično 4. mesto, medtem ko je najboljši med fanti, Marko Sivka, iz Športno kulturnega društva klub Plesni val Celje pristal na 12. mestu.
Četrta na svetu sta med mladinskimi pari Urban Marolt in Ana Zajc iz Plesno športnega društva Artifeks.
Med hip-hop pari v kategoriji otrok so si priplesale 11. mesto Rika Dolžan in Ana Čosič iz Športno kulturnega društva plesni studio Špela Tržič ter Anja Maraž in Zoja Purkart iz Plesnega kluba M. Najboljši članski par sta bili Maša Stucin in Laura Višnar iz Športno kulturnega društva Špela Tržič, ki sta zaseddli odlično drugo mesto, Jona Slaček in Jaka Rajšter iz Plesno športnega društva Artifeks sta pristali tik pod stopničkami na četrtem mestu, prav tako tudi njuna klubska kolega, Urban Marolt in Ana Zajc, ki sta tekmovala med mladinci.
Svetovni prvaki, mala mladinska skupina Fierce iz Športno kulturnega društva klub Plesni val Celje
Med hip-hop malimi skupinami so se vse tri otroške male skupine uvrstile na 16.mesto. Mala mladinska skupina Fierce iz Športno kulturnega društva klub Plesni val Celje pa si je priplesala zlato. Prav tako si je odlično četrto mesto priborila mladinska mala skupina Saints iz Plesnega kluba Bolero. Najboljša članska mala skupina je Sofly iz Športno kulturnega društva Plesni studio Novo mesto, ki si je priplesala 8. mesto, iz istega kluba prihaja najboljša mala skupina med člani 2 pod imenom Best of the rest z uvrstitvijo na 5. mesto.
Tjaša Leban ni mogla skriti navdušenja.
Mlada koreografinja in plesalka Tjaša Leban iz Športno kulturnega društva klub Plesni val Celje je bila presrečna in nadvse ponosna na svoje plesalce, ki so postali svetovni prvaki med mladinskimi malimi skupinami. Tako iskreno mi je odpisala na prošnjo za izjavo: "Mateeeeeevž, jokam se že dve uri … juhhuuuuuuu, tako sem srečna!" in pozneje svoje občutke delila še na socialnem omrežju Facebook: "10 let sem  trenirala pa ustvarjala, pa ni vedno šlo tako ko bi si želela, sam je bila v ozadju vedno taka neskončna ljubezen do plesa, da sploh ni bilo vprašanja, ali iti naprej ali ne. Sam kar se dogaja pa zadnje leto pa pol, pa res ni več realno. Vse se je začelo sestavljati, končno. Končno. Okoli sebe imam neverjetne ljudi, ki mi vsak dan dajo vedeti, da me imajo neskončno radi. Punce, ki so danes zmagale svetovno prvenstvo, so vredne vseh najlepših besed na svetu. Odrekale so se morju, rojstnim dnevom, družinskim dogodkom, ekskurzijam, končnim izletom, vsemu. Hodijo na mladinske in članske treninge, če je le možno z mano še na treninge v Šentjur in Tržič. Ko nismo v Plesnem valu, so pri meni v stanovanju in jemo in gledamo posnetke in plešemo in se mamo radi. No, danes na razglasitvah sem si res želela, da se jim vse sestavi – pa ne gre se sploh za pokal! Ampak po vseh treningih, ko so bile polne modric pa utrujene, da stati niso mogle, pa so še vedno vztrajale, da gremo še desetkrat celo malo skupino čez. Ja, zaslužile so si zmago. Res, brez dvoma. Odplesale so tako kot še nikoli. Najbolj ponosna trenerka na svetu sem. Tako sem srečna, da živeti ne morem."
Med hip-hop formacijami so najboljši med otroki Touchdown iz Plesnega kluba Bolero s 6. mestom. Med mladinci so bili bronasti Bombay iz Športno kulturnega društva Plesni studio Novo mesto in takoj za njimi na četrtem mestu Warriors iz Plesnega kluba Bolero. Članski svetovni prvaki so znova postali Sofly iz Športno kulturnega društva Plesni studio Novo mesto, medtem ko so bili v finalu in na koncu peti Slay iz Plesnega kluba Bolero. Bron so si zaslužili člani 2 iz Športno kulturnega društva Plesni studio Novo mesto s formacijo OMG.
Drugič zapored svetovni prvaki Sofly iz Športno kulturnega društva Plesni studio Novo Mesto skupaj s plesalci Bolera, ki so bili peti.
V kategoriji electric boogie je bilo sedmo mesto najboljša uvrstitev tako za mladinskega solista Iana Lampiča iz Plesnega društva Libero kot za članskega solista Dejana Djuroviča iz Plesnega kluba Miki. Edini slovenski članski par je bil tokrat na petem mestu, to sta Andraž Mrak in Dejan Djurovič iz Plesnega kluba Miki.
Andraž Mrak in Dejan Djurovič iz plesnega kluba Miki.
Najboljše break dance uvrstitve prihajajo iz Plesnega kluba Zeko, in sicer je med solisti mladinci postal svetovni podprvak Filip Kovačič. Njegov klubski kolega David Copot pa si je priplesal 5. mesto. Tudi svetovni  in vice svetovni prvaki so iz Plesnega kluba Zeko, in sicer mladinski break dance team The chosenones jr. – Kavbojci in članski breake dance team The chose ones. 4. mesto in 3. mesto pa so si med mladinci priplesali Generic Crew Jr  in med člani Generic Crew iz Kulturno umetniškega društva Superstar. Lanski svetovni prvak med člani Aleš Ivanuša iz Plesnega kluba Zeko si je z žal ponesrečenim nastopom delil najboljšo slovensko uvrstitev 9. mesto še s tremi slovenskimi reprezentanti.  
Svetovni prvaki iz Plesnega kluba Zeko, mladinski break dance team The chosenones jr., Kavbojci
V novi disciplini hip-hop beatle solo člani je bil najboljši Slovenec Bor Prokofijev iz Plesnega kluba Urška z 19. mestom. Presenetljivo veliko pa je bilo tokrat produkcij, in najboljši v tej disciplini so bili plesalci iz Plesnega kluba Bolero, ki so se obarvali bronasto s koreografijo Dancers life. Naj še omenim zmagovalca na gala IDO-dogodku, to je postal južnoafriški par s prepričljivo prezenco in moderen jazz tehniko. Za vse plesalce street disciplin so mednarodna tekmovanja končana, zdaj so na vrsti art discipline, in že hitim na avtobus proti Frankfurtu, kjer se je že začelo svetovno prvenstvo v jazzu in modernu.

View Gallery 9 Photos