Svetovno! Kazina in Mitja Popovski pobrali zlato na celi črti

Mitja Popovski s plesalci na zmagovalnem odru.

Zadnja mednarodna tekma v modernih tekmovalnih plesih je potekala za vse moderniste in jazzarje, in sicer tako kot zadnjih nekaj let, na Poljskem, v mestu Mikolajki. Gre za tekmo, ki je organizacijsko izpeljana bolj po ameriškem stilu, saj tekmovanje poteka v dveh kongresnih dvoranah v lepe ambientu, ki ga nudi hotel Golebiewski, kjer večina plesalcev tudi prenočuje. Vendar čeprav se sliši zelo idilično, se organizacija ne more primerjati s tradicionalno tekmo v Reisi, saj dve plesišči stvar otežita in je veliko več zmede, nepredvidljivosti in spreminjajočih se urnikov v zadnjem hipu. Gre za pravi plesni maraton. Vendar vsemu temu in dolgi ter naporni poti po poljskih cestah je bila kos tokratna slovenska reprezentanca, ki je dokazala, da je celo boljša od hiphoparske. Večina plesalcev je bilo iz PD Kazina, ki se zadnja leta posveča predvsem modernu. Med konkurenco 19 držav s 1300 plesalci je bilo videti boljše in slabše točke ter nekaj izjemnih. Slovenska sodnica je bila tokrat Diana Drobnič Gorenc.
Naslove svetovnih prvakov in podprvakov so naši plesalci nizali kar drugega za drugim. Najprej je naslovu svetovne podprvakinje v show danceu dodala naslov svetovne prvakinje v jazzu otroška solistka Neja Horvat (PK Urška Ljubljana), ki je zadnjič plesala med otroki, saj zdaj prehaja med mladinsko konkurenco, kjer je že napovedala, da ji bo težko kos. 
 

Svetovna prvakinja v jazzu Neja Horvat (PK Urška Ljubljana)
Prav tako je naslovu svetovne prvakinje v show danceu dodala še naslov svetovne prvakinje v modernu neverjetna Arnika Matko Juvančič (PD Kazina), ki je bila letos nepremagljiva. Staša Tušar (PK Urška Ljubljana) in Sabina Pajmon (PD Kazina) sta poskrbeli za trojno slovensko slavje, saj je Staša postala svetovna podprvakinja, Sabina pa se je okitila z bronom. To so posebne punce z baletno šolo, odlično tehniko in neverjetnim občutkom za gib, ki so zadnjič plesale v mladinski konkurenci, saj bodo prihodnje leto vse postale kazinske članice. 
Nepremagljiva Arnika Matko Juvančič (PD Kazina)
Najboljša članska jazz solistka je bila Barbara Krašovec (PD Kazina), ki si je s simpatičnim in iskrenim nastopom priplesala naslov svetovne podprvakinje. Patricija Crnkovič (PD Kazina) pa je bila tretja. Med članskimi moderen solistkami ni veliko manjkalo do ponovno slovensko-kazinskega trojnega slavja, saj je že izkušena Petra Zupančič (PD Kazina) suvereno stopila na 2. mesto in postala svetovna podprvakinja,  Patricija Crnkovič je bila ponovno tretja, 5. mesto je bilo dodeljeno vedno boljši Tini Turk. Tudi fantje so dokazali, da sodijo v sam vrh. Luka Ostrež (PD Kazina) si je z vidnim napredkom in še večjo željo priplesal bron in tretje mesto med članskimi modernisti. Klubski kolega Matic Bizjak pa se je tokrat moral zadovoljiti s sedmim mestom.
Bronasti Luka Ostrež (PD Kazina)
Poleg solistov so bili uspešni tudi pari. Arnika Matko Juvančič in Sabina Pajmon (PD Kazina) sta že med mladinskimi solistkami napovedali, da ju bo težko premagati med pari, kar se je seveda tudi izkazalo za resnično, saj sta postali svetovni prvakinji v modernu. Mladinski jazz par Taja Valjavec in Katja Turk (PD Kazina) se je uvrstil na 4. mesto. Petra Zupančič in Jan Ravnik (PD Kazina) sta letos še posebej ponosna, saj sta v lastni koreografiji postala svetovna prvaka v modernu med članskimi pari. Že lani sta namigovala, da bosta nehala tekmovati, zato me je zanimalo, kako bosta nadaljevala plesno pot po tej zmagi. "Konkurenca v kategoriji modern pari je bila kar dobra, tako da sva bila zmage res vesela. Odplesala sva tako, kot sva želela, in občutek na odru v finalu je bil izjemen, res sva uživala vsako sekundo. Točko sva pripravila sama, zato nama uspeh še toliko bolj pomeni, ker sva čustveno vezana nanjo. Kot par zelo dobro delujeva in se dopolnjujeva, zato upam, da bova v prihodnje še kaj ustvarila, ne nujno za tekme, ker mislim, da je počasi čas, da energijo usmeriva drugam. Ples v paru je zame najlepša stvar, ker lahko svojo ljubezen do plesa deliš s sočlovekom. Ko se dvojni gib združi v eno in ko dve telesi dihata skupaj. Pa še veliko bolj sva ustvarjalna, ker si dopolnjujeva ideje. V prihodnje se jaz osebno želim odmaknit iz IDO tekem, v letošnjem letu planiram avdicije za plesne kampanje, vendar sem prepričana, da z Janom nisva rekla zadnje besede. Res uživava, ko skupaj pleševa, in mislim, da je to tista komponenta, ki prepriča sodnike in publiko," nam je sporočila Petra Zupančič.
Svetovna prvaka Petra Zupančič in Jan Ravnik (PD Kazina)
Tako so vsi solisti in pari napovedali hud boj pri malih skupinah in formacijah, saj je razumljivo, če imamo dobre soliste, potem je uspešnost v skupini skoraj zagotovljena. Srebrna je bila barva rezervirana za mladinsko jazz skupino Whats your colour? (PK Urška Ljubljana), ki so postali svetovni podprvaki, medtem ko so si članice Hauskeepers (PD BPS Radovljica) v finalu priplesale 6. mesto. Prav tako je jazz mladinska formacija Diamonds (PK Urška Ljubljana) osvojila 6. mesto. Kako je delati z najboljšimi plesalci, pa ve le Mitja Popovski, ki je bil tudi vodja slovenske reprezentance, koreograf in trener iz plesnega društva Kazina, ki je popolnoma nadigral svetovno modern sceno s trojnim "full hausom" in na sam petek trinajsti dokazal, da je najboljši. Očitno je magija iz show dancea še vedno v zraku. Torej novi svetovni prvaki so mladinska modern mala skupina Perpetuum mobile, mladinska modern formacija La Linea, članska modern mala skupina Sail in članska modern formacija Conception (vse iz PD Kazina).
Svetovni prvaki – članska modern mala skupina Sail (PD Kazina)

Mitja je koreograf, ki pripravi tekmovalno koreografijo, ki postane umetniška poezija. Zato me je spet zanimalo, kaj je ples – šport ali umetnost. "To je večno vprašanje, seveda je oboje. Zame je najprej umetnost, saj je to glavno vodilo mojega ustvarjanja, vendar mora biti telo vrhunskega plesalca pripravljeno v enaki meri, kot velja to za vrhunskega atleta. Ples zahteva športnika od glave do mezinca na nogi," razmišlja Mitja Popovski, ki je ostal skoraj brez besed ob vseh uspehih, kar je težko verjeti za zgovornega sogovornika, ki je seveda zbral nekaj stavkov posebej za nas: "Še vedno ne vem, kaj na rečem ob neverjetnih rezultatih, ki smo jih dosegli na SP modern in jazz v Mikolajkih. Ob 7 zlatih, tisti 2 srebri in brona kar zbledita, pa ne sme biti tako. Modern je že nekaj let najmočnejše IDO prvenstvo in vsaka medalja je ogromno vredna. Bil sem navdušen nad močjo in telesno pripravljenostjo, ki smo jo pokazali, saj so nekateri nastopili tudi po 15-krat, kar pomeni, da delamo v pravi smeri. Nivo je zrasel na profesionalno raven in vsi so nam to z veseljem potrdili, pohvale še vedno prihajajo z vseh koncev sveta, in ekipa članov ter mladincev Kazine je izjemno ponosna na to, kar se je zgodilo na SP. Ko vsi plesalci pokažejo maksimum, težko kogarkoli izpostavim, a moram priznati, da so vsi plesali na krilih Arnike Matko Juvančič, ki je blestela na odru. Že show SP je bilo na odličnem nivoju. Tam sem tekmoval z veliko južnoafriško ekipo in manjšo zasedbo najboljših solistov in parov iz Slovenije. Tamkajšnje tri zlate in bron z južnoafriško ekipo pa še velika solo zmaga Arnike ter srebro Mateja Vouška in Tine Turk bi bili dovolj za čudovit zaključek sezone. No, potem pa se je zgodil še modern." Ekipa Mitje Popovskega se bo v naslednji tekmovalni sezoni še okrepila z najbolj talentiranimi plesalci, ki so še ostali v drugih plesnih klubih. Tako se s prestopi kopičijo najboljši na enem mestu in bolj spontano kot načrtno se ustvarja slovenska modern reprezentanca.

View Gallery 6 Photos