Svečani baletni koncert. Enkratno doživetje in navdušujoč dogodek

Baletna slovesnost se je začela s predstavo Valse Fresco v izvedbi Mladega slovenskega baleta.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije – DBUS je na Svečanem baletnem koncertu 22. aprila 2015 na odru SNG Opere in baleta Ljubljana podelilo strokovne nagrade Lydie Wisiakove zaslužnim baletnim umetnikom ter v počastitev mednarodnega dneva plesa, 29. aprila. Petčlanska strokovna komisija s predsednico Bojano Hinteregger na čelu in v sestavi: Tomaž Rode, Alenka Ribič, Sanja Nešković Peršin, Edward Clug, Matjaž Marin je na podlagi javnega razpisa DBUS-a in pridobljenih predlogov podelila tri nagrade Lydie Wisiakove 2015.

Nagrajenci: Vadim Kurgajev, Sytze Jan Luske, Nina Noč …
Prejemnika nagrade za posebni umetniški dogodek na področju baletne umetnosti sta člana Baleta SNG Maribor: Sytze Jan Luske za premierno izvedbo in Vadim Kurgajev za alternacijo vloge Marceline v baletu Navihanka koreografa Vladimirja Derevianka ter v izvedbi Opere in baleta SNG Maribor. V utemeljitvi je bilo rečeno, da jima je uspelo izoblikovati dve nepozabni interpretaciji in dve preobrazbi v hudomušno mater Marcelino.
… in Magdalena Vrhovec …
Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo na področju baletne umetnosti je prejela Magdalena Vrhovec, poročena Dedovič, ki je s svojim vseživljenjskim delom zapustila neprecenljivi pečat in se za vselej zapisala v bogato zgodovino baletne umetnosti. Magda Vrhovec Dedovič je   postala članica ljubljanskega baleta leta 1958, dve leti pozneje pa baleta v Novem Sadu, devet let je bila vodilna balerina baletnih ansamblov v Göteburgu in v sloviti skupini Birgit Cullberg, kot pedagoginja pa je uspešno vodila mladi baletni rod in poučevala na takratni Srednji baletni šoli v Ljubljani.
Juki Seki in Nina Noč; Pas de deux Princese Florine in Plave ptice iz baleta Trnuljčica …
Tretja strokovna nagrada Lydie Wisiakove, namenjena za posebne dosežke v baletni umetnosti, je pripadla mladi balerini baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana Nini Noč za vzoren profesionalen vstop v svet baletne umetnosti in v vzpodbudo za uspešno nadaljevanje njene umetniške poti. Nina Noč je končala Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, svojo baletno kariero pa začela v Ljubljani pod vodstvom takratnega umetniškega vodje Ireka Mukhamedova, najprej v vlogi Aurore baleta Trnuljčica, potem pa še v drugih solističnih vlogah baletnega repertoarja SNG Opera in balet Ljubljana. Na Svečanem baletnem koncertu sta skupaj z Jukijem Sekijem prefinjeno zaplesala baletni duet: Pas de deux Princese Florine in Plave ptice iz baleta Trnuljčica Petra Iljiča Čajkovskega in v koreografiji Ireka Mukhamedova po Mariusu Petipaju.
Yuya Omaki in Tetiana Svetlična v Grand pas de deuxu baleta Diana in Acteon.
Izvedbo letošnjega Svečanega baletnega koncerta je omogočila SNG Opera in balet Ljubljana; oblikovalec svetlobne podobe in lučni mojster je bil  Jasmin Šehič, tonski mojster Matjaž Kenig, program pa vodil moderator Iztok D. Jug. Scensko ozadje so krasile video barvne poslikave, tudi mogočna dvorna dvorana, ki je pričala slikovito plesno vzdušje, ali pravljičnost vodne vizije, tudi zgodovinsko grško zapuščino …, ko so ob svetlobnih efektih prezentne izvedbe dobile še posebni odrski sij. Baletna slovesnost se je začela s plesno eleganco Mladega slovenskega baleta – MSB, z baletnim kvartetom mladenk v sestavi: Metka Beguš, Lara Flegar, Alena Medič in Monika Zorko, v plesu romantičnih baletnih sanj v eterični koreografiji Mihajla Đurića Valse Fresco in na glasbo P. l. Čajkovskega. V drugem delu baletnega večera so štiri balerine MSB – Alena, Metka, Monika in Lara predstavile še svojo skupinsko sodobno delo, plesno koreografijo Ob svojem času na glasbo Milka Lazarja, hudomušno pa pričarale čas mladosti in mladostnega klepeta na neki klopci, pač kjerkoli, tako kot se to ob svojem času tudi venomer dogaja.  
Leave me v koreografiji Valentina Turcu.
Mariborska koreografinja Valentina Turcu je z baletnim duetom – Evgenija Koškina in Sytze Jan Luske – predstavila svojo novo moderno baletno koreografijo na glasbo Georga Fridericha Händla, Leave me, v svojem prepoznavnem ter značilnem dinamičnem stilu prepletov in burnih dvigov dveh, tokrat na dveh stolih strasti in želja, ko eden odide, drugi pa obstane. Na programu je bila še ena baletna koreografija slovenskega koreografa, in sicer Trije generali Vlasta Dedoviča v izvedbi baletnega tria Baleta SNG Maribor: Vadim Kurgajev, Sytze Jan Luske, Mircea  Golescu; glasba Peter Ludwig Hertel. Simpatična in humorno obarvana plesna skica o treh poveljnikih ne ravno junaškega srčnega  utripa, ki je občinstvo prijetno razvedrila in tudi nasmejala.
Duet Lukas Zuschlag in Tjaša Kmetec v baletu Tristan in Izolda.
Na programu je sledil tudi sodobni Pas de deux baleta Tristan in Izolda v koreografiji Dana Datcua; glasba: Richard Wagner/Sašo Kalan. Duet  neustavljivih strasti, bolečine in izvirnega strahu sta zaplesala solista ljubljanskega baleta Tjaša Kmetec in Lukas Zuschlag, požela pa buren aplavz. Gledalce sta očarala tudi solista Baleta SNG Maribor Tetiana Svetlična in Yuya Omaki v Grand pas de deuxu baleta Diana in Acteon, v koreografiji M. Petipaja; glasba: Cesare Pugni.
Trije generali (z leve) Vadim Kurgajev, Mircea Colescu in Sytze Jan Luske.
Svečani baletni večer je delil odmor, ko je v prvem delu sledila podelitev strokovnih nagrad Lydie Wisiakove, na začetku drugega dela pa je bila posredovana mednarodna plesna poslanica Israela Galvána in slovenska poslanica Gregorja Luštka v duetu z Rosano Hribar, nagrajencev Prešernovega sklada 2015.
Valček iz baleta Raymonda: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana 5. b razred.
Društvo baletnih umetnikov Slovenije permanentno skrbi tudi za mladi slovenski baletni rod, tako so pri podelitvi strokovnih nagrad sodelovale še učenke 5. b razreda prof. Darje Sebastian Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Ob koncu prvega dela pa so ljubko in ubrano zaplesale  Valček baleta Raymonda na glasbo Aleksandra Glazunova in v koreografiji Darje Sebastian: Ajda Cimperman, Maja Čargo, Vanja Kalaković, Ela Kovač, Lucija Matjašić, Brina Logonder Pogačnik, Lara Nahtigal, Karolina Pregl in Alja Zaletelj.
Chopiniana, Valček; dijakinje prvega in drugega letnika prof. Galine Čajka Konservatorija za glasbo in balet Maribor.
Drugi del baletnega koncerta so začele dijakinje prvega in drugega letnika prof. Galine Čajka Konservatorija za glasbo in balet Maribor, v njeni koreografiji po M. Petipaju in na glasbo Frederica Chopina, s stilno uigrano vilinsko baletno iluzijo Chopiniana, Valček: Lara Maher, Mazurka: Ema Perić, Preludij: Eva Poštrak Mlakar, Eva Oeser, Taja Pec, Laura Štampar, Zoja Funda Lipnik, Anja Dajčman, Katja Vauda, Leticia Dvoršak, Neja Hrastar, Liza Podjavoršek, Lara Lončarič, Elena Likar, Gabriela Mede k.g., za svoj odličen nastop pa prijele tudi priznanje gledalcev, velik aplavz.
Gregor Luštek in Rosana Hribar v predstavi Tango, Prosim! (Foto: Ernö Sebastian)
Svečani baletni koncert sta zaključila Rosana Hribar in Gregor Luštek s svojo novo "kratkometražno" koreografijo v vrsti njunih celovečernih duetov in v naslovu Tango, Prosim!, na glasbo Aleksandra Ipavca, kot v odsev ali trenutek pogleda za nazaj in v spomin njune predstave Štirinajst, ko sta preplesala svoj  nepozabni in enkratni duet, tango strasti, bolečin in poslikav skupnih življenjskih trenutkov zasvojenega para z umetnostjo plesa. Koreografija Tango, Prosim! vsebuje značilne substance videne v predstavi Štirinajst, vendar še v bolj pospešeni izvedbi in z novim plesnim vzgonom, ko se vsakič znova lahko sprašuje, od kod jemljeta to nepopisno plesno energijo in izvirnost svojega gibalnega vokabularja.
Svečani baletni koncert v organizaciji DBUS-a je predstavljal enkratno doživetje in bil navdušujoč dogodek, ki bi gotovo razveselil ter navdušil tudi obiskovalce Ljubljana Festivala ter še marsikateri oder željen vrhuncev baletne in plesne umetnosti.

View Gallery 12 Photos