Štartala četrta sezona šova Zvezde plešejo. Prvi šok – prazen studio. Posneti aplavzi ne nadomestijo odziva občinstva!

Razred 4. sezone Zvezde plešejo (foto: Miro Majcen)

Deset plesnih parov se je pognalo v boj za plesni globus.

Pričakali smo začetek četrte serije zabavno-plesne oddaje Zvezde plešejo. Tokrat nam bo POP TV ponudil spremljanje desetih zvezdnic in zvezdnikov, ki se bodo učili plesati pod mentorstvom profesionalnih plesalcev, ki jih poznamo že iz minulih sezon. Zakaj bo tokrat samo deset plesnih parov, lahko samo ugibam, pa nima smisla. Lani na primer jih je bilo dvanajst, v BBC-jevi originalni oddaji jih je ponavadi petnajst. To seveda pomeni, da tudi nekaterih profesionalnih plesalcev v tekmovalnem delu ne bomo videli, iskreno pa upam, da jih ‘popovci’ povabijo vsaj za občasne plesne nastope profesionalcev.

Kje si, Svetlana Cigoj?

Popolnoma razumem, da producenti oddaje ciljajo na širok spekter gledalcev, malo se pa bojim, da bodo med malo bolj plesno izobraženim občinstvom začeli izgubljati privržence oddaje, če bo trend izgubljanja nekaterih najboljših plesalcev postal stalnica. Od lanskoletnega nabora plesalk in plesalcev smo izgubili odlično Svetlano Cigoj, eno najboljših slovenskih plesalk, Majo Geršak, izjemnega plesalca Alekseja Rubtsova in simpatičnega Jerneja Brenholca. Seveda je jasno, da so bile pri vseh naštetih v igri raznolike okoliščine ter razlogi, da jih v četrti sezoni ne bo, je pa kljub temu škoda. Sta pa se tokrat vrnila zmagovalka prve sezone, mlada in nadarjena Tadeja Pavlič ter Nejko Peter Levak, ki ga še nismo prav dosti videli.

Voditelja Peter Poles in Tara Zupančič


Oddaje bosta tudi tokrat vodila fantastični Peter Poles in lepotica Tara Zupančič, nastope pa bo komentirala in ocenjevala ista četverica sodnikov: Lado Bizovičar, Nika Ambrožič Urbas, Katarina Venturini in Andrej Škufca.

Žirantska četverica pod reflektorji

Kot napovedano, je bila otvoritvena oddaja namenjena tekmovalkam, moški del pa bo prišel na vrsto prihodnjo nedeljo. V tretji in četrti oddaji, kjer bodo plesni pari še vedno razdeljeni, pa se bomo že poslovili od dveh parov.

Orkester se predstavi

Prvi šok za televizijske gledalce je bil prazen studio, saj so se na POP TV odločili, da dajo prednost skrbi za zdravje in so zato v zadnjem trenutku občinstvo odpovedali. Razumljiva poteza z njihove strani, vendar moram reči, da je bilo to praznino žal še kako čutiti. Posnetki aplavzov pač ne morejo nadomestiti odzivov pravih gledalcev, čeprav so tudi ti redko popolnoma spontani. Čudi me, da niti v teh razmerah niso pomislili, da bi osvetlili ali privzdignili člane orkestra, da ne bi scena delovala tako prazna in hladna. Oddaja se je začela s sceno iz zakulisja ter uvodno predstavitvijo vseh sodelujočih plesalcev, kjer smo kaj hitro lahko opazili, kdo od tekmovalcev se giblje lahkotno in elegantno, kdo pa deluje precej nespretno. V teh nekaj sekundah posnetka, kjer so bili pomešani profesionalni plesalci ter zvezdniški tekmovalci, sta najbolj okorno delovali vlogerka Teja Jugovic ter pevka Kataya, najboljšo koordinacijo pa je pokazal Tomaž Mihelič, ki je sotekmovalko Mojco Funkl zavrtel kot pravi profesionalec.

Zvezde plešejo, sezona 2020 prva oddaja (foto: Miro Majcen)

In potem se je začelo zares. Lado je v svojem značilnem humornem tonu povedal, da se veseli nove sezone, ker nikogar od zvezd ne pozna, kar se je potem izkazalo, da ni res. Gledalci doma pa so verjetno prikimavali tako kot jaz, saj za večino tekmovalcev nisem še nikoli slišala. Zanimiva je bila tudi Andrejeva napoved, da bo spet stari dobri strogi glavni sodnik, saj ga je lani rojstvo sina malo preveč omehčalo. Jaz se tega veselim, ker to pomeni, da bo s svojimi komentarji bolj izobraževal tekmovalce, hkrati z njimi pa tudi občinstvo. To pričakujem tudi od Katarine, in upam, da bo znala podati tehtne napotke, ki bodo tekmovalcem v pomoč, gledalcem pa ponudile bolj poglobljen pogled na prednosti pri učenju plesa in napredovanju. Nika, ki ocenjuje tekmovalce bolj z vidika prezentacije, energetskega ter emocionalnega naboja, je napovedala sveže ‘nikizme’ in bo seveda še naprej tekmovalcem nastavljala ogledalo ter jih potiskala, da odprejo pipo do konca in dajo vse od sebe.

Teja Jugovic in Tomaž Šter

Četrto sezono sta odprla influencerka Teja Jugovic in Tomaž Šter. Za svoj prvi ples sta dobila jive. Teja ni bila navdušena nad tem, da bi začela s tako težkim in hitrim plesom, vendar se je izkazalo, da z njim ni imela večjih težav. Teja ima dobro koordinacijo, njen nastop je bil samozavesten in točka je kot šov delovala dobro. S tehničnega vidika njen jive ni bil popoln, je pa dišal po pravem jivu, ker ga je karakterno dobro zadela. Sodniki so ji očitali premalo energije, jaz pa se pravzaprav s tem ne strinjam popolnoma. Mislim, da jo je Lado preveč primerjal z rokenrol plesalci, Andrej pa s tekmovalci latinskoameriških plesov. Na pravem plesnem tekmovanju v latinskoameriških plesih je raven energije tako pomembna iz enega samega razloga: ker plešejo pari naenkrat, in tistega, ki ni dovolj energičen, sodniki komaj opazijo, rokenrol pa je mnogo hitrejši. Meni sta bila Teja in Tomaž všeč, ker sta zadela bistvo tega plesa. Dobila sta 17 točk.

Kaja Vidmar in Miha Vodičar

Naslednja sta se predstavila 24-letna Kaja Vidmar in Miha Vodičar. Prebrala sem, da je Kaja med drugim tudi Playboyjevo dekle, torej fotomodel. To je bilo jasno razvidno tudi iz njenega plesa, saj se mladenka zna postaviti v lepe poze. To je s pridom izkoristil Miha pri njuni koreografiji čačačaja. Plesala sta na Senorito, in podobno kot Teja in Tomaž, dokaj dobro zadela karakter tega plesa, ki spominja na spogledovanje dveh, ki se zbližata skozi govorico teles. Pogrešala sem prepoznavne čačača korake, kot so ‘chasee’ in ‘lock step’, brez katerih si ne morem predstavljati čačačaja. Verjamem, da so bili zmedeni tudi mnogi gledalci, ki znajo plesati čačača družabno, saj čačača koraka ni bilo nikjer. Naj omenim še, da je imela Kaja eno najlepših plesnih oblek v tej oddaji. Kaja in Miha sta zbrala 18 točk.

Mojca Funkl in Arnej Ivkovič

Znana igralka Moja Funkl ter lanskoletni partner Tanje Žagar, ki je lani v šovu zmagala, Arnej Ivkovič, sta se nam predstavila s quickstepom. Točka po zgledu hollywoodskega glamurja z Arnejem v fraku in Mojco v obleki s pridihom dobe charlestona je bila zadetek v polno. Že po prvih uvodnih taktih na stopnicah proti plesišču je bila Mojca popolnoma v elementu. Odplesala in odigrala je svojo vlogo tako dobro, da mi je odprlo usta. Fantastičen in zelo obetaven začetek! Ponavadi se stvari ‘sfižijo’, ko se par postavi v zaprto plesno držo, a je Mojca tudi v drži zelo dobro ohranila ritem, energijo in izraznost. Pohvala gre seveda tudi Arneju, saj je zelo dobro poskrbel za svojo varovanko, ki se je lahko popolnoma posvetila svoji nalogi. Tudi sodniki so bili zadovoljni. Lado je celo izrazil mnenje, da je bila to najboljša prva plesna točka vseh sezon. Mojca in Arnej sta zbrala odličnih 26 točk.

Kataya in Nejko Peter Levak

Sledila sta pevka Kataya in Nejko Peter Levak, ki sta zaplesala angleški valček. Ne vem, če ji je bilo treba na posnetku najprej pokazati nezadovoljstvo nad izbranim plesom, potem pa še vrtoglavico po nekaj malega obratih, saj se s tem mogoče ni ravno prikupila občinstvu. Sam nastop je bil potem boljši od pričakovanega, kar je bilo na koncu taktično dobro. Všeč so mi bili scena, izbor glasbe, njena obleka … predvsem pa mi je bilo všeč, da koreografija ni bila pretežka in je zato Kataya delovala umirjeno in kot da ima vse pod kontrolo.

Skromne ocene za Katayo in Nejka

Nejko, ki je za to zaslužen, je plesal z njo z občutkom in je ni silil, da se premika v prostor bolj, kot je bilo v tistem trenutku možno. Mnogo plesalcev namreč tu naredi največjo napako. Plesalko je treba voditi ter ji tudi prisluhniti in se ji prilagajati. Njune ocene so bile nizke, saj sta zbrala le 16 točk.

Alya in Miha Perat

Zadnji nastop je pripadel pevki Alyi in Mihi Peratu. Ker Alyo včasih primerjajo s Shakiro, je morala zaplesati sambo na njen komad Hips don’t lie. Res je, da samba kot tekmovalni ples ni mačji kašelj, saj je tehnično zahteven ples. Obstaja pa tudi prava samba, pri kateri pa je v ospredju telesni ritem. Tega Alya vsekakor ima, ima pa tudi dobro koordinacijo. Na vse to je seveda računal tudi Miha, ki ne skriva ambicije po ponovni finalni uvrstitvi. Alyi je zato pripravil izjemno zahtevno koreografijo. Verjamem, da je Alya ena od favoritk za zmago četrte sezone, saj je izkušena estradnica, ki ji ples ni tuj, vendar vidim nevarnost v tem, da bo zaradi preobilice materiala, ki ga mora osvojiti, zanemarila detajle, ki so ključnega pomena za kakovosten plesni nastop. Nedvomno zajec tiči v grmu, ki se mu reče natančnost, kajti vse ostale atribute ima. Za sambo sta Alya in Miha zbrala 20 točk.

Katarina Venturini daje občutek, da igra, Nika Ambrožič Urbas je pristna.

Ob zaključku ogleda oddaje sem ostala z mešanimi občutki. Navdušila sta me znova Peter Poles in Lado Bizovičar. Brez njiju bi ta šov ne bi bil to, kar je. Oba sta se maksimalno trudila ohranjati pozitivno energijo v praznem studiu. Nika je bila zelo v redu. Ona in Andrej sta mi pred kamerami všeč zato, ker sta 100-odstotno pristna, čeprav v osnovi nista televizijca tako kot Lado in Peter. Katarina ima s tem več težav. Pri njej imam ves čas občutek, da igra. Trudi se, da bi izpadla prijazna do tekmovalcev, pa v bistvu ni. Ona vidi isto kot Andrej, ampak ne želi biti tako direktna, zato mora ves čas svoje izjave zavijati v celofan.

Tomaž Mihelič in Luka Žvižej s šov točko ob zaključku prve oddaje

Vsi plesalci so svoje varovanke dobro pripravili, in kot kaže, so tudi zvezdnice pridno trenirale, da so nam uspele pokazati solidne prve nastope. Bomo videli prihodnjič, kako se bodo odrezali moški tekmovalci.

Zgrešeni kostumi profesionalnih plesalk, sploh v sedečem položaju

Kostumsko ocenjujem nekako takole: razen Teje Jugovic so imele tekmovalke zelo lepe obleke, in upam, da se bo ta trend glamuroznih kostumov nadaljeval tudi v prihodnje. Zmotile pa so me rdeče obleke profesionalnih plesalk, v katerih so delovale, kot da imajo izrazito širok pas in boke. Ko so sedele na kavčih v salonu, bi morale imeti na sebi kaj primernejšega.

Prihodnjo nedeljo nastopijo moški vipovci; upamo, da z občinstvom! (Foto: Miro Majcen)

Seveda vsi upamo, da se razmere s korona virusom hitro umirijo in da bo v prihodnje studio poln navdušenih gledalcev, ki bodo pomagali dvigniti energijo v prostoru.
Takrat bo tudi nastopajočim mnogo lažje in prijetneje v studiu, kar se bo poznalo tudi na njihovem plesu.