Fantastično! Ana Vodišek in Jure Krajnc: Akademija za ples bo ena prvih s smerjo hip-hop/urban/street!

Jure Krajnc in Ana Vodišek sta ponosna na novo smer na Akademiji za ples (foto: osebni arhiv)

Pogovor z oblikovalcema programa na Akademiji za ples

Pozdravljena, Jure in Ana. In v veselje mi je, da lahko skupaj napovemo novo študijsko smer na Akademiji za ples, in sicer za hip-hop/urban/street, ki bo štartala s šolskim letom 2020/21. Kako je prišlo do zamisli?
Jure: Študij plesa je bila moja velika želja že mnoga leta, že iz časov srednje šole sem sanjal o študiju v tujini, ker ga pri nas ni bilo, nisem si pa mislil, da bom kdaj doživel plesno akademijo v Sloveniji, zdaj pa ne samo, da je akademija pri nas, ampak imam veliko čast pri soustvarjanju študija hip-hopa, tega niti sanjati nisem upal. Alma mater Europaea, v okviru katerega deluje Akademija za ples, se je v letu 2019 obrnila name z željo po vzpostavitvi študijske smeri hip-hop. Ker z Ano Vodišek odlično sodelujeva že veliko let, sva se dogovorila, da bova projekt izpeljala skupaj in enakovredno. Avgusta sva zasnovala predmetnik, zbrala predavatelje in skupaj z njimi smo spisali učne načrte, ki smo jih v novembru oddali NAKVIS-u v odobritev. Večino učnih načrtov je sicer spisala Ana, ker je tudi predavateljica več predmetov in ima več izkušenj z akademskim svetom.

Ana Vodišek (foto: osebni arhiv)

Ana, nisem si mislila, da se v tebi skriva tudi akademska žilica. Kdaj si začutila to željo in kako si oblikovala predmetnik in predavatelje?
Ana: Moj prvi načrt je pravzaprav vedno bil končati študij in se zaposliti kot novinarka, ples pa mi je bil od nekdaj zelo resen hobi. Vendar so se potem stvari obrnile, vedno bolj sem se videla v plesni dvorani kot pa za kakšnim računalnikom, rada delam z ljudmi, rada ustvarjam, in ko sem dobila priložnost, da se zaposlim v plesu, sem jo seveda izkoristila. Za to živim. Sem pa neizmerno vesela, da se je zdaj ponudila tudi akademska pot, saj mi to spet predstavlja nek nov izziv, ustvarjanje na drugačen način, in iskreno sem velikokrat pogrešala akademski svet. Na novinarstvu sem bila dvakrat na izmenjavi v Ameriki, kjer sem kot izbirne predmete vedno vzela tiste iz plesnih smeri, in od takrat naprej sem vedno razmišljala, koliko stvari bi se lahko pravzaprav naučil o plesu tudi na univerzitetni ravni. Jaz sem ena tistih, ki sem imela rada šolo, mogoče tudi zato, ker je večina moje družine (bila) učiteljev in profesorjev. Zdaj končujem magistrsko nalogo, s katero sem kar malce predolgo odlašala, ampak s tem bom lahko tudi nosilka študijske smeri hip-hop/urban/street na Akademiji.

Željko Božič (foto: osebni arhiv)

Razložita nam še podrobnosti. Kje se bo študij odvijal in kakšen je finančni zalogaj?
Jure & Ana: Celoten študij hip-hopa bo potekal v Ljubljani, je pa trenutno vodstvo Alme Mater v pogajanjih za nove prostore, tako da natančne lokacije še ne moreva povedati, bo pa objavljena na spletni strani, facebooku in instagramu, takoj ko bo znana. Po predlogu Željka Božiča, ki bo tudi med strokovnimi sodelavci, bomo ustanovili plesni teater, kjer se bodo bodoči diplomanti že kalili za odrske nastope, obstajajo pa tudi drugi cilji kako pomagati študentom do zaposlitve in dela v plesu tako doma kot v tujini. Ker je študij samoplačniški (letnik stane 3800 evrov), torej izreden, je naš cilj/želja, da študentom ponudimo maksimalno podporo tako v času študija kot tudi po končanem študiju. Znotraj predmetnika bodo tako teoretični kot praktični predmeti, nekaj je tudi skupnih s preostalimi smermi Plesne akademije. Študentje na koncu študija pridobijo naziv diplomiran koreograf in plesalec po 1. bolonjski stopnji. Za več podrobnosti pa se bodo morali plesalci vpisati in poskusiti, gotovo jim ne bo žal.

Jure Krajnc (foto: osebni arhiv)


Kaj pa sploh pomeni študij za slovensko in posledično mednarodno plesno sceno? Moč in številčnost hip-hopa sta neverjetno veliki, kajne? Kaj pričakujeta, kdo vse se bo vpisal?
Jure & Ana: Študij bo po naši oceni zapolnil veliko vrzel, ki se dogaja v slovenski plesni sceni, in sicer da se skoraj vsi plesalci nehajo ukvarjati s plesom proti koncu srednje šole ali v začetku študija, saj jim plesne šole težko zagotovijo nadaljevanje plesne kariere. S študijem hip-hopa smo v Sloveniji končno dobili platformo, kjer lahko plesalci nadaljujejo svojo kariero v plesnih vodah in si po možnosti ustvarijo iz te kariere spodobno življenje. Sicer je res, da je v Sloveniji hip-hop predvsem športno usmerjen, vendar za poznejše ustvarjanje niso dovolj samo športni rezultati, treba je tudi veliko umetniškega udejstvovanja, in tukaj nastopi Plesna akademija. Naš program je predvsem umetniško usmerjen, dejstvo pa je, da kombinacija tako tekmovalnega kot umetniškega ustvarjanja prinaša najboljše dolgoročne rezultate. Zadnje lahko iz osebnih izkušenj potrdiva oba ter gotovo tudi preostali naši predavatelji. Večina predavateljev je članov slovenskih plesnih šol, ki delujejo pod okriljem Plesne zveze Slovenije, predavatelj Jadran Živkovič pa je tudi aktualen predsednik zveze, tako da si želimo čim več sodelovanja na vseh straneh. Dobra stvar je, da nismo nikomur konkurenca, ker pokrivamo sektor, ki ga nihče drug ne. Upamo, da se bodo vpisali vsi, ki uživajo v plesu, ki jih hip-hop zanima in ki bi si želeli na podlagi nečesa, kar jih veseli, pridobiti tudi višjo stopnjo izobrazbe.

Master Dance Festival – Lukec Open (foto: Girafon)

S čim boste prepričali možne interesente, da se vpišejo na Akademijo pri nas in ne odidejo v tujino?
Jure & Ana: Predvsem že s tem, da smo eni od prvih, ki sploh imamo smer hip- hop/urban/street. Večinoma po svetu na univerzitetni ravni lahko študiraš ples na splošno oziroma bolj pogosto sodobne plese in balet, kjer je uličnih zvrsti vsebinsko zelo malo, ali pa lahko študiraš hip-hop kot celotno kulturo, kjer je posledično manj poudarka na plesu. Naš program pa je specializiran posebej za ulične plesalce, ki bi želeli pridobiti univerzitetno izobrazbo prav iz teh zvrsti plesa. Za mnoge to pomeni, da se lahko s plesom ukvarjajo veliko dlje, še vedno pa se lahko na koncu zaposlijo kje drugje, saj imajo višjo stopnjo izobrazbe. Za zdaj lahko pridobijo formalno izobrazbo po 1. in 2. bolonjski stopnji, so pa že zamisli in prve priprave za vzpostavitev doktorskega študija. Tako kot na drugih univerzah je tudi pri nas možnost izmenjave Erasmus+ tako za študente kot za predavatelje, to pomeni, da bodo tudi k nam lahko prišli poučevat gostujoči predavatelji iz tujine oziroma da lahko gredo študentje pridobivat kreditne točke tudi v tujino.

Master Dance Festival – Lukec Open (foto: Girafon)

Pomembno pa je, kajne, da se niste navezali na nobeno plesno šolo oziroma plesni klub. Zakaj je še vedno v slovenskih glavah ta klubska ‘omejenost’ moje/tvoje?
Jure & Ana: Verjameva, da se bodo pojavljali indici, da smo z nekaterimi plesnimi šolami povezani, z drugimi pa ne, ampak veva tudi, da je to zato, ker smo predavatelji del plesnih šol. A bi kako drugače sploh lahko šlo? Saj v Sloveniji ni srednje šole, kjer bi poučevali hip-hop oz. splošne plese, zgolj plesna gimnazija, ki pa dela izključno na baletu in sodobni tehniki, in do zdaj prav tako ni bilo študija, da bi plesni učitelji in koreografi nastajali neodvisno od plesnih šol. Verjetno je veliko razlogov, vsaj toliko, kot je plesnih šol in plesnih učiteljev, ampak naju in Plesne akademije to ne zanima, naša zgodba je in bo neodvisna. Eden od ključnih razlogov, zakaj nas to ne zanima, je, ker pri nas ustvarjamo akademsko izobražen kader in delamo na umetniški smeri, plesne šole v Sloveniji pa v glavnem na tekmovalnem. Se nama pa zdi, da se stvari že precej spreminjajo, predvsem odkar prihajajo v vodstvene strukture plesnih šol mlajše generacije, ki razumejo, da se je treba povezovati in najti poti kako sodelovati. Iskreno povedano, kasnejšega sodelovanja s plesnimi šolami in Plesno zvezo si zelo želimo, saj si želimo, da bodo plesne šole ugotovile, da bi bilo zanje dobro, da bi naše diplomante zaposlovali, in s tem se bosta še bolj dvignili raven plesa ter raven plesnih šol v Sloveniji.

Sanjska služba v koreografiji Željka Božiča. Prijavite se tudi vi za vašo sanjsko službo na Akademiji za ples!

Kdaj in kakšne pa bodo avdicije oziroma sprejemni testi?
Jure & Ana: Najprej se je treba na Akademijo prijaviti, kar lahko storite prek interneta, tudi če ste se že prijavili na kakšne druge univerze, saj je to izreden študij. Link tukaj http://dance-academy.almamater.si/ Potem, ko boste videli, kam vse ste sprejeti, pa se lahko odločite, kaj boste študirali. Tako da prijava še ni obvezujoča, je pa prvi korak, da dobite podrobne informacije o avdicijah ter poteku vpisa in študija. Avdicije se bodo izvajale maja, junija in septembra, sestavljene bodo iz skupinskega dela, kjer se bodo udeleženci naučili koreografijo od enega od predavateljev, in individualnega dela, kjer bodo odplesali nekaj, kar so pripravili na svojo glasbo, ter se malo pogovorili z nami, da jih tudi mi lahko bolje spoznamo. Če pa bi kdo želel več informacij o avdiciji ali študiju, se lahko obrne na Akademijo ali naju, z veseljem bomo odgovorili na vsa vprašanja!
Želim vama veliko uspeha in seveda največ možnih kandidatov!