Štajerske sveže moči v ljubljanski Operi

Koreografska miniatura Prišla bo pomlad Claudije Sovre za dodatek k novinarski kavi.

Na odru ljubljanske Opere je ob kavici in rogljičku 2. decembra stekla kratka predstavitev doseženih rezultatov te umetniške hiše. Vodja trženja Janez Rozman je lahko zadovoljen z rezultati zadnjih dveh let, ko je Opera Ljubljana zaživela v novi preobleki in se je prodaja šestih ponujenih abonmajev povečala kar za 50 odstotkov. Ob povečanju povpraševanja se veča tudi ponudba, zato izvajajo 20 dogodkov več kot v preteklosti, na njihovem sporedu bo tako steklo 170  uprizoritev. Ravnatelj Peter Sotošek Štular je predstavil novo moč Opere Ljubljana. Novi vodja opernega ansambla je te dni postal Rok Rappl Rocc, ki bo v tej sezoni poskrbel za izvedbo programa svojega predhodnika Milivoja Šurbeka, na novosti nove sezone pa bo treba počakati še nekaj tednov oziroma na predstavitev nastopajočega programa 2014/15. Ob vseh čereh časa, ki se nastavljajo kulturi, in viharjih, ki se vijejo okoli vogalov operne hiše, je pohvale vredno, da so zaposlili naše mlade moči, umetnike, ki prihajajo s slovenskih akademij.

Urška Arlič Gololičič solistka sopranistka, umetniški vodja opere Rocc, zadaj Janez Rozman vodja trženja in ravnatelj Peter Sotošek Štular.
Nova sopranistka opernega ansambla, ki se je občasno že predstavljala ljubljanski publiki, je Štajerka Urška Arlič Gololičič, nov tenorist pa Štajerec Aljaž Farasin, oba sta študij petja zaključila na ljubljanski glasbeni akademiji.
Novi baletni moči sta Nina Noč in …

Nova baletna moč, ki prihaja iz štajerske prestolnice, je balerina Nina Noč, ki je s plesom začela pri štirih letih v Plesni izbi Maribor in se odločila za baletno šolanje. Nova pridobitev baletnega ansambla je tudi Ljubljančan Luka Žiher, ki je plesno otroštvo preživel v baletni šoli Pirueta, mame Petre Žiher. Oba sta se letošnjega 18. novembra predstavila v baletu Trnuljčica koreografa Ireka Mukhamedova, Nina Noč v vlogi Princese Aurore in Luka Žiher kot Princ Désiré, in tudi svoj debi uspešno prestala. Pogrešali pa smo Ireka Mukhamedova, umetniškega vodjo ljubljanskega baleta, ki bi o mladem baletnem paru lahko tudi kaj več povedal, saj se je njun umetniški vzpon zgodil ravno pod njegovo taktirko; in bi naša baletnika lahko bila deležna enake pozornosti, kot jo je svojima izbrancema posvetil Rocco.
… Luka Žiher.
 
Prijetno vzdušje pohval in zahval vodstvu ter kolegom, ki so nove mlade operne in baletne moči bodrili ter krepili, je steklo tudi ob uprizoritvi koreografske miniature Claudie Sovre Prišla bo pomlad, na glasbo Eya Hren&Sladcore, v odlični prezenci Urše Vidmar in ob njej Eve Gašparič, Tasje Šarler ter Barbare Potokar. Ples štirih deklet se v pomladnem vzgonu zavrti okoli edinega predstavnika moškega rodu, ob baletniku višin in obratov Yuki Sekiu. Koreografija Prišla bo pomlad je bila že predstavljena na letošnjem 13. Gala večeru novih baletnih koreografij v Linhartovi dvorani, vendar pa tokrat veliko živahneje zavela mladostni duh uigranosti in navihanosti, tudi ob pravšnji osvetlitvi na odru Opere.
Novinarje je vodstvo Opere povabilo na kavo kar na oder. (Foto: Darja Štravs Tisu)
Na vprašanje o ponovnem predvajanju del slovenskih skladateljev je sledil odgovor, da bo v kratkem že viden prvi rezultat. Sledilo je vprašanje tudi o uprizoritvi slovenske baletne dediščine Mlakarjevih, ali sodobnih koreografov, ki izhajajo iz te iste hiše, tudi iz SNG Maribor / Edward Clug, Velentina Turcu, in enako naših koreografskih sodobnikov, ki se uspešno promovirajo na mednarodni sceni. Vprašamo pa se lahko, zakaj ni na sporedu obeh naših baletnih institucij koreografski opus Milka Šparembleka ali kdaj bomo v spomin nedavno preminulega koreografa Vlasta Dedoviča (1934-2013) predstavili njegov baletni opus, npr. obnovili njegovo zadnje delo Nori Malar, ko so glavni junaki še na dosegu roke / Marinka Ribič, Jaš Otrin, Edward Clug …
Za zaključek leta pa se SNG Opera in balet Ljubljana intenzivno posveča prireditvam Veseli december, kjer bo 21. ob uprizoritvi opere La Bohéme slavil svojih 30 let uspešne kariere na ljubljanskem opernem odru nagrajenec Prešernovega sklada 2011 tenorist Branko Robinšak in se bo 24. decembra zgodila 80. predstava baleta Hrestač – Božična zgodba koreografa in režiserja Yuorija Vamosa na glasbo Čajkovskega.

View Gallery 5 Photos