Spektakularen zaključek plesnega šova Strictly Come Dancing 2018

Kevin in Stacey s plesnim globusom (foto: BBC One)

Strictly Come Dancing 2018 se je prejšnjo soboto zvečer zaključil z dveinpolurno finalno oddajo, ki je prikovala k TV-zaslonom milijone zabave željnih gledalcev. Od petnajstih tekmovalnih parov, ki smo vam jih predstavili pred tremi meseci, ko se je serija začela, so se v finale uvrstili štirje tekmovalci, in sicer pevka nekdanje uspešne skupine Pussycat Dolls Ashley Roberts, pevka skupine Steps Faye Tozer, večkrat nagrajena novinarka in voditeljica BBC-jevih dokumentarnih oddaj Stacey Dooley ter popularni mladi ‘youtuber’ Joe Sugg. Slednji se je kot zadnji moški tekmovalec prebil v finale in je bil sam še najbolj presenečen nad tem uspehom. Ker je napovedal, da si v primeru uvrstitve v finale pobarva lase na živo rdečo barvo, kot jo ima partnerka Dianne, se je seveda pojavil pobarvan.

Finalisti Ashley in Pasha, Faye in Giovanni, Joe in Dianne ter Stacey in Kevin.

V finalu so se tekmovalni pari predstavili s tremi točkami. Prvi ples je bil po izboru sodnikov, nato so plesali šov točko po lastnem izboru in brez omejitev, nazadnje pa še ples po lastnem izboru. Ker sta bila dva plesa ponovitev iz prejšnjih oddaj, so se pari lahko dobro pripravili na svoje šov točke, ki so bile zato lahko še posebno spektakularne.

Kot so prakticirali že v nekaj minulih sezonah, nihče od parov ni bil eliminiran po prvem ali drugem plesu. V oddaji smo poleg tekmovalnih nastopov videli tudi vnaprej pripravljene posnetke o finalistih, nekatere vrhunce serije ter mnenja gledalcev, ki so seveda vsi serijo hvalili ter omenjali svoje favorite. V studiu so bili prisotni vsi sodelujoči in že izpadli tekmovalci, ki so skupaj s profesionalnimi plesalci obudili nekatere ikonične trenutke iz svojih nastopov v skupni točki, ki je bila eden vrhuncev večera.Seveda so imeli veliko o finalistih povedati sodniki, ki so vse tekmovalne nastope ocenjevali, vendar naj bi njihovi komentarji in ocene služili le kot vodilo glasovalcem pred zasloni. Gledalci so bili tisti, ki so izbrali zmagovalni par. Glede na videno v prejšnjih oddajah je bilo kristalno jasno, da pri takem sistemu ne bo zmagala Ashley, ki je morala kar trikrat v plesni dvoboj, kljub najvišjim ocenam sodnikov. Faye, ki je meni osebno kot plesalka še bolj všeč kot Ashley, sicer ni bila nikoli v situaciji, da bi se morala rešiti s plesnim dvobojem, vendar sem bila zelo skeptična, da lahko zmaga, čeprav je bila v nasprotju z Ashley, ki so jo imeli nekateri za preveč naduto, med gledalci kar priljubljena. Najmočnejšo podporo gledalcev sta imela ves čas Stacey in Joe, tako da sem pričakovala zmago enega od njiju. Stacey je kot plesalka malo boljša od obeh, vendar  pa je Joe prišel v oddajo že z množično bazo mladih zasledovalcev na youtubu, ki bi znali prevesiti tehtnico v njegovo smer. Oba, tako Stacey kot Joe, sta izjemno simpatična človeka in sta se med potekom serije prikupila tudi meni. Še posebno Joe je bil popolnoma netipičen zvezdnik in je deloval kot kakšen običajen, lepo vzgojen mladostnik iz soseske, brez kančka nadutosti ali občutka lastne pomembnosti. To je ljudem všeč. Tudi njegovo plesno ‘potovanje’ je bilo vznemirljivo spremljati, saj je od okornega mladega fanta prilezel do samozavestnega performerja. Zahvale za to sta imeli njegova profesionalna partnerka Dianne Buswell in pa njegova odločnost, da se za vsak nastop maksimalno pripravi. Kot je rekel sam, si je med serijo pridobil kar nekaj pozitivnih delovnih navad. Ja, trening plesa nedvomno to naredi! Stacey je postala ljubljenka občinstva predvsem zaradi svoje humorne narave in izjemno simpatičnega odnosa s plesalcem Kevinom Cliftonom. Kevin je naš stari znanec, saj so ‘naši  otroci’ tekmovali proti njemu in sestri Joanne še od pionirskih kategorij naprej. Tudi sam zelo prijeten človek in dober plesalec, je za Stacey skozi celo serijo pripravljal koreografije, ki jih je zmogla ne le solidno odplesati, ampak se tudi vživeti v vlogo. Kevin je hitro ugotovil, da ji igranje vloge pomaga tako pri učenju plesa kot potem pri nastopu v živo. Marsikateri gledalec je zato ocenil, da je Stacey kot plesalka enakovredna Ashley in Faye, kar seveda ni res, saj sta ti dve koordinacijsko in tehnično na povsem drugi ravni.

Zanimivo mi je prebirati komentarje gledalcev in kar ne morem se načuditi čustvenim izbruhom, kadar menijo, da je bil pri ocenjevanju kdo oškodovan. Vse kaže, da je formula oddaje res perfektno izdelana, saj vse napeljuje gledalce, da se zbližajo s tekmovalci in postanejo dovzetnejši za spremljanje, komentiranje in glasovanje. S tem se seveda dviguje rejting oddaje, ki je postala že tako popularna, da gledalci omenjajo "odtegnitvene simptome, ko se serija konča""Kaj pa bom zdaj počel/a ob sobotah in nedeljah zvečer?" je pogost komentar ob zaključku serije. Producenti so tako popularnost serije dosegli ne le z visoko ravnijo oddaje same, tako po vsebini, vizualnih in drugih efektih, temveč tudi z izpostavitvijo zvezdnikov in profesionalnih plesalcih v drugih oddajah. It Takes Two je oddaja, ki poteka vzporedno s serijo vsak dan in v njej gostijo aktualne ter nekdanje tekmovalce, se pogovarjajo s sodniki in celo učijo plesati. Poleg tega se nastopajoči redno pojavljajo kot gostje v drugih oddajah, o njih se na veliko piše v medijih, pogosto so tudi glavni akterji rumenega tiska. Rezultat vsega tega je, da so poleg sodelujočih zvezdnikov postali pravi zvezdniki tudi profesionalni plesalci. Uspešnost na samem tekmovanju je pogosto zelo odvisna od profesionalnega plesalca, saj marsikdo glasuje bolj zanje kot za izbrano zvezdo.

Aljaž in Kate

Ravno zato je na primer Aljaž Škorjanec, ki je eden najbolj priljubljenih plesalcev v seriji, redno uspel pripeljati svoje plesalke do visoke uvrstitve, čeprav mu ponavadi dajo najbolj visoke in močne zvezdnice, ki so praviloma precej okorne, če se delikatno izrazim.

Nadija Bičkova

Nadija Bičkova se še ni čisto ‘prijela’ in gledalci se še niso pretirano ogreli zanjo. Moram priznati, da mi je kar malo nenavadno videti Nadijo bolj v ozadju dogajanja. Bomo videli, kako bo v prihodnjih serijah, če bo še sodelovala.

Janette in DJ Ranj (foto: BBC One)

Ena od bolj simpatičnih in priljubljenih plesalk je Aljaževa žena Janette, ki je tip plesalke in osebnostno idealna za ta šov. Vedno polna energije, nasmejana, vzpodbudna, hkrati pa stoodstotno profesionalna, je za producente pravi ‘jackpot’. Drobna energijska bombica razširja dobro voljo, kjerkoli se pojavi, in ni nenavadno, da se zelo dobro in uspešno uvršča visoko na lestvici priljubljenosti med plesalkami. Želim ji, in upam, da kmalu pride na vrsto za zmago tudi ona. Da spomnim, lansko sezono je bila favoritka za zmago s pevcem Astonom Merrygold, pa sta doživela šokanten izpad, ker gledalci niso glasovali zanju v prepričanju, da nista ogrožena. To se zgodi skoraj v vsaki seriji. V letošnji je tako izpadel temnopolti igralec Danny John Jules, ki je bil plesno med boljšimi že od samega začetka. Vse kaže, da je formula za uspešnost v tem tekmovanju: bodi čim bolj okoren v prvih epizodah, da te gledalci ne ocenijo kot ‘plesalca z izkušnjami’, saj te potem z veseljem nagradijo za napredek, ampak le pod pogojem, da si jim kot oseba všeč.

Nastopi v finalni epizodi pa so šli takole. Po izboru sodnikov so plesali: Ashley in Pasha salso iz filmskega tedna, ko sta bila Baby in Johnny iz Umazanega plesa. Ashley je bila kot vedno zelo energična in je vidno uživala v svojem nastopu. Če ji kaj zamerim kot plesalki, je to, da nima nobene mehkobe in da ni v njenem gibanju dovolj fines. Vse naredi na polno, zato primanjkuje kontrastov. Seveda je zelo sposobna in vsi jo hvalijo, kako je energična, ampak v primerjavi s Faye deluje njeno gibanje nezrelo in celo malo otročje. Je pa neustrašna in borbena, kar ji je pomagalo, da se je ogromno naučila v tem šovu in da je zlasti vse težje elemente, kot so dvigi, vedno izvajala brezhibno. Dobila je maksimalen seštevek, 40 točk.

Stacey in Kevin sta ponovila slowfox, v katerem je Stacey uspela pokazati določen napredek pri standardni drži, za kar je bila tudi pohvaljena. Delovala je tudi bolj elegantno kot takrat, ko je to točko plesala prvič, vendar še vedno precej togo in s pomanjkanjem občutka sproščenosti v zaprti standardni drži. Zbrala je 39 točk, torej tri desetice in devetko od Craiga.

Faye in Giovanni Pernice sta po izboru sodnikov ponovila dunajski valček iz drugega tedna na pesem It’s a Man’s World od Seala. Dobra točka, dober ples in močna karakterizacija netipičnega dunajskega valčka. Sodnica Darcey je Faye imenovala za najboljšo plesalko standardnih plesov te serije. Tudi Faye, ki pleše z Italijanom Giovannijem, je dobila maksimalnih 40 točk.

Joe in Dianne sta ponovila paso doble iz sedme epizode. Nekega vidnega tehničnega napredka tu ni bilo videti, je pa Joe deloval precej prepričljivejše in samozavestneje kot v prejšnjih oddajah. To seveda pomaga pri tem plesu, ne vem pa, kolikšno vlogo so odigrali pri tem njegovi sveži živo rdeči lasje. Joe je zbral 39 točk.

Sledile so šov točke po izboru plesalcev. Ashley in Pasha sta plesala moderno koreografijo na Keeping Your Head Up od Birdy. Koreografija je bila polna težkih dvigov in zelo kompleksna. Kot da to ni dovolj, sta dodala še počasi vrtljiv podest, ki je celotno izvedbo še otežil. Očitno sta poskušala pokazati, kako sposobna je Ashley, vendar verjetno nista razmišljala, da s tem Ashley gledalce še bolj odbija in da bolj ko se ‘važi’ s svojimi telesnimi prednostmi, manj je gledalcem všeč. Seveda je spet zbrala same desetke od sodnikov, ki je kar niso mogli prehvaliti.

Stacey in Kevin sta plesala na rokenrol melodijo Land of a Thousand Dances. Scensko zahtevna postavitev je potrebovala kar nekaj delavcev, da so ob pravem času premikali stene po Kevinovi ideji, da uprizorita njuno skupno pot pri Strictlyju. Tehnično in plesno ne najboljši Stacyjin nastop, vendar poln njenega osebnega šarma. Ocene so bile od 8 do 10, skupno 36.

Faye in Giovanni sta navdušila s starim holivudskim glamurjem, ki je Faye prikazal v najboljši luči. V broadwaysko navdahnjeni koreografiji in zlati obleki v stilu holivudskih div iz štiridesetih je bila Faye ob Giovanniju videti kot profesionalna plesalka in na trenutek smo lahko pozabili, da gledamo tekmovalni nastop nekoga, ki se ne ukvarja s plesom. Koreografija je bila odlična, in glede na videno je bil to zame vrhunec večera.
Tudi Faye je dobila perfekten seštevek 40 točk, tako kot Ashley za svoj šov.

Joe in Dianne sta navodilo ‘no rules’ vzela zares in sta se popolnoma ‘odštekala’ na I Bet You Look Good On The Dancefloor od Arctic Monkeys. Ciljno občinstvo, seveda mladina, zato vas ne bo presenetilo, da je mene točka pustila precej hladno. Res pa je, da sem bila zelo prijetno presenečena nad sproščenostjo in samozavestjo mladega Joa, ki je pokazal tudi precej fizično zahtevnih, čeprav ne pretirano tehničnih ali plesnih elementov. Med gledanjem te točke sem pomislila, da je Joe zapravil priložnost za zmago, saj ni možnosti, da bi pretežno žensko občinstvo srednjih let glasovalo zanj na podlagi tega divjega nastopa. Joe in Dianne sta se imela sicer super, in mogoče je bil to njun cilj. Joe se je že zaradi uvrstitve v finale počutil kot zmagovalec, saj mu je bilo kristalno jasno, da se v tem finalu ni znašel zato, ker tako dobro pleše, ampak ker je ljudem všeč. Sodnikom je bil Joe v tako presenetljivi vlogi všeč in so ga nagradili z devetko in tremi desetkami. Stacey je bila torej po dveh plesih na dnu lestvice, kar pa seveda ni pomenilo ničesar drugega kot to, da bo še več ljudi glasovalo zanjo.

V zadnjem delu so pari ponovili še svoj najljubši ples. Ashley je izbrala komični trolski charleston iz epizode na noč čarovnic, za katerega je še tretjič v oddaji prejela same desetke.

Stacey in Kevin sta se odločila za paso doble, s katerim je Stacey prvič dala vedeti, da bi znala serijo celo zmagati, predvsem zaradi svoje kameleonske sposobnosti igranja različnih karakternih vlog. Zbrala je skoraj popoln seštevek, 39 točk.

Faye in Giovanni sta ponovila jazz točko na Fever, ki je bila ena od najboljših točk na noč čarovnic, mogoče celo ena najboljših te serije. Tudi Faye je dobila same desetice, kar jo je postavilo na vrh lestvice skupaj z Ashley. Pri pravem plesnem tekmovanju bi bilo zanimivo spremljati, katera od plesalk bi zmagala in katera bi bila na koncu druga. Strictly je seveda zgodba zase, in veliko vprašanje je, če bo sploh katera od njiju med prvima dvema.

Joe in Dianne sta za svoj zadnji nastop izbrala simpatično točko na Rednexovo Cotton Eye Joe, ki je bila zelo dobro sprejeta pri gledalcih in je Joa prikazala kot preprostega in prikupnega mladeniča. Njun charleston je bil ocenjen z dvema devetkama in dvema deseticama. Joe je prav gotovo pripeljal pred male zaslone množico mladih gledalcev, ki jih bolj kot ples zanima Joe. Kakorkoli, časi se spreminjajo in s tem tudi to, kdo so zvezdniki današnjega časa. Joe je prvi zvezdnik s socialnih omrežij in je bil zato prav gotovo pomembna pridobitev za serijo, saj je pritegnil k ogledu mlajšo generacijo. Mogoče je to boljši način, kot pa slačiti plesalke in siliti plesalce, da plešejo celo standardne plese z odpetimi srajcami, čemur smo bili priča v naši različici oddaje. Vsaj malo manj neokusno je.

Pred razglasitvijo rezultatov je bila na vrsti še ena poslastica. Kanadski superzvezdnik Michael Buble je zapel Such a Night, njegov nastop pa sta plesno popestrila nihče drug kot Aljaž in Janette.
Po že omenjeni skupni plesni točki vseh zvezdnikov in profesionalcev smo končno dočakali razglasitev zmagovalnega para. Gledalci so rekli svoje in bleščeči Strictly globus sta prejela Stacey in Kevin. Bolj kot Stacey je bil čustven ob razglasitvi Kevin, ki je bil že mnogokrat v finalu, pa še nikoli ni uspel zmagati. Čeprav ni zmagala najboljša plesalka, kar se itak skoraj nikoli ne zgodi, bo Strictly Come Dancing, kot kaže, še mnogo let navduševal britansko, pa tudi drugo občinstvo po svetu.

Temu originalnemu plesnemu šovu na podlagi standardnih in latinskoameriških plesov v svetu res ni para, in iskreno upam, da se format ne bo preveč spreminjal. Producenti, nastopajoči, koreografi, glasbeniki, lučkarji, kosutmografi, make up artisti in vsi drugi, ki pri nastanku tega šova sodelujejo, so res lahko izjemno ponosni na izdelek, ki je med gledalci postal tako rekoč nepogrešljiv!
Do začetka nove serije bo treba potrpeti do septembra prihodnjega leta, pred tem pa si lahko ogledate posebno božično oddajo, ki bo na sporedu v torek, 25. decembra, in pa seveda slovensko različico šova, ki se bo začela marca in bo potekala do konca maja.

Daniela Škofic Novak bo za naš portal komentirala tudi tretjo sezono slovenske različice šova Zvezde plešejo, ki marca ponovno prihaja na POP TV. (foto: Marko Mesec)

Do takrat vsem bralcem Parade plesa želim lepe praznike s čim več plesa in vse dobro v prihajajočem letu!

View Gallery 7 Photos