Slovenski plesalci srečni in zadovoljni s kopico naslovov najboljših

Eleganca in odlična izvedba slovenskih plesalcev. Staša Tušar in njena Harfa.

Zadnji oktobrski vikend se je v Expo centru v Pecsu odvijalo evropsko prvenstvo v šov plesih in slovenski plesalci so bili ponovno odlični. Vodja naše ekspedicije Saša Eminic Cimperman je za naš portal povedala: "Vzdušje je bilo enkratno. Povezanost slovenskih plesalcev in medsebojno vzpodbujanje so poleg odličnih rezultatov odlikovali tokratno tekmovanje. Slovenski šov ples, tudi jazz in modern, je na vrhuncu. Plesalci mladinske kategorije so odlični, mladi profesionalci! Prav tako posamezniki v članski kategoriji. Želela bi si, da bi bili ti vzgled in motivacija podmladku, ki je trenutno v upadu. Vsa hvala gre slovenskim koreografom, ki koreografije snujejo inovativno in prepoznavno. Kar zadeva tuje koreografe in trenerje, pa naj pohvalim naše južne sosede Hrvate, Srbe in Bosance. Kvaliteta njihovih plesalcev raste, točke so celostno izpeljane in opazne. No, nekatere tudi zato, ker sodelujejo s slovenskimi koreografi."

Prva je na najvišjo stopničko stopila pionirka Maša Pušnik in potem se je slavje slovenskih plesalcev samo nadaljevalo …
Že prvi dan prvenstva je na najvišjo stopničko stopila pionirka Maša Pušnik (PK Urška Ljubljana) in postala pionirska evropska prvakinja, 6. mesto pa si je priplesala Jerca Bužga (PK Bolero Ljubljana), Nives Miško (PK Zeko) je bila 12. Prvakinja med mladinkami je postala tudi Staša Tušar (PK Urška Ljubljana), ki se ji je na stopničkah z naslovom podprvakinje pridružila Arnika Matko Juvančič (D Kazina), na 5. mestu je finalni nastop zaključila Patricija Crnkovič (D Kazina). Nastopile so tudi pionirske formacije. Plesalci formacije Under the sea (PK Miki Domžale) so bili 6., formacija To the seaside (PK Urška Ljubljana) se je uvrstila na 11. mesto, 14. mesto pa so si priplesale Vesele nogice (PD BPS Radovljica).
… Mimi Marčac Mirčeta z evropskima prvakinjama (levo Staša Tušar, desno Maša Pušnik) …
Na tekmovanju je bila tudi koreografinja Mimi Marčac Mirčeta iz Urške. "Letošnje EP v Pecsu bo za slovenske plesalce ostalo v lepem spominu. Saj smo kot ekipa delovali složno in zopet dokazali, da sodimo v evropski vrh. Velikih presenečenj ni bilo. Najmočnejša konkurenca je bila v mladinski starostni skupini. Naši mladinci postajajo zreli plesalci, ki plešejo lahkotno, njihovi koraki in ples imajo vso dinamiko giba in povejo zgodbo doživeto. Z mojimi varovanci sem bila zadovoljna, saj so pokazali napredek .Rezultati so bili temu primerni. Srečna za Mašo in Stašo, da sta naslovu svetovnih prvakinj v jazzu dodali še naslov evropski prvakinj v šovu. Ter sestri Tušar, ki sta kljub svoji mladosti postali vice prvakinji. Zmotil me je oder, ki je bil sicer po pravilih zadosti velik, vendar omejen s črno zaveso in pomaknjen v globino. Vsi vemo, da s tem, ko omejiš prostor, se prostor zmanjša za en meter na vsaki strani, saj plesalci ne morejo plesati ob zavesi. Čestitam vsem slovenskim plesalcem na izrednih rezultatih in lahko samo rečem le tako naprej."
… Klara Lainšček in Jan Ravnik evropska prvaka v članskih dvojicah, na drugem mestu pa Staša in Ingrid Tušar …
Naslov mladinskih evropskih prvakov si je priplesala mala skupina The news (D Kazina), le za las pa so bile ob medaljo plesalke skupine Peacocks (PD BPS Radovljica). Tik pod stopničkami sta tekmovanje zaključili tudi Neli Crnkovič in Brigita Krašovec (D Kazina), ki sta tekmovali med pionirskimi dvojicami. Med mladinskimi solisti je novi prvak Matic Bizjak (D Kazina), 5. mesto pa je osvojil Tian Ramčilovič Čehič (PK Bolero Ljubljana). Tekmovalni dan so zaključile pionirske male skupine. V finalu sta bili kar dve slovenski; Little butterfly girls (D Kazina) so si priplesale 6. mesto, Acrons (PK Miki Domžale) po se okitili z bronasto medaljo.
… Matic Bizjak je najboljši mladinski solist …
En dan si je prvenstvo ogledala tudi koreografinja Mirjam Podobnik."Ogledala sem si mladinsko formacijo, kjer lahko mirno trdim, da je bila kazinska razred zase. Male formacije me niso navdušile. Moje mlade mladinke pa obetajo. Najbolj pa so me presenetile moje male pionirke, ki so presenetile z uvrstitvijo v finale, in Neli ter Brigitka s četrtim mestom pri dvojicah. Dokazujejo, da moramo drugo leto računati na njih. Zelo se veselim ustvarjalnega obdobja, ki prihaja."
… Neli Crnkovič in Brigita Krašovec, varovanki Mirjam Podobnik sta bili veseli četrtega mesta med dvojicami. No, Neli je jokala od sreče …
Formacija Kazine je torej z Another brick ubranila lanskoletni naslov mladinskih evropskih prvakov,  medtem ko si je formacija Power of elps (PK Miki Domžale) priplesala 4. mesto. Matic Bizjak in Sabina Pajmon (D Kazina) pa sta si priplesala še naslov mladinskih evropskih prvakov med pari. Med članskimi malimi skupinami je koreografija Coctail (PK Bolero) zasedla drugo mesto, plesalci Pandora’s box (PK Urška LJ) pa so osvojili 3. mesto.
… mala formacija Bolera je bila druga s točko Coctail …
Tekmovali so tudi člani 2. Mala skupina Negro y rojo (PK Bolero) je zmagala, na 3. mesto pa se je uvrstila skupina Blues sisters (PF Forma). Med formacijami člani 2 je bila formacija Slovenian hens (PK Forma) zlata. Nova evropska prvaka med dvojicami sta postala Klara Lainšček in Jan Ravnik (D Kazina), podprvakinji pa sestri Staša in Ingrid Tušar (PK Urška Ljubljana), 6. mesto sta si priplesali sestri Teja in Sandra Rupnik (PK Bolero Ljubljana). Med solistkami so bile vse tri slovenske tekmovalke, vse prihajajo iz D Kazina, na stopničkah. Zmagala je Petra Zupančič, podprvakinja je Klara Lainšček, bron pa je osvojila Nika Horvat. Tudi članska formacija je ubranila lanskoletni naslov. Stari novi prvaki so 400 meters medley (PK Bolero Ljubljana), formacija High voltage (PK Miki Domžale) pa je tekmovanje zaključila na odličnem 6. mestu.
… članska formacija Bolera s koreografom Matevžem Česnom je obranila naslov najboljše v Evropi …
Zato se je Matevž Česen iz Bolera vrnil domov zelo zadovoljen. "Vračamo se presrečni, čeprav smo okusili tudi razočaranje, vendar to je sestavni del tekmovanj, ki je sestavljeno iz vzponov in padcev. Vedno pravim svojim plesalcem v PK Bolero, da je vsaka tekma zase in tako se poskušamo vsakič znova prebijati iz kroga v krog, kolikor visoko pač gre, saj je veliko dejavnikov, ki vpliva na rezultat – od izvedbe, prostora, sodnikov, konkurence in seveda tudi sreče, saj je vedno težko biti ob pravem času na pravem mestu, in tako tudi razočaranje ni bilo preveliko, ker se tega zavedamo. Žal mi je le zaradi plesalcev, ki res pridno trenirajo, in staršev, ki v vse to veliko vlagajo. Drugače pa so vsi ostali rezultati fenomenalni. Tokrat so me presenetili tudi posamezniki, kajti v finalu smo imeli soliste v pionirski in mladinski konkurenci in odlično uvrstitev članskega para. Vendar tudi tokrat so imele skupine najboljše rezultate. Ponosen sem na vse svoje plesalce. Drugače je vse lepo teklo, le nekaj usklajevanj s prevozom scene in urnika. Vse pohvale pa vodji reprezentance, saj sem imel prvič občutek, da jo res imamo.
… Arnika Matko Juvančič je zasedla drugo mesto, zmagovalka Staša Tušar in petouvrščena Patricija Crnkovič …
Največji izkupiček pa je zagotovo odnesla Kazina in koreograf Mitja Popovski. "V zadnjih treh tednih sem bil na dveh velikih tekmovanjih. Svetovnem prvenstvu v modernu v Frankfurtu in evropskem prvenstvu v šov plesih v Pecsu. Tako rekoč stoodstoten izkupiček, pet zlatih na svetovnem v modernu in sedem zlatih na evropskem v šovu je fantastičen rezultat in res ne vem, kako bi lahko dosegli več. Najprijetnejše presenečenje zame in moje plesalce je bilo modern svetovno prvenstvo, saj je bilo prijav ogromno in kvaliteta na vrhunskem profesionalnem nivoju. Dnevno sem opazoval zadovoljne obraze plesalcev in koreografov ter poslušal komentarje, kako dobri plesalci so v konkurenci na nedvomno najmočnejsem IDO tekmovanju vseh časov. Modern očitno postaja najpopularnejša performing arts disciplina. Moji ekipi mladincev in članov sta svoje delo opravili maksimalno in z največjo resnostjo, na kar sem izjemno ponosen. Vrhunec je bil  hat trick Petre Zupančič, Klare Lainšček in Nike Horvat, ki so v popolnoma izenačenem medsebojnem spopadu pobrale vse tri medalje."
… članske solistke na stopničkah: Klara Lainšček drugo mesto, evropska prvakinja Petra Zupančič in tretjeuvrščena Nika Horvat …
… med sodniki je bila tudi slovenska sodnica, vedro razpoložena rdečelaska Žužana Bartha …
Šov plesalce čaka konec novembra še svetovno prvenstvo v Riesi, v začetku decembra pa še evropsko v jazzu in modernu. Izkupiček tega leta zna biti rekorden.
… veseli plesalci, ki pa jih v decembru čaka še svetovno prvenstvo.
View Gallery 12 Photos