Slovenski plesalci razturali v Novem Sadu

Jazz formacija PK Urška v koreografiji Blaža Godca je postala najboljša na stari celini.

Tik pred prvomajskimi prazniki se je v Novem Sadu odvijalo evropsko prvenstvo v modernih tekmovalnih stilih Jazz Dance 2010, ki ga je organizirala Gordana Oreščanin, športna direktorica srbske asociacije plesnih organizacij (SAPO). Tridnevnega tekmovanja se je udeležilo 550 plesalcev iz desetih držav, med njimi seveda tudi naši plesalci. Največ jih je prišlo iz PK Urška, ki so bili tudi najbolj uspešni udeleženci prvenstva. Tekmovali pa so tudi plesalci iz Blejskega plesnega studia, Bolera in Wolfija. Posebej pohvalna je bila izbira prizorišča, in sicer se je vse skupaj odvijalo na odru srbskega narodnega gledališča Novi Sad, tam kamor tovrstne koreografije tudi sodijo. Vsaj tako meni Mimi Marčac Mirčeta, ki se je prvič preizkusila v vlogi glavne sodnice. ”Tekmovanje je potekalo v gledališču, kamor po mojem mnenju ta zvrst tekmovanja tudi spada. Kvaliteta je bila visoka, videli smo kar nekaj izjemnih plesalcev in dobrih točk. Prvič sem bila glavni sodnik na mednarodnem tekmovanju. Sodniki so sodili na dlančnikih, tako da so njihove ocene prihajale direktno v skrutinerjev računalnik. To je najbolj čist sistem, ki nas varuje pred človeškimi napakami. Dva dni je potekalo v redu, toda zadnji dan je prišlo do napake, ker je zatajil program. Pri razglasitvi malih skupin jazz, ko smo prav naše “Blejčane” razglasili na peto mesto, pa so v resnici dosegli tretje mesto. Dobro, da je njihova vodja zapisala ocene in nas opozorila, da seštevek ni pravilen. Ko smo preverili vnos v računalnik, smo ugotovili, da je pravilen, samo da je računalnik pri seštevku zatajil. Seveda smo jim na razglasitvi podelili tretje mesto. Prvič se je tudi zgodilo, da so tri točke prejele enake ocene oziroma je bil seštevek pik enak, tako da so si trije delili četrto mesto. Skratka doživela sem ognjeni krst,” je sporočila Mimi in odhitela na prvomajske počitnice.

Mimi Marčac Mirčeta (desno) je kot glavna sodnica mednarodnega tekmovanja uspešno preživela ognjeni krst. Gordana Oreščanin (levo) nanjo ni imela nobenega vpliva.
Veliko bolj kritičen pa je bil nad organizacijo in izvedbo koreograf ter plesalec Blaž Godec, ki je sicer osvojil največ prvih mest oziroma največ kolajn. “Bila je zelo stresna tekma, saj do danes nismo vedeli, ali se bo udeležilo tekme tudi pet plesalk, ki so obstale na letališču v Barceloni zaradi vulkanskega prahu. Formacijo smo spreminjali kar v enem izmed srbskih plesnih klubov, ki nam je prijazno odstopil svojo plesalnico. Urniki na tekmi so bili preveč razvlečeni. Tekmovanje se je začelo ob deveti uri zjutraj in končalo se je okoli polnoči. Tekma je bila naporna zaradi političnih intrig, spletk organizatorja. Organizatorica Gordana Oreščanin je izvajala pritiske na vse sodnike, tekmovalce et cetera, tako da je čudež, da smo zmagali. Mimi je vedno dosledna, korektna in objektivna, ko ima funkcijo sodnice ali glavne sodnice. To seveda ni bilo všeč Gordani Oreščanin, a na Mimi ni imela nikakršnega vpliva. Tekmovanja v Srbiji so vedno v znamenju Gordane in njene plesne šole Viva, ki jo promovira tudi med samim tekmovanjem. Ampak kakovost samega tekmovanja je bila super in srečni smo, da smo zmagovalci. Lahko samo zaključim – ples je premagal korupcijo, veseli in srečni smo.”
Prvo mesto za točko Kooza v koreografiji Blaža Godca. Od leve proti desni plesalke Staša Tušar, Maša Marinšek, Ema Grgič, koreograf Blaž Godec, Ingrid Tušar, Tiana Kastelic, Iza Pfeifer in Patricija Crnkovič.
Sicer pa Blaž ostaja še nekaj dni v Novem Sadu, ker so ga povabili člani City Dance Studia, da za njih koreografira člansko šov formacijo. A tudi  letošnje državno prvenstvo se bliža. Točka, ki jo ima v mislih, bo spet nekaj posebnega tudi zato, ker se za kostumografijo dogovarja z modnima oblikovalcema Mem Couture.
Luka Ostrež je dosegel drugo mesto med mladinskimi jazz solisti.
Patricija Crnkovič vedno znova navdušuje s svojo plesno izvedbo.
Maša Marinšek je postala dvakratna evropska prvakinja.
Summertime v izvedbi Tadeje Horvat je bilo dovolj za drugo mesto članskih jazz posameznic.

Dosežki slovenskih plesalcev na Jazz Dance 2010:

Jazz solo pionirke
AJDA FLISAR,  PK Urška, 3. mesto

Jazz solo mladinke
MAŠA MARINŠEK, PK Urška,  1. mesto
PATRICIJA CRNKOVIČ , PK Urška,  2.mesto

Jazz solo članice
TADEJA HORVAT , PK Urška,  2.mesto

Jazz solo mladinci
LUKA OSTREŽ, PK Urška,  2. mesto

Modern solo mladinke
MAŠA MARINŠEK, PK Urška,  1. mesto
PETRA PEČEK , Bolero,  2. mesto

Jazz mladinci mala skupina
URŠKA,  1.mesto, naslov točke Kooza
BLEJSKI PLESNI STUDIO, 3. mesto,  naslov točke Music

Jazz člani formacija
URŠKA, 1.mesto,  naslov točke LOVE SYMPHONY

View Gallery 7 Photos