Slovenski plesalci četrti po številu zmag na svetovnem prvenstvu!

Artifeks so svetovni prvaki med članskimi hip-hop formacijami. (Foto: osebni arhiv)

Prejšnji teden se je pet dni zapored odvijalo svetovno prvenstvo v hip-hopu, electric boogiju in break danceu v Kielcu na Poljskem. Tekmovanja se je udeležilo kar 2600 plesalcev iz 35 držav z vsega sveta.

Najboljši so bili plesalci iz Velike Britanije in Rusije, ki so zmagali kar osemkrat. Poljaki so zmagali šestkrat, Italijani štirikrat, medtem ko se Slovenci skupaj z Nemci in Slovaki uvrščajo na četrto mesto po številu zmag, vsaka država je dosegla po štiri. Tekmovanje je potekalo v veliki športni dvorani, in to kar na parketu za košarko, rokomet ali odbojko, a po izjavi podpredsednika IDO, Veliborja Srdiča, je organizacija potekala na visoki ravni z izjemno promocijo, saj je bila dvorana vsak dan napolnjena skoraj do zadnjega sedeža. Poleg tega je potekal tudi prenos v živo na svetovnem spletu. V sodniških vrstah sta tokrat poleg uradnih IDO-sodnikov sedela tudi VIP-sodnika, Little Phil in Salvatore Capaso.

David Stojanovič je svetovni podprvak v hip-hopu in electric boogiju, ko je še bil član Plesnega kluba Bolero.

Slovenci smo se odlično odrezali v vseh starostnih kategorijah. Poleg izjemnih finalnih uvrstitev naj naštejem le tiste plesalce, ki so stopili na stopničke. V kategoriji otrok so bili najboljši David Stojanovič iz Plesnega kluba Bolero, ki je postal tako vice svetovni prvak v hip-hopu kot tudi v electric boogiju; Lara Letnikoska in Tim Andrejek iz Plesnega kluba Urška sta bila bronasta med hip-hop pari, tretje mesto so si prav tako priplesali tekmovalci iz Plesnega kluba Urška, in sicer med hip-hop malimi skupinami pod imenom Youngsters.

Bronasta Lia Lačen iz ŠK PRO DC

V mladinski kategoriji smo bili Slovenci še uspešnejši. Lia Lačen iz športnega kluba Pro DC iz Nove Gorice je bila med hip-hop solistkami tretja. Tudi med moškimi solisti v hip-hopu smo bili tretji, bronasto medaljo si je priplesal Žan Zupan iz Športno kulturnega društva Plesni Studio Špela. Najboljša na svetu med hip-hop pari sta Urban Marolt in Ana Zajc iz Plesno športnega društva Artifeks.

Urban Marolt in Ana Zajc sta svetovna prvaka med mladinskimi hip-hop pari iz Plesno športnega društva Artifeks.

Zmagala je tudi hip-hop mala skupina Stamina iz Plesnega društva TBA. Tudi v break danceu so bili mladinci odlično uvrščeni, Jaka Zorn iz Športno kulturnega plesnega kluba V.I.P. je svetovni podprvak med solisti. VIP-ovci so bili srebrni tudi v konkurenci timov z ekipo Go-breakers juniors. Tretje mesto na svetovnem prvenstvu v break danceu si je priplesala solistka Petra Rajh iz Plesnega kluba Zeko.

Plesalci iz PK VIP so tudi tokrat dokazali, da spadajo v sam vrh med break dance plesalci.

Člani so naredili piko na i slovenskemu uspehu, in sicer z naslednjimi uvrstitvami: tretji med hip-hop pari sta bili Lana Apotekar in Sara Jezernik iz Plesnega društva TBA. Med hip-hop formacijami so slavili plesalci Bolera in Artifeksa; slednji so postal svetovni prvaki, medtem ko so bili Bolerovci takoj za njimi, na drugem mestu. Tudi med člani ni bilo pri electric boogiju najvišjih uvrstitev.

Bolerovci so svetovni poprvaki med članskimi hip-hop formacijami.

So pa za to poskrbeli plesalci break dancea. Tim Babnik je med break dance solisti postal svetovni prvak, med break dance timi smo bili Slovenci tako drugi kot tudi tretji drugo mesto na svetovnem prvenstvu so si priplesali The chosen ones iz Plesnega kluba Zeko, tretji pa so bili Unity Crew iz Športno plesnega kluba Kreart. Tudi med break dance solo članicami smo si Slovenci priplesali najvišjo stopničko, in sicer je postala svetovna prvakinja Indi Mužič iz VIP-a.

Indi Mužič svetovna prvakinja med break dance solistkami iz ŠK PK VIP

Tudi tokrat so tekmovali člani 2, ki so si priplesali drugo mesto med hip-hop malimi skupinami, in sicer plesalci iz Plesnega kluba Lukec z malo supino Ray.

Matevž Česen je aktiven član IDO družine že mnogo let. (Foto: Tia Ažman)

Poleg sestankov trenerjev in koreografov ter sestankov med predstavniki IDO in plesalci, ki so že praksa na večjih mednarodnih tekmovanjih, je bil tokrat po prvenstvu organiziran tudi seminar za sodnike in trenerje. Debata vedno teče o plusih in minusih tekme in na splošno o plesni družini IDO. Nazadnje sem dobil besedo tudi sam, kot eden od tistih redkih, ki smo z zvezo IDO rasli vse od kategorije otrok, mladincev do članov ter zdaj do trenerjev in koreografov. Naj le vse besede padejo na plodna tla. (Kot že mnogokrat je po pripovedovanju udeležencev znano dejstvo, da velikokrat pogoji za tekmo niso optimalni; npr. letos na evropskem in svetovnem prvenstvu v šov plesu ni bilo dovolj prostora za rekvizite, pripravo plesalcev na tekmovanje; starši, trenerji, plesalci težko razumejo, da v vseh teh letih zvezi IDO še vedno ni natančno jasno, kaj in kako. Od organizacije do pravilnika, ki si ga v posameznih točkah razlaga vsak po svoje. Menda so v Sloveniji še pokalni turnirji organizirani bolje kot pa kakšna mednarodna tekma, op. u.). Čestitke vsem plesalcem, trenerjem in koreografom. In že hitimo naprej, pred nami so še zadnje mednarodne tekme v tej sezoni, in med njimi že pokalni turnir za novo sezono.  

View Gallery 9 Photos