Slovenci smo res posebni plesni rekorderji. Imamo kar 127 državnih prvakov

Slovenija pleše in tekmuje. V Medvodah je na piedestalu stalo 63 državnih prvakov.

Na parketu športne dvorane Medvode se je od petka, 8. 6., do nedelje, 10. 6. 2012, zvrstilo okoli 2000 plesalcev iz 40 klubov, ki so se potegovali za naslove najboljših v državi in sodelovali še na finalu Pokala Slovenije v modernih tekmovalnih plesih.

Voditeljica državnega prvenstva Janja Pušl je spretno krmarila med plesnimi disciplinami. Klobuk na njeni glavi pa je bil nekakšen trade mark prvenstva.
Na programu so bile discipline v show dance, street dance show, modern in orientalski plesi v otroški, mladinski in članski ter članski 2 kategoriji. "Najštevilčnejša je bila udeležba v soboto, ko so tekmovali otroci in mladinci v show danceu in street dance showu. Gledalci so uživali v nastopih 750 plesalcev iz 32 klubov," sporoča Vesna Vučajnk, ki je na Plesni zvezi Slovenije prevzela vlogo osebe za stike z javnostmi, a ji ta funkcija še ne gre prav dobro od rok. Medalj so se veselili plesalci iz 25 klubov, najuspešnejši pa so bili kazinci, ki so jih priplesali 28, sledi Blejski plesni studio s 25 medaljami, nato Miki s 17 in Bolero s 16 ter Urška Ljubljana z desetimi. Če seštejemo vse državne prvake, pa jih imamo kar 127. Cifra, ob kateri se morata zamisliti tako Mednarodna plesna zveza (IDO) kot njena članica Plesna zveza Slovenije, če seveda izvzamemo dejstvo, da je denar sveta vladar.
Maja Lavrinc je svoje plesalce prepričala, da imajo moč vilinov, in tako so pobrali kar sedemnajst kolajn.
Ekipa našega portala in oddaje Parada plesa si je tekmovanje ogledala v petek. Reportažo si boste lahko premierno ogledali v torek, 10. julija ob 20.30 na TV Veseljak in ob 21.00 na INFO TV.
Mitja Popovski je nesporni zmagovalni koreograf letošnjega državnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih.
Za komentarje prvenstva, novem sistemu točkovanja, organizaciji in ostalem pa smo povprašali nekatere slovenske koreografe, ki so tri dni navijali za svoje plesalce. Začnimo z najuspešnejšim koreografom, in sicer Mitjo Popovskim iz Kazine: "Z državnim prvenstvom sem seveda zadovoljen, saj sem izpolnil vse načrte. Odkar smo uvedli pokal za soliste in pare, državno tekmovanje nima več tako močnega pomena, zame pa je pomenilo predvsem test novih koreografi, in kot sem že rekel, sem izjemno zadovoljen z nastopom in zrelostjo svojih plesalcev. Sojenje je bilo v povprečju zelo primerno in to mislim tudi na kategorije, v katerih nismo sodelovali. Edino razočaranje je celoletni slab odnos sodnikov do nastopov Arnike Matko Juvančič, v show solo mladinski kategoriji. Lani, ko je zmagala na državnem prvenstvu, sem mislil, da bo drugače, pa se je izkazalo, da je bila to le izjema. Arnika je tako rekoč vladala odru in je nad konkurenco, ki je sicer v tej kategoriji izjemna. Zanimivo, da to vidijo tuji sodniki, naši pa očitno ne, kar je lani odneslo Sloveniji vsaj en naslov svetovnega prvaka.
Arnika Matko Juvančič je bila po mnenju Mitje Popovskega spregledana.

Ne glede na to pa sem z napredkom svojih plesalcev izjemno zadovoljen. Zaskrbljujoče je, da prihaja do upada števila tekmovalcev, in se bojim, da se moje črnoglede napovedi glede novega sistema točkovanja uresničujejo, saj so plesalci in koreografi preobremenjeni in utrujeni. S plesalci me čakajo krajše počitnice in nato zadovoljen spopad z mednarodnimi tekmovanji, saj tja odhajamo z maksimalno ekipo."

Mirjam Podobnik je obkrožena s svojimi zmagovalnimi angelčki.
Njegova klubska kolegica Mirjam Podobnik je precej podobnega mnenja: "Izjemno sem zadovoljna z nastopom svojih malih mladincev. Cilj je bil uvrstitev v Rieso in ta je dosežen. Vesela sem tudi za malo skupino, ki dokazuje, da se bivše pionirke razvijajo v dobre mladinske plesalke. Vesela sem zmage mojih" angelskih" pionirjev in drugega mesta malih skupin, drugega mesta pri dvojicah in tretjega Nike v solo nastopu. Če potegnem črto, zelo uspešno leto. Čestitke tudi mojim bivšim mladincem in Mitkotu.
Kazinska mladinska formacija Another Brick Mitje Popovskega je požela veliko odobravanja.

S samim sojenjem sem zadovoljna. Nisem pa zadovoljna z novim sistemom točkovanja. Na svetovno prvenstvo gredo državni prvaki ter drugi in tretji po sistemu točkovanja kvalifikacijskih turnirjev!? Ne pa drugi in tretji z državnega prvenstva. Po tej logiki državnega prvenstva sploh ne rabimo. Orientalski plesi pa bi morali imeti državno prvenstvo absolutno zase. Na to temo bomo morali še reči kakšno besedo."

Nina Ogrin je s točko Pavi preprosto navdušila.
Iz Blejskega plesnega studia prihaja Nina Ogrin: "Moram priznati, da je šla tale sezona neverjetno hitro okoli in da sem zelo zadovoljna z rezultati. Že na državnem prvenstvu maja so se moje mladinke iz BPS odlično odrezale (1. mesto v jazz malih skupinah, 4.mesto Maja Pogačar jazz solo), prav tako pa so na preteklem državnem presegle moja pričakovanja. Glede na to, da sodelujemo prvo leto, smo se super ujele, punce so bile res pridne in skupaj smo dosegle velik napredek glede na lansko leto. Show mladinska skupina (Pavi) so si priplesale 4. mesto, v članski kategoriji pa sem imela dve skupini: punce iz BPS (Nitroglicerin) so si priplesale 6. mesto in sem zelo ponosna na njih, s kupino iz Pro Dance (v kateri sem plesala tudi sama) pa smo si priplesale zmago.
Resnica o Sneguljčici je spodbudila govorice, da se pod koreografijo podpisuje koreograf znan po tem, da je brez dlake na jeziku. Hm, le kdo bi to lahko bil?!?

Super sezona in se že veselim nove!: Organizacija samega državnega prvenstva je bila v redu, žalosti me samo, da poteka državno prvenstvo v plesu, na katerem lahko vidimo ogromno dobrih plesalcev, na tribunah pa sedijo le starši in ostali ljudje, ki nas imajo radi, medtem ko ostali slovenski narod sploh ne ve, da se odvija tak dogodek (z vsako prijateljsko tekmo v nogometu pa so vsi dobro seznanjeni)."

Urškin koreograf Blaž Godec: "Skupaj s plesalci smo dosegli cilj, in sicer odhod v Rieso vseh mojih malih skupin ter članske formacije. Uvrstitve v članskih kategorijah so bile bolj ali manj ok, tekmovalci so bili zelo dobri. Naslov državnih prvakov v malih skupinah otrok in mladincev bi morala osvojiti Kazina, ampak očitno sodniki nagrajujejo delo COPYCATOV ….
Mimi Marčac Mirčeta z varovanko StašoTušar, ki je zmagala med šov mladinskimi solistkami s točko Harfa.
Mimi Marčac Mirčeta, Blaževa kolegica pa pravi:"Na letošnjem državnem me ni nič pretirano fasciniralo. Nov točkovni sistem je prinesel nekaj dobrega in nekaj slabega. Prej smo imeli v kategoriji solistov in parov več tekmovalcev, letos smo imeli samo polfinala. Vendar so bile točke, ki smo jih gledali, bolj izpiljene in dodelane. Moti me, da na naših DP ne gledamo vsa finala v enem časovnem terminu, saj bi tako mogoče lahko privabili gledalce in ne samo starše nastopajočih plesalcev. Grozno je gledati vrhunske soliste, ki plešejo pred praznim občinstvom v finalu. Na vprašanje, kaj je’ in ‘in kaj je ‘out’, bi ti odgovorila sledeče. Vse, kar se podrazumeva pod dobro točko, je seveda in. Dober koncept točke, dobra tehnika in plesnost in predvsem plesanje ‘ iz srca’. To pa so pravila ki veljajo od nekdaj."
Matevž Česen pravi, da s plesalci trenirajo največ od vseh. Do Zadnje runde …

Iz Bolerovih vrst, ki je tekmovanje organiziralo, pa prihajajo misli Matevža Česna: "Mi smo zadovoljni, srečni in veseli! Moji plesalci iz PK Bolero so si priplesali dva odlična tretja mesta, 5-krat naslov vice državnih prvakov in že tretjič zapored je članska show dance formacija obranila naslov državnih prvakov. Naša paradna disciplina je show dance, imamo pa tudi posameznike, ki tekmujejo jazz in modern.
Bolerovci so plavali na 400 metrov mešano in si priplavali naslov državnih prvakov v šov članskih formacijah. Že tretjič zapovrstjo.

Priznam da sem letos porabil veliko več energije kot prejšnji dve leti in skupaj s plesalci smo imeli veliko treningov, zato sem še posebej vesel, da se je poplačal ves trud. Prepričan sem, da smo med tistimi, ki trenirajo največ, zato gre zahvala tudi staršem za razumevanje, podporo in čakanje, ko so treningi daljši, kot je dogovorjeno. Res je, če imaš dober material, da je veliko lažje, drugače pa moraš biti že pravi čarovnik. Konkurenca je zelo dobra, in če gledam le tehnični vidik, se zavedamo, da se bomo morali še naprej zelo truditi."
Plesni klub Forma je z Natašo Potočnik na čelu osvežil letošnje državno prvenstvo.

Kako je doživela letošnje prvenstvo, smo vprašali tudi Natašo Potočnik iz PK Forma: "Plesalci plesnega kluba Forma smo se letos šele drugič zapored udeležili državnega prvenstva. Že lansko leto smo bili prijetno presenečeni nad uvrstitvami, prav tako tudi letos. Najbolj smo se razveselili uvrstitve članske formacije (naslov točke je Križanka) na tretje mesto, saj smo si s tem priplesali uvrstitev na svetovno prvenstvo. Kljub slabšim uvrstitvam mladinske formacije  (Pravila lepega vedenja) ter male mladinske skupine (Ni vse v denarju) in male članske skupine (Shopping girls) so naši plesalci zadovoljni s prikazanim plesom. Deležni smo bili tudi številnih pohval, med drugim nas je pohvalil tudi Mitja Popovski. V našem plesnem klubu je glavno vodilo na treningih "luštn’ se ‘mamo!", zato tudi rezultati niso edina nagrada za minulo trdo treniranje pred prvenstvom.
Plešoče mame iz Forme so zaplesale točko Polet inovacij in dosegle drugo mesto. Po rekvizit so odšle kar k Pipistrelu.

Kot trenerju je meni najbolj pomembno, kar se dogaja pred tekmo ..,. da plesalci napredujejo, da se povežejo v ekipo, da pridobijo dragocene izkušnje. S kvalitetnim delom in vztrajnostjo pa slej kot prej pridejo tudi rezultati. In ni lepšega, ko vidiš svoje varovance, da se iskreno veselijo tudi četrtega, petega mesta. V našem klubu ima zaradi majhnosti vsak plesalec možnost, da se uvrsti v ekipo – pri nas pač moramo iz petnajstih  pričarati vsaj dvajset  plesalcev … in to nam je poseben izziv. Minulo državno prvenstvo nam bo ostalo v spominu po dobri organizaciji. Všečna nam je bila scena-ozadje, ker ni bila tipično športno-dvoranska. Spominjam se časa, ko je bilo državno prvenstvo v Cankarjevem domu (uuf, kje je že to) in tja bi si želela še peljati moje plesalce na prvenstvo. Zagotovo bi dalo plesnim točkam še dodaten čar in veljavo. Tokrat organizator ni pozabil tudi na počutje plesalcev v garderobah, ki so bile res prostorne, udobne. Skratka, plesalci našega kluba so bili z organizacijo zelo zadovoljni. O sojenju bi se dalo marsikaj povedati, največkrat je komentar odvisen od strani, na kateri se nahajaš. Če si na strani zmagovalca, si vsekakor zadovoljen s sodniškimi ocenami. Če si na strani poražencev, običajno zadovoljstva ni."
Foto: Gregor Baš, Roman Vrenjak, Nataša Novak Tušar, Vanda Klopčič Crnkovič
Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani http://www.pzs-tekmovanja.si/baza/pzs_new/default.asp?iId=GFGEFE

View Gallery 14 Photos