Slovenca Otrina bo zamenjal Rus, ki prihaja na čelo ljubljanskega baleta

Petdesetletni ruski plesalec Irek Mukhamedov prihaja iz Grčije v Slovenijo.

Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar ne pozna skromnosti in že novembra napovedana zamenjava umetniških vodij tako opere kot baleta se bo zgodila v bližnji prihodnosti, konkretno 1. septembra. Operni del bo vodil Christopher Capacci iz pariške Opere Comique, baletni ansambel pa bo plesal v ritmu, ki ga bo narekoval veliki in legendarni ruski baletni plesalec Irek Mukhamedov. Z obema predlogoma sta se strinjala tako strokovni svet kot svet SNG Opera in balet Ljubljana. Vse ostale podrobnosti pa bodo sledile v prihajajočih majskih dneh, ko bosta oba umetnika prišla v Ljubljano predstavit programske ideje in tudi program za prihodnjo sezono. Pa seveda podpisati svoji pogodbi, ki sta časovno vezani na ravnateljev mandat.

Mitja Bervar, na fotografiji z ženo Sonjo Kralj Bervar, je obljubo o novih umetniških imenih iz tujine izpolnil.
Glede višine honorarja Bervar ni želel operirati s konkretno številko, pravi samo, da je zmerna in da jo bo razkril, ko bodo pogodbe podpisane. Z velikim žarom pa je na premieri Urbanobaleta v sredo, 5. maja, pripovedoval, da je predvsem ponosen na to, da dogovori in pogovori niso uhajali iz njegove pisarne. Skrivnost, da se govorice o novih možnih kandidatih niso razširile, je v tem, da je vse telefonske pogovore z možnimi kandidati opravljal v poznih popoldanskih oziroma večernih urah, ko vlada v prostorih opere popoln mir. Novico o novih umetniških vodjih pa je sporočil prav na dan baletne premiere.
Novico o novem baletnem vodji so mnogi izvedeli na premieri Urbanobaleta koreografinj Sanje Neškovič Peršin in Kjare Starič.
Baletni plesalci so se, po že uveljavljeni navadi, takoj razdelili na dva dela. Na tiste, ki z veseljem sprejemajo spremembe in se posledično z njimi razvijajo, in tiste večne nergače, ki samo čakajo, da bi bili čim manj na odru in čim več v internem bifeju. No, tega v tem trenutku še nimajo, a ko se zgradi nova operna hiša, jim boste lahko prisluhnili, kako vsako opoldne “šimfajo” odločitve baletnega šefa in razglabljajo, kakšen tepec je Bervar, da ga je najel. Po kuloarjih se tudi govori, da " smo uspeli premagati Ruse v nogometu, Bervar in Širca pa jih sedaj novačita v balet." Ampak Bervar ima trdo kožo, na trenutke je kot tank, da doseže svoj cilj, in z obema umetniškima vodjema mu lahko uspe Ljubljano postaviti na plesni, če ne že na baletni zemljevid sveta.
Ljubljanskim baletnim plesalcem se obetajo novi umetniški časi.
Petdesetletni Irek Mukhamedov prihaja v Slovenijo iz nemirne Grčije, kjer je bil zadnja štiri leta umetniški direktor nacionalne grške opere v Atenah. Izjemen baletni plesalec se je rodil v Kazanu blizu Urala in kot talentirani plesalec odšel v Moskvo na šolanje. Vsa zasluga za njegovo kariero gre njegovemu prvemu mentorju Naumu Azarinu, ki je plesalca spremenil v mednarodno plesno zvezdo. Plesal je v Bolšoj baletu, prijel se ga je vzdevek Bolšoj Mukhamedov, in ko je zamenjal legendarnega Vladimirja Vasiljeva v baletu Spartak, je postal eden in edini Spartak.
Irek Mukhamedov kot legendarni Spartak.
V devetdesetih se je z otroki in ženo Mašo preselil v London, kjer se začenja njegova druga plesna kariera. Sodelovanje s koreografom Kennethom Mac Millanom je povzročilo novo oboževanje Mukhamedovega plesnega stila in interpretacije. Vse slavne balerine od Viviane Durante do Darcy Bussell so želele plesati z njim in ta želja sem jim je uresničila. V starosti štirideset let so ga nenadoma in po njegovem mnenju brez pravega razloga iz kraljevega baleta odpustili.  “Vse, kar se zgodi, je za nekaj dobro,” je izjavil v  enem od intervjujev in dodal, da so se od njega poslovili, ker ni želel biti eden od mnogih, ampak je želel biti najboljši. Leta 1995 se je podal tudi v koreografske vode, in sicer je koreografiral za Covent Garden festival. Njegove grške vodstvene izkušnje tokrat prihajajo v našo deželo. Neobremenjenemu z lokalnimi baletnimi interesi se zdi, da mu lahko v naši mali deželi še uspe. Saj je bilo pred štirimi leti videti, da bo dosedanjemu umetniškemu vodji Jaši Otrinu tudi uspelo, a so bila njegova zadnja dejanja vse preveč usmerjena v promocijo svoje žene balerine Bojane Nandovič Otrin. Otrina tako pakirata kovčke in se bosta preselila v München, kjer ima menda Jaš svojo agencijo in se bo prelevil v privatnega agenta ter promotorja svoje žene. Glede na kakovost Bojaninega plesanja in že ustaljenih angažmajev, ki sta si jih pridobila v času delovanja v Ljubljani, najbrž ne bo velikih težav.
Zakonca Otrin pakirata kovčke in se selita v Nemčijo. Mnogi so si oddahnili, nekaterim pa je žal …
Imata pa Jaš Otrin in Irek Mukhamedov prav v ženah skupno točko. Tudi Irekova žena Maša namreč deluje v baletu. Na srečo ni balerina, ampak baletna mojstrica, ki bo po vsej verjetnosti skrbela za tehnični napredek ljubljanskih baletnih plesalcev.

View Gallery 6 Photos