Slavili so mnogi. Artifex, Kazina, Nika Mlakar, Vodičar&Bičkova …

Plesalci BPS Radovljica s točko More money, more troubles, less friends koreografa Mihe Krušiča.

V sredo zvečer je že sedmič po vrsti Plesna zveza Slovenije podelila nagrade imenovane Nagrajenec leta ter bronaste, srebrne in zlate znake. Omenjena priznanja so prejele skupine, plesni pari in posamezniki, ki so v letu 2013 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in na tujem. Predsednik zveze Drago Šulek je odkrito priznal, da nagrade vedno povzročijo nekaj hude krvi, a vsaj v sredo zvečer kakšnih negodovanj ni bilo zaznati.

Predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek je opozoril tudi na okroglo šestdeseto obletnico te organizacije. Praznovanje bo letos novembra.
Na prireditvi sta bila tako predsednika sekcije za latinskoameriške in standardne plese Herman Tomažič kot tudi predsednik sekcije za rokenrol Boštjan Pavček. Lahko pa bi zapisala, da je tradicionalno manjkala predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese Fiona Johnson Kocjančič. Zoran Kljun, predsednik Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (ZPVUTS), mi je pojasnil, da je službeno odsotna: "Trenutno je v Londonu, kjer razčiščuje članstvo IDO (International Dance Organization), ki je trenutno članica tiste druge zveze World Dance Council (WDC), Plesna zveza Slovenije pa je članica prve mednarodne plesne zveze (WDSF) in le-ta zahteva, da članstva uskladijo. Tudi zaradi Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), katerega član je naš Olimpijski komite Slovenije (OKS)." 
Nikoli ne manjkajo: Miha Verbič, Meta Zagorc in Miro Cerar.
Plesna karavana dveh mednarodnih zvez gre torej dalje. Sicer se naša zveza trudi, da nekako ohranja balans med eno in drugo zvezo, zato so na prireditvi podelili priznanja tudi profesionalnim plesnim parom, ki so člani ZPVUTS in mednarodno tekmujejo v okviru organizacije World Dance Council (WDC).
Jurij in Jagoda Batagelj sta zastopala plesalce iz druge plesne zveze WDC.
Žal je od petih WDC-jevih parov prišel samo nominirani par Jurij in Jagoda Batagelj: "Mi smo res tako malokrat v Sloveniji, v glavnem smo na avionih, na tekmovanjih. Domov pridemo za dan, dva, in spet gremo. Nekateri pari pa tudi živijo v tujini. Sva pa vesela, da so se spomnili tudi naših uspehov,"  sta povedala Jagoda in Jurij. V imenu Andreja Škufce in Melinde Torokgyorgy je nagrado za Naj par leta 2013 prevzel plesni trener in sodnik Fredi Novak.
Fredi Novak je prevzel nagrado v imenu Andreja Škufce in Melinde.
Bronasti znak Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev za leto 2013 sta prejela Andraž Snoj in Olga Muravskaya, srebrnega pa Peter Majzelj in Maja Geršak.
Nominiranca Martina Plohl in Kristijan Burazer imata med plesnimi pari zagotovo najvišjo izobrazbo.
Je pa med samo prireditvijo komentiral odsotnost WDC-parov plesalec dipl. org. Kristijan Burazer, ki je bil s soplesalko mag. ekn. Martino Plohl nominiran v kategoriji Naj članski par. "Lahko bi se potrudili in prišli vsaj ta dan. Mislim, da bojkotirajo." Sicer pa sta me Martina in Kristjan opozorila in prosila, da pred njunima imenoma dodam še naziva in jima ob tej priložnosti čestitam za doseženo izobrazbo.
Miha Vodičar je prejel nagrado sam. Nadija je obtičala na moskovskem letališču.
V prej omenjeni kategoriji sta zmagala Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki pa je na prireditvi ni bilo: "Nadiji so žal odpovedali avion iz Moskve, sicer bi bila tukaj. Lahko povem v imenu obeh, da sva vesela in to je najin četrti zaporedni osvojeni naslov naj para. Odlična spodbuda za naprej," je dejal Miha.
Zmagovalca Tatjana Lahvinovič Galčun in Zoran Plohl.
Plesni par leta v standardnih in latinskoameriških plesih v profesionalni kategoriji sta drugič zapovrstjo postala Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič Galčun PK Urška, ki sta lani nehala aktivno plesati. Zdaj sta uspešna trenerja in pedagoga. "Nagrada je res češnja na vrhu torte in lep zaključek plesne kariere. Seveda pa midva nisva nehala plesati. Počakamo, da Tatjana opravi ,kar mora, tole materinstvo hahaha, in potem naju boste zagotovo videli ponovno na plesišču s kakšnim šov programom," sta dejala Zoran in Tatjana, ki bo sredi marca rodila punčko Uljano.
Na prireditev sta se iz Ajdovščine pripeljala prejemnika srebrnega znaka v profesionalni kategoriji WDSF Miša Cigoj in Nika Bagon iz PK Urška Ajdovščina.
Miha Matečko in Tjaša Pintar sta na prireditvi nastopila in prejela znak sekcije za RNR.
V rokenrol sekciji lani ni bilo vidnih rezultatov, sta pa Tjaša Pintar in Miha Matečko iz PK Plesno mesto prejela zlati znak za 2. mesto na tekmovanju za Svetovni pokal in 3. mesto na svetovni rang lestvici za starejše mladince.
Nika Mlakar je najboljša solistka.
Se pa zato v sekciji modernih tekmovalnih plesov ni bati ne za plesalce in ne za rezultate. V sklopu, ki združuje več kot 40 disciplin v treh skupinah tekmovalnih plesov, je solistka leta postala Nika Mlakar BPS Radovljica, ki je z lastno koreografijo priplesala naslov svetovne prvakinje v Oriental Showu. Zlati znak PZS pa sta prejeli nominiranki Patricija Crnkovič (D Kazina) in Urška Rubin (DPS Samba MB).
Solist leta v modernih tekmovalnih plesih je postal Tomi Činej break dance solist iz Športno kulturnega plesnega kluba V. I. P. Nova Gorica, ki pa ga na podelitvi ni bilo, ker je imel premiero v Novi Gorici. Z lastno koreografijo v Break Danceu je drugo mesto na evropskem prvenstvu nadgradil z nazivom svetovnega prvaka za leto 2013.
Naj duet Petra Zupančič in Jan Ravnik.
Naziv Plesna dvojica leta 2013 sta si prislužila Petra Zupančič in Jan Ravnik iz Društva  Kazina Ljubljana, ki sta z lastno koreografijo v letu 2013 v disciplini modern obranila naslov svetovnih prvakov iz leta 2012. "Vesela sva nagrade tudi zato, ker sva točko sama koreografirala, in to nama je spodbuda za naprej," sta dejala povedala plesalca.
Mali skupini leta 2013 sta postali dve, in sicer skupina Društva Kazina Ljubljana s koreografijo Sail koreografa Mitje Popovskega, ki se je okronala z naslovom prvakov za leto 2013 tako na evropskem kot tudi na svetovnem prvenstvu, in hiphop mala skupina iz Plesno športnega društva Artifex Litija s koreografijo RTFX CREW koreografov Žige Mlakarja in Aleša Trdina z identičnimi dosežki, torej naslovi evropskih in svetovnih prvakov, vendar v disciplini hiphop.
Drago Šulek v družbi nominirancev za malo skupino leta. V tej kategoriji so slavili Kazinci in Artifex, enako kot v veliki formaciji.
Tudi v kategoriji velikih skupin oziroma formacij v modernih tekmovalnih plesih sta naziv Nagrajenec leta prejeli dve formaciji. Modern formacija iz Društva Kazina Ljubljana s koreografijo Conception koreografa Mitje Popovskega, ki je v letu 2013 slavila tako na evropskem kakor tudi na svetovnem prvenstvu v eni od paradnih disciplin Društva Kazina in njenega koreografa. "Nagrade so vredne toliko kolikor se zanje zanimajo mediji. Žal je še vedno tako, da ples medijev ne zanima. Z izjemo tebe, ki še vedno vztrajaš," je pokaral nezanimanje medijev za ples koreograf Mitja Popovski. Res na prireditvi je bila po ustaljenem običaju samo Parada plesa in pa Aida Smajič, ki je pripravljala prispevek za novo oddajo O na Planet TV. Druga zmagovalka pa je bila hiphop formacija iz PŠD Artifeks Litija s koreografijo Kill Them With The Beat koreografov Žige Mlakarja in Aleša Trdina, ki je v letu 2013 opravila z vso konkurenco tako na državnem kakor tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu.
Podelili so tudi zlate, srebrne in bronaste znake …
Podelili so tudi bronaste, srebrne in zlate znake. Srebrni znak Plesne zveze Slovenije za vrhunske rezultate na mednarodnih tekmovanjih v letu 2013  so med mladinci v sekciji modernih tekmovalnih plesov prejeli: Ana Vičič (PD Libero iz Ljubljane) – za naslov mladinske svetovne podprvakinje v Street Dance Showu med solistkami. Aleksander Flis (KUD Superstar iz Celja) – za naslov mladinskega evropskega podprvaka v Break Danceu solo ter za sodelovanje v break skupini, ki je osvojila 1. mesto na mladinskem svetovnem in 2. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu. Luka Kode (PK Špela iz Tržiča) – za naslov mladinskega evropskega podprvaka v Street Dance Showu med solisti. Matija Miščič (ŠKPK  V.I.P. iz Nove Gorice) – za 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v Break Danceu solo. Luka Mravlje (ŠKD Maestro iz Ljubljane) – za 3. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Street Dance Showu med solisti. Maša Udovič in Miha Tavčar (ŠKDPS Novo mesto) – za naslov mladinskih svetovnih podprvakov v Hip Hopu med dvojicami. Daša Kovačič in Sara Menart (PK Idrija) – za naslov mladinskih svetovnih podprvakinj v Street Dance Showu med dvojicami. Eva CimerlajtVitjan Črešnar-Štraus (PK Pingi International iz Maribora) – za naslov mladinskih evropskih podprvakov v hiphopu med dvojicami. Taja Valjavec in Katja Turk (Društvo Kazina iz Lubljane) – za naslov mladinskih evropskih podprvakinj v Jazzu med dvojicami. Špela Žunec in Alja Gomilar-Zickero (PK Minimundo iz Ljubljane) – za 3. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu  v Street Dance Showu med dvojicami.
Nekateri nagrajenci so tudi nastopili. Žiga Tantegel in Nuša Črnko …
Zlati znak Plesne zveze Slovenije, ki ga podeljuje Sekcija modernih tekmovalnih plesov mladinskim tekmovalcem, ki so v letu 2013 na mednarodnih tekmovanjih dosegli zares vrhunske rezultate, so prejeli:
Arnika Matko Juvančič (Društvo Kazina iz Ljubljane) – za naslova mladinske svetovne prvakinje v disciplinah Modern in Show Dance solo ter še za vrsto osvojenih evropskih in svetovnih naslovov solo, v dvojici ter mali in veliki skupini v disciplini Modern. Staša Tuša (PK URŠKA Ljubljana) –  za naslove mladinske evropske prvakinje v  Jazzu ter mladinske  svetovne in evropske podprvakinje v Modernu. Sabina Pajmon (Društvo Kazina iz Ljubljane) – za naslove mladinske svetovne in evropske prvakinje v Modernu med dvojicami, malimi skupinami in formacijami ter za 3. mesto na evropskem in svetovnem prvenstvu za mladince v disciplini Modern solo. Ela Rozina (PK Spot iz Ljubljane) – za naslov mladinske svetovne prvakinje v Street dance Showu. Aljaž Strmljan (PŠD NLP iz Litije) – za naslov mladinskega svetovnega prvaka v Street Dance Showu med solisti. Lara Turšič in Eva Vidma (ŠKD Maestro iz Ljubljane) – za naslov mladinskih svetovnih prvakinj v Street Dance Showu med dvojicami.
… Jure Bergant in Ana Mesec …
Bronasti znak PZS podeli Sekcija Standardnih in latinsko ameriških plesov (SLP) plesnim parom za
izstopajoče domače in mednarodne rezultate. Za leto 2013 sta bronasti znak prejela plesna para Jure Bergant&Ana Mesec iz PK Urška Ljubljana in Žiga Tantegel in Nuša Črnko iz PK Pingi Maribor.
… Ivan Jarnec in Ana Ekart.
Srebrni znak PZS v Sekciji SLP za vrhunske domače in mednarodne rezultate, ki si zaslužijo posebno pozornost, so za leto 2013 prejeli Marcel Vodenik in Naja Dolenc iz PK Pingi Maribor, Nino Kleindienst in Urška Bencak iz PK Urška Ljubljana ter Miha Žerjav in Valeriya Musina iz PK Urška Ljubljana. Zlati znak PZS, ki ga podeli sekcija za SLP za izjemne tekmovalne dosežke pa sta prejela Vitam in Barbara Kodelja, člana PK Pingi Maribor.
Navdušila sta Klemen Pirman in Barbara Šamperl.
Na prireditvi smo uživali ob atraktivnih nastopih plesalcev vseh sekcij, še posebej pa sta navdušila Klemen Pirman in Barbara Šamperl. Oba si zaslužita nagrado za zgled! Reportažo s podelitve si boste lahko ogledali tudi v oddaji Parada plesa, in sicer v torek, 25.2., ob 21.30 na TV3 Medias. (foto: Jure Makovec)
Za našo oddajo je spregovoril tudi predsednik Plesne zveze Drago Šulek.
View Gallery 19 Photos