Škandal v sloviti baletni šoli Rudra Béjart. Ponižanja, mobing … in zakon molčanja!

Bejart Balet je nekajkrat nastopil tudi v Ljubljani v okviru Ljubljana Festivala.

V eni najbolj urejenih plesnih šol je prišlo do škandala in za naš portal je napisala članek Irena Sterckx Militarev, ki v Lozani živi že dolga leta in je tudi zvesta gledalka ter spremljevalka Bejart baleta.

Prestižna baletna šola Rudra Béjart julija vsaj za eno leto zapira svoja vrata. Svet Fondacije, ki skrbi tako za baletno skupino Béjart Ballet Lausanne kot za šolo, je odstavil direktorja Michela Gascarda in njegovo sodelavko, soprogo, Valérie Lacaze.

Skupina Mauricea Béjarta je svetovno znana.


Baletno skupino Béjart iz Lozane v Švici bralci Parade plesa poznate, saj smo obširno poročali o njihovih gostovanjih v Ljubljani. Domačini ne zamudimo redne junijske in decembrske premiere. Letos nas vabijo virtualno, čeprav so pripravili tudi program v živo. Nekaj predstav za petdeset obiskovalcev kar v njihovih delovnih prostorih, kjer bodo junija predpremierno izvedli balet iz leta 1985 «Wien, Wien nur du Allein. Javnost je bila konec maja obveščena, da je svet Fondacije zaradi neprimernega vedenja odstavil direktorja in pomočnico baletne šole.
École-Atelier Rudra Béjart je leta 1992 ustanovil Maurice Béjart. Šolanje je brezplačno in poteka dve leti. Baletniki prihajajo z vsega sveta, na leto jih sprejmejo štirideset. Program je intenziven, deset ur treninga dnevno, šestkrat na teden in obsega ples, gledališče, glasbo, petje, borilno veščino kendo. Šolo od ustanovitve vodi Michel Gascard, nekdanji baletnik, prvi laureat Prix de Lausanne leta 1973. Od leta 2007 je njen direktor. Študentje so redno sodelovali v produkcijah baletne skupine Béjart. Med njihovimi študenti sem zasledila tudi Mojco Bandelj, Stašo Tušar in Drejca Derganca. Še v času življenja Mauricea Bejarta pa je šolo obiskovala tudi mariborska plesalka, koreografinja in režiserka Valentina Turcu.

Valentina Turcu (tretja z leve) v času študija v Lozani (foto: arhiv Valentina Turcu)

Švicarski mediji so o tem poročali tukaj https://www.rts.ch/info/regions/vaud/12252526-le-conseil-de-fondation-du-bejart-ballet-lance-un-audit-sur-toute-sa-structure.html. V medijih se pojavlja beseda omerta, nepisani zakon o dolžnosti molčanja, ki je vladal v šoli že leta. Februarja ga je prekinila mlada študentka, ki je o svojih težavah spregovorila s predsednico Fondacije. Opogumila se je še ena.

Študentka Jasmin, ki si je opogumila in spregovorila na glas, kaj se dogaja na znameniti šoli. (Foto: zajem zaslona)

Poniževanje, žalitve, vdor v zasebno življenje, kritiziranje vpričo ostalih študentov, neprimerno izražanje o telesu, je del njunih pripomb. Predsednica je zahtevala revizijo, ki je potrdila dejstva. Direktorja in pomočnico so takoj odstavili. Kako je mogoče, da je takšen način delovanja ostal neopazen dolga leta? Predsednica je priznala, da jih je preslepilo zaupanje, ki so ga imeli do direktorja. Niso vedeli, da so morali študentje poleg uradne pogodbe podpisati še pogodbo z direktorjem. Zahteval je, da se morajo obračati samo nanj in jim prepovedal kontakt s Fondacijo. Šola zapira vrata vsaj za eno leto, saj Julio Arozarena, ki je direktor ‘ad interim’, ne more nadaljevati z delom. Upajo, da jo bodo lahko z novim programom in v duhu Maurica Béjarta znova odprli.
Mesto Lozana podpira Fondacijo s 5,27 milijona švicarskih frankov subvencije letno. Župan, sicer tudi njen podpredsednik, upa, da afera ne bo preveč vplivala na podobo mesta in baletne hiše, ter ne razmišlja tudi o možnosti ukinitvi financiranja.

Solange Peters, predsednica Fondacije (foto: zajem zaslona)

Slab teden pozneje pa je predsednica Fondacije, Solange Peters, sporočila, da so se zaradi novih trditev, ki niso ne potrjene ne ovržene, in se nanašajo na delovno okolje in neprimerno obnašanje tudi v baletni skupini, odločila za globalno revizijo institucije. Vse dokončne odločitve bodo znane septembra.