Škandal pred koncem leta. Plesna zveza tokrat nad profija Domna Krapeža

Domen Krapež in Monica Nigro bosta mogoče zabila usodni žebelj na krsti funkcionarjev Plesne zveze.

Da je nekaj hudo narobe v Plesni zvezi Slovenije, čivkajo ne samo vrabci, ampak že vsi slovenski plesni ptiči. Nervoza, ki je prisotna v peščici vodilnih, ki sedijo v zvezinih sekcijah bo dosegla vrelišče nekje v marcu, ko bo sklicana letna skupščina, na kateri se bodo volili novi kandidati tako za predsednike posameznih sekcij kot za vrhovnega poglavarja zveze. Sedanja vodilna ekipa z Dragom Šulekom na čelu noče ali pa ne zna prisluhniti iniciativnemu odboru za spremembe, ki ga vodi Zdenko Potočar.

Večina je mnenja, da je prišel čas za slovo dosedanjega predsednika Plesne zveze Slovenije Draga Šuleka.
Spremembe so seveda neizbežne in ekipa somišljenikov se bo jasno in glasno postavila po robu trenutni vodilni ekipi. Tako je že pred časom podal svoj odstop Marko Vodnik, nekdanji športni direktor, ker "je imel vsega dovolj" in bo po svojih močeh poskušal svetovati iniciativni ekipi za spremembe. Neuradno naj bi se takoj po novem letu zbrala tudi ekipa plesalcev, ki trenirajo v Plesnem klubu Fredi, in pokazala zobe Plesni zvezi, saj je znano, da v Frediju trenirajo pari, ki ne tekmujejo v profesionalni diviziji Mednarodne plesne zveze in so tako avtomatično ignorirani. Andrej Škufca in Melinda, Jagoda in Jurij Batagelj, Klemen Prašnikar in Saška Averkijeva so imena, ki sodijo v sam svetovni plesni vrh, a danes za njih sploh ni slišati. No, nekaj minusa je tudi na njihovi strani, saj o svojih uspehih molčijo tudi medijem.
Andrej Škufca in Melinda sta člana WDC plesne zveze.
Sodu je izbil dno še nedavni incident, ki si ga je privoščil predsednik Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev ter profesionalnih plesalcev, skrajšano ZPVUTS, Zoran Kljun. Že od poletja dalje namreč traja korespondenca med njim in profesionalnim parom Domen Krapež in Monica Nigro. Slednja namreč nočeta plačati članarine, ker sta zavoljo nastale situacije med dvema mednarodnima zvezama prikrajšana za vse, kar bi jima morala nuditi domača zveza. Zoran ima Združenje prijavljeno kar na svojem domačem naslovu na Kamnogoriški v Ljubljani.
Domen Krapež in Monica Nigro vztrajata pri neplačilu članarine.
Domen je na prejeto elektronsko pošto z naslovom Opomin poslal vsem udeležencem sledeči mejl: "Pozdravljeni, pred kratkim sem prejel message (Pozdravljeni! Ker bo v kratkem seja ZPVUTS lepo prosimo, da sporočite ali ste poravnali članarino, ker boste drugače izključeni) in email glede plačila članarine pri ZPVUT.  Zadnje čase ne razumem več situacije v Sloveniji in imam občutek, kot da profesionalni plesalci ne spadamo nikamor in se nas popolnoma ignorira, kar je tudi resnica, saj celo naša imena brišete iz objav na vaši spletni strani. Mi smo personae non gratae za vas. Ni ravno lep občutek. Leta in leta hodiš po svetu, poslušaš slovensko himno ko zmagaš na tekmovanju, razlagaš vsem, kje je Slovenija , vabiš ljudi v Slovenijo,…doma pa vam je vseeno za nas!!  Zato sva vas tudi midva ignorirala pri plačilu, ker resnično ne razumeva, kaj sploh plačujeva!!!!!!!!!  Letos sva bila v finalu na vseh tekmah, ki kaj pomenijo med profesionalci, ob koncu leta pa bom prejel vaš email, naj vam  sporočim ali sem se udeležil kakšnega tekmovanja. Smešno!!!! Kako naj se počutimo? Moje vprašanje za ZPVUT je naslednje. Ali sploh želite, da ostanemo vaši člani ali ne, ali pa je vaš interes samo naše plačilo? Kaj sploh imamo od tega?" 
Zoran Kljun v družbi hčerke Nike ima menda za sabo množico finančnih mahinacij, a nič dokazljivega.
Zoran Kljun, ki mu v plesnih krogih neuradno očitajo finančne mahinacije z denarjem Plesne zveze, pa je poslal naslednji odgovor: "Pozdravljeni vsi, spore med WDSF in WDC nista zakuhali PZS in ZPVUTS, temveč se konflikti ustvarjajo na mednarodnem nivoju. Kar se tiče Slovenije, smo na trdnih stališčih, da ostajamo v okviru Slovenije na obstoječi organiziranosti, ker se je skozi desetletja pokazalo za dobro in uspešno. Vpetost stroke (n.pr. izobraževalni sistemi strokovnega usposabljanja, licenčni seminarji in licenciranje.) v samo plesno dejavnost (za vsa področja PZS) v povezavi z državo je urejena, deluje, je uspešna, za mnoge države (gledano s stališča plesne dejavnosti do državnih inštitucij v njihovih državah) nedosegljiva, imaginarna. In na tem področju je ZPVUTS skozi desetletja odigrala in še ima pomembno vlogo. V sedanji konfliktni situaciji na tekmovalnem nivoju WDSF in WDC prav tako ostajamo na dosedanjih izhodiščih, da sta področji ločeni. V PZS se registrirajo in vodijo plesni pari PD, PZS je članica WDSF in plačuje članarino WDSF-ju; v ZPVUTS se pa združujejo plesni pari ST, LA, ki imajo interes tekmovati na tekmovanjih WDC, ZPVUTS je članica WDC in plačuje članarino WDC-ju. ZPVUTS prijavlja na tekmovanja WDC tiste pare, katere vodi kot svoje člane s plačano letno članarino ZPVUTS in registracijo pri WDC. Zadeva je jasna in pregledna. Nikogar pa ne more – ne PZS , ne ZPVUTS prisiliti, da se odloči, kje želi tekmovati (ali pod WDSF ali pod WDC). Te odločitve so na strani vas, plesnih parov. Ne morem se strinjati, da PZS ali ZPVUTS ne marata (recipročno) plesnih parov, ki so se odločili plesati na tekmah ene ali druge veje profesionalcev, vsi ste bili in boste spoštovani tudi v bodoče. Je pa na vas, da se odločite (razmere na svetovnem nivoju dobro poznate) ali WDSF ali WDC. Temu primerno vas moramo imeti vodene v okviru PZS ali ZPVUTS skladno s pravili PZS oz. ZPVUTS. Lep pozdrav in prijetne počitnice vsem!"
Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva sta kljub prepovedi nastopila na angleških tekmovanjih in si priplesala prepoved tekmovanja na državnem prvenstvu. Marca 2013 bosta vseeno nastopila, saj menda prepoved ne velja več.
Domen je seveda reagiral hitro z naslednjo vsebino: "Dragi Zoran, najlepša hvala za hiter odgovor. V mojem emailu ni bilo nobene omembe glede sporov med WDSF in WDC. Sam dobro poznam situacijo in jo vidim z različnih vidikov. O tej tematiki niti ne želim razpravljati in me ne interesira. Na vprašanje in probleme, ki sem jih izpostavil v emailu pa na žalost nisem prejel odgovora. Zakaj naj plačamo članarino??? Ne vem če ste seznanjeni s spremembo v WDC pravilniku, da se lahko pari prijavljajo sami na svetovno in evropsko prvenstvo glede na ranking listo.  Za kaj brišete naša imena iz vaše spletne strani, kako to, da se naša imena nikoli ne pojavijo med dosežki plesalcev Slovenije na vaši spletni strani, čeprav dosežke vseh ostalih parov ažurno objavljate, zakaj nas ob koncu leta sprašujete če smo se udeležil kakšnega tekmovanja. Kot sem omenil že v prvem emailu imam občutek, da kot plesalci sploh nismo zaželeni, kljub temu, da smo prav gotovo prispevali k zgodovini slovenskega plesa več kot marsikdo.  Z mojim emailom ne želim kritizirati kogarkoli saj ne poznam vaših internih problemov. želim si le, da bi se stvari obrnile malo na bolje in da bi slovenski zvezi začeli malo bolje sodelovati s plesalci in ne delovati proti njim!!!"
Jurij in Jagoda Batagelj sta zadnjič nastopila na slovenskih tleh na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih. Seveda s šov točko, ker plešeta v WDC zvezi med profiji.

Seveda je naslednji odgovor prišel kar prek poslovne sekretarke Plesne zveze Vide Vidmar, ki je napisala kratko in jasno, "žal imam navodilo, da v kolikor pari nimajo poravnane letne članarine ZPVUTS, da jih ne smem prijavljati na tekme. Hvala za razumevanje."  Domen in Monica sta vsem odgovorila in zaključila debato z naslednjimi besedami: "Draga Vida in vsi vodilni člani ZPVUTS. Po premisleku in po vašem odgovoru, da naju ne boste prijavili na svetovno prvenstvo dokler ne poravnava članarine vam pošiljam naslednji odgovor! Kot sem že omenil v prejšnjem emailu, se ne strinjava z odnosom ZPVUTS do profesionalnih plesalcev in zaradi tega, kot tudi iz protesta do takšnega ravnanja, ne nameravava poravnati članarine pri ZPVUTS!! PZS, katere članica je ZPVUTS, deluje proti profesionalnim plesalcem, kar močno vpliva na javno mnenje, na naše bodoče kvalifikacije, na naša priznanja in dosežke, ter na bodočnost slovenskega plesa! Svojega mnenja ne bova spremenila,dokler se odnos ZPVUTS do profesionalnih plesalcev ne bo spremenil!! Moj cilj ni kritizirati delovanje ZPVUTS vendar želim le zaščititi interese profesionalnih plesalcev Slovenije!! Lep pozdrav, Krapež Domen&Monica Nigro, finalista svetovnega prvenstva WDC v letih 2006,2007,2008,2009,2010,2011,2012 ter finalista evropskega prvenstva WDC v letih 2005,2006,2007,2008,2009,2010,2011,2012."
Rok za prijavo na svetovno prvenstvo se izteče 31. januarja 2013 in zanimivo bo videti, ali se bosta Domen in Monica prijavila sama ali bo to storil še aktualni predsednik ZPVUTS Zoran Kljun. Mariborčani bi že vzklikali: "Gotof je!"

View Gallery 7 Photos