Parada plesa v dvajsetico

Plešite tudi v letu 2013.

Plesno inventuro leta 2012 smo delno že naredili. V prihodnjih dneh se bomo še na kratko ozrli nazaj in pogledali, kdo je v naši plesni deželi bil top of the top še skozi oči naše sodelavke Daliborke Podboj. Pogled vnaprej pa je, vsaj z mojega vedno optimističnega gledanja, seveda pozitiven. Kar je bilo slabo, bom poskušala obrniti na dobro, kar je bilo dobro, bom vzgajala naprej. In takšna je tudi oddaja Parada plesa, ki bo v letu 2013 praznovala dvajseto obletnico od prvega plesnega pozdrava v eter takratne prve komercialne TV postaje A kanal na Šmartinski v Ljubljani. Andrej Poznič, moj prvi urednik, mi je dal možnost, da sem pod naslovom Dance Session pripravljala tedenske oddaje o plesu. Uredniška svoboda je bila neizmerna, plesnih atrakcij pa toliko, da bi lahko oddaja bila tudi dnevna. Od takrat se pravzaprav ni veliko spremenilo. Dogodkov je danes kljub jamranju, da ni denarja, vsako let več,  plesalcev in plesalk tudi vse več in več, kakovost niha navzgor in navzdol, kar je seveda popolnoma normalno.

Plesna skupina Arruba v časih, ko mediji tudi niso bili naklonjeni plesu.
Spremenil pa se ni odnos medijev do plesa in plesne umetnosti. Ko sem pred enim letom diplomirala na Akademiji za ples z diplomsko nalogo Promocija plesa v slovenskih medijih, sem prišla do ugotovitve, da se na tem področju skoraj nič ne spreminja. Mačehovski odnos urednikov in novinarjev tako na področju televizijskih, tiskanih in elektronskih medijih do plesnih ustvarjalcev se ni spremenil niti za procent od časov, ko sem sama še aktivno plesala.
Montažerka Sabina Černe in…
Žalostno, a z vidika oddaje Parada plesa in našega plesnega portala tudi prav. Še vedno ostajamo edina oddaja o plesu na slovenskih televizijah, še vedno ostajamo edini spletni medijski portal specializiran za ples, ki obdeluje vse plesne zvrsti in to z majhno ustvarjalno ekipo montažerka Sabina Černe, snemalec Leo Vučemilovič, lektorica Melita Goljevšček, plesni kritičarki Daliborka Podboj in Jedrt Jež Furlan.
…snemalec Leo Vučemilovič skrbita za video podobo oddaje Parada plesa na TV3 Medias.
Število gledalcev oddaje in obiskovalcev portala narašča, tako kažejo meritve gledanosti in obiskanosti. Zato želim vsem plesnim ustvarjalcem inventivnosti in mnogo domišljije, plesalcem, ki tekmujejo, da dosežejo uvrstitve, ki jih zaslužijo, sodnikom čim manj slabih odločitev, gledalcem pa neizmerne užitke ob gledanju slovenske plesne kreativnosti. Še vedno ostajamo država z največjim številom plesalcev glede na število prebivalcev v Evropski uniji in to tudi nekaj šteje. Mantra pa tudi ostaja. Dan brez plesa izgubljen dan. In naj bo ZDRAVO še naprej.

View Gallery 4 Photos