Shakti joga. Poezija plesa in življenja.

Avtorica shakti joge v plesnem zanosu.

Seveda sem za jogo slišala, občasno obiščem kakšno seanso pod strokovnim vodstvom, nekaj malega počnem doma, a vedno mi je pri tej, da rečem kar vadbi, nekaj manjkalo. Nekaj, kar sem imela pri intenzivnem plesanju v skupini Arruba, a je s prenehanjem aktivnega plesanja zazevala praznina. Soočenje z rakom dojke pred štirimi leti je to poglobljeno vrzel mojega gibanja še poglobilo, saj je telo postalo nekako asinhrono. "Silikonka" ves čas opozarja, da tam, kjer biva, ni njeno mesto, hlasta za vedno novim gibanjem in premikanjem.

Plesanja v skupini Arruba do sedaj še ni uspela nadomestiti nobena vadba. Do spoznanja shakti plesa.
Tako sem v tem hlastanju za udobnejšim fizičnim počutjem nekega dne sprejela povabilo svoje soplesalke v Arrubi Helene Pavlovič, da se ji pridružim na eni "ur’ci shakti joge". Empirist, kakršen sem, sem se prepustila vadbi, ki jo je posebej za štiri nekdanje Arrube izvajal Aleksandar Banič, učitelj shakti plesa, in bila navdušena. Še bolj pa nad dejstvom, da v Ljubljano prihaja kar sama ustanoviteljica shakti joge Sara Avtar Olivier in bo vodila delavnico za vse, ki že obvladajo, in za tiste, ki nimamo pojma.
Sara Avtar je izumiteljica shakti joge.
Najprej sem se podučila, da je shakti joga – joga plesa – vadba, ki združuje jogo in ples. Izhaja iz kundalini joge, kot jo je učil Yogi Bhajan, in temelji na spoznanjih, ki jih je skozi vrsto let plesanja in poučevanja razvila Sara Avtar Olivier iz Velike Britanije. Shakti dance ponuja zavestno, radostno in občuteno jogijsko prakso plesa. Joga pomeni združitev. Združitev neomejene zavesti z omejeno, višjega jaza z našim egom, združitev tistega, kar je neminljivo znotraj nas, z minljivim. Ko izvajamo jogo, vnašamo zavest, pozornost v jogijske asane. Pri jogi plesa pa zavest vnašamo v ples. Plešemo s pozornostjo na dihu, na gibanju telesa in postanemo eno s svojim lastnim kreativnim izrazom, ki prihaja globoko iz naše notranjosti.
Nataša Tovirac je ena prvih priznanih učiteljic poučevanja shakti joge.
Pa sem šla plesat. V prostore Intakta v Ljubljani, kjer domuje Nataša Tovirac s svojo ekipo, ki je bila tudi glavna pobudnica in organizatorka vikend paketa shakti plesa ter je edina, ki direktno komunicira z ustanoviteljico Saro. "Vikend delavnica shakti dancea s stvariteljico te discipline Saro Avtar se je nanašala na temo 9 RAS, 9 osnovnih čustev, ki so skupna vsem ljudem. Delavnice se je udeležilo 20 udeležencev iz Slovenije, Italije in Hrvaške.
Sara Avtar na delavnici.

Minila je v znamenju intenzivnega doživljanja in globoke sprostitve skozi ritme spodbud za naša čustva, kot so glasba, zgodba, načini gibanja, arhetipi telesne drže in diha, ki so del našega spomina in zapisa v možganih. Pogledali smo si tudi, kako moderna znanost rase enači z nevrotransmitorji, ki so odgovorni za spodbujanje različnih čustvenih stanj. Po delavnici v nedeljo smo se usedli v krog. V prostor se je naselil mir, spokojnost in udeleženci smo obsedeli vsak v svojem ritmu prisotnosti miru, miline in tišine. In bi še kar sedeli. Nikomur se nikamor ni mudilo.

Težko je opisati izkušnjo, vsekakor se nas je tema 9 RAS – 9 osnovnih čustev dotaknila individualno, pa vseeno skupino združevala iz enosti VIRA. Vidik plesa in avtentičnosti sebstva skozi fokus shakti dancea-joge plesa je ena od duhovnih poti, ki jo spremlja umetnost doživljanja in izražanja plesa, kjer naš inštrument telo morda najpristnejše lahko izrazi resničnost našega bivanja, um se umiri, duša izrazi. Iz končnosti fizičnega razumemo zlitje v neskončnost. Kajti ples in plesalec sta neločljiv par, kot Shiva in Shakti, zavest in manifestacija ves čas v plesu življenja, v plesu ljubezni,"
je po delavnici komentirala Nataša, ki je pri Sari tudi naredila vse izpite za opravljanje te na zunaj zelo enostavne plesne joge.
V Intaktu sem srečala ženske z vseh vetrov, moških res ni bilo. Ni manjkala tudi zdravnica radiologinja in plesalka Saša Staparski Dobravec: "Če parafraziram R. Tagoreja: … po različnih poteh hodimo k sebi in pot do sebe je najtežja …Tako kot so nam jasna orodja, ki jih potrebujemo, npr.za popravilo kolesa ali peko kruha, tako nam zlepa niso jasna orodja, s katerimi naj bi popravljali lastna neravnovesja. Čutne zaznave in občutenja, čustva in doživljanja ter misli in zavedanja so orodja našega mentalnega sveta, vse lahko procesiramo večinoma skozi možgane, smo pri miru in telo večinoma izvzamemo, amputiramo iz našega duhovnega sveta, kar je značilno za zahodni svet. Lahko pa se vadimo v osveščanju življenja v vsakem trenutku, v vsaki celici, dihu, gibu, vsakdanji dejavnosti – vadimo celostno osveščeno prisotnost. Vadimo prečutiti vso materialnost našega bivanja in se jo učimo predati, jo povezati v kontemplativni odnos z notranjim ljubljenim, z božjim, z višjo zavestjo … ali kakor ga vsak osebno doživlja. Tu nastopi Sara Avtar in njena shakti joga plesa in kundalini joga, skozi katero lahko prečutimo lastno bit telesa, čutov, čustev in misli in tistega za vsem tem …  Preko strukturiranega sklopa vaj in meditacij pridemo skozi duha, občutke, misli, dih in gib … v ples – ta nastopi v drugi polovici vaje. Priprava na ples je mirna, angažirana in blagodejna, potem ples zažari v prekotelesni izkušnji.
Saša Staparski Dobravec z družino, ki jo podpira na vsakem plesnem koraku.

Podarimo se večnemu plesu življenja, pustimo, da pripleše naš osebni izvirni ples, ki je hkrati meditacija, molitev, hvalnica in vnaša mir in radost v oprijemljivo bivanje. Pri zaključevanju vaje gre za osveščanje izkušnje vsega telesnega ter za povezovanje z višjim, v izročanju ter hvaležnem sprejemanju dejstva, da smo in da skozi sebe lahko delimo to izkušnjo življenja v harmoničnem sozvočju z drugimi. Zdravilnost tega početja je v tem, da si lahko dovolimo prepoznavanje, odlaganje in revitaliziranje ranljivega, pokvarljivega in minljivega v nas v katerikoli fazi naših sposobnosti, starosti ali razvoja. Vsako obdobje je dobro vstopno mesto. Shakti yogo plesa priporočam vsem ženskam, ki so spoznale svojo točko nemoči in želijo igro moči zamenjati za igrivo izkušnjo ljubezni, izkusiti čarobno oprijemljivost lastnega bivanja v voljnem telesu in v varnem, ljubečem ozračju, kjer socialni nasmeh z začetka vaje zamenja nasmeh iz radostnega srca na koncu."

Na delavnici …
Saša Staparski Dobravec pleše shakti ples vsako nedeljo skupaj z že omenjeno mojo plesno kolegico in prijateljico Helen Pavlovič. "Ko vstopiš v prostor, ki ga oblikuje energija Sare Avtar, najprej začutiš popolno varnost. In tako se vsako shakti srečanje vedno začne. Dobesedno usedeš se in potopiš v prostor varnosti v sebi in skozi dih izmenjuješ – postano energijo ven, novo, svežo energijo v telo. In uživaš v tem procesu. Ko pa se prepustiš še shakti gibu, pa gre za poplesavanje, o katerem morda že kdaj prej sanjaš, a še ne verjameš, da nekje zares obstaja! Ah, kako paše takšen ples s samim seboj, dihom in sosedo. Tudi vsi občutki, ki se ti ob tem porajajo, naletijo v tebi na dober in varen sprejem, in skoraj čudežno se telo počasi začne sproščati in s tem jačati. To pa je že pravi shakti – prenova in obnova lastnega bivanja. Tako da priporočam shakti ples vsaki osebi, no, vsekakor pa ženski osebi, ki si želi sama ustvariti varen prostor za nenehno pomlajevanje in obnavljanje fizičnega, vitalnega, duševnega in duhovnega telesa. In prav tega ni moč kupiti tam nekje na tržišču, je pa možno ustvariti skozi miganje shaktija. Poezija, vam pravim, poezija plesa in življenja!"
Plesalka Ana Jurenec je našla v shakti plesu nasprotje …
S to poezijo plesa se je srečala tudi do nedavna aktivna tekmovalka v latinskoameriških plesih Ana Jurenec. "Na delavnico sem se prijavila, ker me zanima povezava psihologije in plesa, torej načini izražanja emocij skozi gib in hkrati raziskovanje duševnih procesov preko plesa in glasbe. Sem psihologinja in plesalka, zato je ta povezava zame še posebej zanimiva, saj tudi sama izvajam delavnice, ki so zasnovane plesno in hkrati terapevtsko. Sara v svojih delavnicah združuje jogo in ples, kar mi je prav tako blizu, saj preko joge ozaveščamo dih in prihajamo v stik s svojim telesom in čustvi, da nato bolj iskreno vstopamo v ples. Ker trenutno aktivno ne tekmujem v latinskoameriških plesih, sem si vzela nekaj časa, da raziskujem tudi druge veje plesa in odkrijem globlje plasti giba. Zanima me, iz kje resnično izvira gib, kaj ga motivira in kam ga vodijo emocije. Verjamem, da bolj ko poznamo sebe in svojo duševnost, bolj iskren postaja tudi naš ples. Sara je na svojih delavnicah govorila o različnih emocijah ali čustvenih stanjih, v katere smo vstopali skozi različne načine gibanja: mir, ljubezen, veselje, žalost, jeza, strah, gnus, zanimanje, pogum in hrepenenje. Govorila je o tem, kako pomembno je, da tako v plesu ali igranju (gledališče, film …) kot v vsakdanjem življenju znamo vstopati in izstopati iz emocionalnih stanj. Pomen je predpisala temu, da ko vstopimo v neko čustveno stanje, to čustvo resnično začutimo in se mu popolnoma predamo ter prepustimo (torej resnično začutimo globino žalosti, hrepenenja, ljubezni, lahkotnost sreče, moč jeze in strahu itd.). Takrat si dovolimo, da čustvo začutimo in da ga tudi brez zadržkov izrazimo. Vendar je po njenem mnenju pomembno, da znamo iz tega čustva tudi izstopiti in vstopiti v nevtralno stanje, ki ga urimo in dosegamo npr. preko joge.
… latinskoameriškim plesom, ki jih je trenirala do nedavno. ( Foto:Branka Timpran)

S čustvom se torej ne poistovetimo, saj to čustvo nismo mi. Mi smo veliko več kot naša čustva, in to ljudje dandanes velikokrat pozabljamo, predvsem ko se vpletemo v različne čustvene vrtince in drame z ljudmi ter situacijami. Kadar smo sposobni vstopa in izstopa iz čustev, lahko svoje čustvene blokade ali travme presežemo in pozdravimo preko giba ter iskrenega čustvovanja. Delavnico sem doživela zelo globoko in intimno. Sem neizmerno hvaležna za izkušnjo, ki sem jo lahko delila z vsemi udeleženci, in za iskrenost, ki jo je Sara delila z nami. Ponovno sem začutila lepoto plesa in verjamem, da prišla še v globlji stik sama s seboj in s svojim gibom. Odkrila sem dimenzije gibanja in čustev, katerih do tedaj nisem poznala, in ustvarjala ples, ki je bil za moje telo nekaj novega. Takšne vrste delavnic bi zato priporočala plesalcem vseh zvrsti, vsem, ki se ukvarjajo z igralstvom (gledališče, film …), in vsem, ki jih zanima globina izražanja čustev skozi gib ter lepota raziskovanja čustev."

S shakti jogo želim navdušiti tudi svoje soborke z rakom dojke. (Foto: Tomaž Levstek)
Vse zapisane izjave so pomenile globoka doživetja vseh vpletenih na vseh nivojih. Sama si želim s tem plesom nadaljevati in pritegniti še vse, ki bi radi upočasnili tempo življenja vsaj za nekaj časa. Še posebej pa nagovarjam svoje "sošolke po bolezni", saj bi za njih pripravili prav poseben program shakti plesa za prebolele za rakom dojke. Bomo pač plesali v roza ritmu, saj imamo v Sloveniji 22 certificiranih učiteljic in učiteljev za shakti ples.
Sarin kolaž čustvovanja.
View Gallery 12 Photos