Sezona latina in standarda je odprta. Na odprtem prvenstvu Nemčije le štirje slovenski pari

Maša Kastelic in Akim Pekunov v Nemčiji (foto: FB)

V Stuttgartu se je letos odvijalo že 33. odprto prvenstvo Nemčije, na kratko GOC, za nekatere pare zelo pomembno tekmovanje, pa tudi za sodnike, saj se na tem mestu obnavljajo tudi licence. V štirih dneh, med 13. in 17. avgustom, se je po podatkih organizatorja registriralo 4000 različnih plesnih aktivnosti in kategorij. Plesalci pa so prišli iz 56 držav.

Daniela Škofic Novak z varovancema Dedee Koželj in Urošem Lazičem v Stuttgartu (foto: FB)

Kratek čas je bila v Liederhalle tudi plesna sodnica in trenerka Daniela Škofic Novak ter za naš portal zapisala nekaj vtisov: "Pravkar sem se vrnila z Odprtega prvenstva Nemčije (German Open Championships ali kratko GOC) v standardnih in latinskoameriških plesih, ki vedno poteka sredi avgusta v Stuttgartu. Tam sem bila v vlogi trenerke in spremljevalke plesnega para Uroš Lazič in Dedee Koželj, ki od letošnjega januarja tekmujeta v članski konkurenci v vseh treh tekmovalnih disciplinah: standardni plesi, latinskoameriški plesi ter kombinacija desetih plesov. Kljub njuni mladosti in dejstvu, da je GOC eno najmočnejših in številčno največjih tekmovanj v sistemu WDSF, smo se odločili, da priprave na sezono 2019/2020 namesto s simulacijskimi preplesavanji začinimo kar s konkretnimi nastopi na tekmovalnem parketu. Naš cilj je bil pridobivanje novih tekmovalnih izkušenj in testiranje trenutne forme. Dedee in Uroš sta se udeležila dveh tekmovanj v standardnih plesih (Adult Rising Star Standard in Under 21 Standard) ter treh v latinskoameriških plesih (Under 21 Latin, Adult A Latin ter Grand Slam Latin). Ker tekmovanja potekajo v treh različnih dvoranah istočasno, je bil izbor omejen, saj so se nekateri dogodki časovno prekrivali. Z rezultati se nismo obremenjevali, zaradi že prej omenjenih konkretnih ciljev. Vsakodnevna tekmovanja pa so kljub temu prispevala k temu, da sta bila oba plesalca iz dneva v dan bolj sproščena in sta nadgrajevala svoje nastope iz runde v rundo ter od plesa do plesa. Tako se je zgodilo, da sta proti vsem pričakovanjem zadnji dan tekmovanj končala z izjemno uvrstitvijo na odlično 16. mesto v konkurenci 140 odraslih parov v Adult A Latin razredu. Za las sta zgrešila celo polfinale, v katerega se je uvrstilo 15 plesnih parov. Kot zanimivost naj povem, da je bila okoli ena tretjina vseh parov iz Azije, večinoma s Kitajske, pa tudi Tajske, iz Vietnama, Hong Konga, Macaua, Južne Koreje ter Japonske, in vse kaže na to, da bodo ti pari v bližnji prihodnosti postali v svetovnem merilu najmočnejša konkurenca.
Rezultati: Adult Rising Star ST, 72. mesto (141 parov); Under 21 Open ST, 58. mesto (79 parov); Under 21 Open Latin, 51. mesto (107 parov); Grand Slam Latin, 146. mesto (224 parov); Adult A Latin 16. mesto (140 parov). Da smo se odločili iti na GOC, se je izkazalo za dobro potezo, kljub temu da datumsko to tekmovanje vedno zakomplicira domače priprave na novo plesno sezono, ki pri nas tradicionalno še vedno sledi šolskemu koledarju, saj tudi kot trenerji poudarjamo pomembnost izobraževanja. Kar se tiče Uroša in Dedee, ocenjujem, da bomo letos lahko še mnogo intenzivneje trenirali, ker bo Uroš zaradi študija na fakulteti za šport prišel v Ljubljano. Vsi skupaj se veselimo novih plesnih izzivov, ki bodo, kot kaže, tudi letos večkrat v tujini kot doma, saj je domačih tekmovanj na žalost vedno manj.
Poleg Uroša in Dedee sem v Stuttgartu videla le še tri (!) slovenske pare, in sicer Akima Pekunova z Mašo Kastelic, Iliyo Dobreva z Ano Mesec ter Andreja Marolta z Nino Vrhovnik. Ana in Iliya sta se uvrstila na odlično 43. mesto na Grand Slamu v standardnih plesih, za kar jima od srca čestitam!
"

Iliya Dobrev in Ana Mesec sta bila z nastopom v Nemčiji zadovoljna. (Foto: FB)

Ana je za naš portal komentirala nastop: "Na GOC mislim, da sva bila letos tretjič skupaj z Iliyo in vsekakor sva z doseženim rezultatom zelo zadovoljna. Grand Slam tekme so res močne, pari so vedno vrhunski, in sploh v Stuttgartu jih je toliko, da se lahko zelo hitro izgubiš med njimi. Mislim, da sva se letos s svojim nastopom uspela pokazati v dobri luči in sva hvaležna, da je bil najin ples opažen v taki množici. Letos sva celoten fokus na tej tekmi usmerila v standard, drugače seveda še vedno nadaljujeva v kombinaciji."

Akim Pekunov in Maša Kastelic na letošnjem državnem prvenstvu v kombinaciji, kjer sta postala državna prvaka. (Foto: Marko Mesec)

Akim Pekunov in Maša Kastelic sta bila naš najboljši par in takole razmišljata po tekmi: "Veselila sva se te tekme že od samega začetka, še posebno jaz, ker je bilo to prvič, da sem plesala na tem parketu. Prvo leto so tukaj organizirali tudi kategorijo Under 21, v kateri sva si priplesala 14. mesto v konkurenci 107 plesnih parov in za las zgrešila polfinale. Naslednji dan sva odplesala prvo rundo Grand Slama in se uvrstila v naslednji krog, ki sva ga plesala potem naslednji dan. To je bil za oba prvi Grand Slam, zato sva odplesala neobremenjeno in enostavno uživala v plesanju med res vrhunskimi plesnimi pari. Na koncu sva zasedla 58. mesto med 224 plesalci in bila presrečna za to uvrstitev. Rada bi se še posebej zahvalila najinemu glavnemu trenerju Vedranu Ćeliću, ki naju je celo tekmo spremljal, staršem, ki so nama to omogočili, za prelepe obleke najinemu sponzorju DF Atelier in pa seveda celotnemu timu Feniks."

Na GOC se plesalci znova snidejo med 11. in 15. avgustom 2020, a do takrat se bo odplesala še cela sezona.

View Gallery 4 Photos