Šefi opere nočejo povedati, koliko plačujejo vodjo baleta Rusa Muhamedova

Ljubljanski balet je znova na štartni poziciji; mu bo z robatim Rusom uspelo priti na cilj?

Končno smo dočakali uradno predstavitev dveh novih umetniških vodij, ki bosta na čelu ljubljanske opere in baleta v prihodnjem petletnem obdobju.  Operni del bo vodil Christophe Capacci iz pariške Opere Comique, ki je na tiskovni konferenci dejal, da se je zgodila moč usode, če si sposodi naslov znane opere, da je postal vodja ljubljanske opere. Podobnega mnenja, da je življenje nepredvidljivo, je bil tudi Rus Irek Muhamedov, legenda ruskega baleta, čigar prihodu v Ljubljano ni botrovala usoda, ampak priporočilo nekdanje vodje baleta, zdaj tudi že penzionistke Darinke Lavrič Simčič, ki je lobirala pri Mitji Bervarju, mimogrede, Mitja je v nedeljo zvečer razglasitev rezultatov referenduma o arbitražnem sporazumu dočakal v štabu strank Zares in LDS v Cankarjevem domu ter veselo mahal na vse strani, in ga prepričala, da je zdaj že tudi nekdanji vodja nacionalnega gledališča v Atenah odlična pridobitev za prihodnost ljubljanskega baleta. Darinka, ki je politično tudi nagnjena k liberalcem, je seveda za nagrado postala pomočnica umetniškega vodje in voditeljica baletnega studia, ki naj bi štartal, takoj ko se odprejo vrata nove operne hiše. Na tiskovki se je Darinka vedla precej zadržano; skromno je predstavila idejo o baletnem studiju in se nato hitro umaknila v preddverje, da bi se izognila morebitnim novinarskim vprašanjem.

Darinka Lavrič Šimčič se vrača v staro pisarno; nekdanja vodja baleta bo po novem pomočnica vodje Ireka Muhamedova in gonilna sila baletnega studia.
Zato pa je bil Bolšoj Muhamedov, kot so Ireka klicali v preteklosti zavoljo plesanja v Bolšoj teatru v Moskvi, veliko bolj zgovoren in samozavesten. “Treba bo oblikovati program, ki bo na mednarodni in evropski ravni. Ne pravim, da je zdaj slab, ampak vedno je možnost, da se ga izboljša. Želim narediti najboljše, saj imam izkušnje, zmožnosti in znanje. To bomo dosegli z našim ansamblom in z gosti iz tujine. Po pogovorih z Bervarjem smo se odločili, da mi bo v pomoč tudi Darinka Lavrič Simšič, ki bo moja pomočnica, saj pozna ansambel zelo dobro. V prvi sezoni, ki sem jo sooblikoval, bo na sporedu balet La Silfide, ki še ni bil na sporedu, in to se mi zdi pomembno za napredek celotnega ansambla. Pripeljali bomo nazaj Georga Balanchina, nekaj sodobnih  in klasičnih baletov. Program bo izziv za vse, ne samo za ansambel, ampak tudi za občinstvo. Delati moramo z roko v roki. Pomembno se mi zdi, da bom hodil na vaje in videl plesalce tudi tam in ne samo na odru. Plesalci se morajo razvijati umetniško in tehnično, da postanejo zvezde, velike zvezde in še večje zvezde. Seveda pa je zato potrebna disciplina.”
Grki Muhamedovu niso podaljšali pogodbe, njegov odhod pa so slavili s sirtakijem in uzom.
Za disciplino bo skrbela tudi Muhamedova žena Maša, ki prihaja z njim, Bervar jo je namreč angažiral za baletno mojstrico, in tako se zgodovina zakoncev Otrin&Nenadovič zelo hitro ponavlja. Spomnimo, da je Jaš Otrin v.d. umetniškega vodje baleta še do konca avgusta neprestano forsiral svojo ženo balerino Bojano Nenadovič Otrin, da je plesala glavne vloge v vseh baletnih, in ji pomagal pri mednarodnih angažmajih. No, plesala ni edino v otroškem baletu Picko in Packo, ki je bil najbrž res neprimeren za veliko balerino.
Zakonca Jaš in Bojana Otrin (na fotki z Dinkom Bogdaničem) se poslavljata od ljubljanskega baleta, od katerega sta imela tako finančne kot organizacijske koristi.
Ni čudno, da med plesalci že vlada nelagodje in zaskrbljenost, saj si nikakor ne želijo ponovne zakonske diktature. Ampak kar je, je. Maša Muhamedov je že angažirana za baletno mojstrico, z možem pa sta pravkar podpisala tudi najemno pogodbo za stanovanje v strogem centru Ljubljane, ki pa ga bosta plačevala sama. To pa je bil tudi edini odgovor, ki smo ga dobili od ravnatelja Mitje Bervarja na naše vprašanje, kdo je plačnik najema. Odgovore glede višine honorarjev Ireka in Maše Muhamedov, Darinke Lavrič Simčič namreč nismo prejeli, čeprav smo jih poslali pisno že pred tiskovno konferenco. Tiskovni predstavnik opere Robert Celestina nam je prijazno odpisal, da bomo prejeli odgovore na tiskovni konferenci. A tudi na tiskovki so bili vsi zavezani k molčečnosti, čeprav je kar nekaj novinarjev želelo dobiti konkretno številko honorarja. Mitja Bervar je dejal, “da je o številkah govoriti preuranjeno, da se zadeve v zvezi s pogodbami in honorarji še urejajo in formalizirajo, da pa lahko poudari, da je stvar zelo korektna." Po naših neuradnih informacijah naj bi se številka gibala med pet in šest tisoč evri mesečnega honorarja za vodjo baleta, ki mu posebej še honorirajo koreografije in vse stroške, ki bodo nastali pri oblikovanju programa. Vprašanja smo poslali tudi na Ministrstvo za kulturo in odgovore še čakamo.
Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana o višini honorarja molči, a pravi, da je korekten.
Seveda se takoj postavlja vprašanje, zakaj na operi skrivajo višino honorarjev, saj dvomimo, da bi se bodoči umetniški vodje pojavili na tiskovni konferenci in oblikovali program brez vnaprejšnjih dogovorov. Možno je tudi to, saj so nam naši viri, ki so in še ustvarjajo v gledališču v Atenah, kjer je bil Muhamedov tri leta direktor, pripovedovali, da se je ob novici, da Muhamedov odhaja, proslavljalo z uzom in sirtakijem. Sicer pa je Muhamedovu potekla tudi pogodba in Grki niso imeli nobenega namena, da jo podaljšajo. "Tako arogantnega človeka v baletni umetnosti ne boste srečali. Res je bil velik plesalec, ampak o vodenju baletnega ansambla nima najmanjšega pojma. Redko se je pojavil v baletni dvorani, še manj na predstavah. Vedno se mu je nekam mudilo, no, največkrat po nasvet k ženi, ki jo je neprestano klical po mobitelu. Če ne bi bilo žene, bi mogoče še kaj ustvaril za grški teater, tako pa je bilo vse podrejeno odločitvam njegove žene Maše. Samo poglejte repertoar, pa vam bo vse jasno. Obljubljal nam je velika koreografska imena, a komaj se je dogovoril z enim ali dvema, ki pa sta bila nadvse razočarana nad njegovim odnosom do njiju. Vse ostalo so bile samo obljube. Nič vam ne privoščim, Irek je pač zagrabil prvo priložnost, ki mu je bila ponujena, a verjamem, da si je izboril dobro finančno pogodbo tako zase kot za ženo. Vas pa čaka zaprašena ruska duša in zaspali boste kot Trnuljčica," nam je sporočil vir, ki dobro pozna delovanje Ireka Muhamedova v Atenah.
Med ljubljanskimi baletniki se že poraja nelagodje ob prihodu para Irek in Maša Muhamedov.
Nič kaj obetavne napovedi torej za prihodnost ljubljanskega baleta, ki je v teh dneh v polnih pripravah za tretje baletne dneve, ki se bodo odvijali od 11. do 18. junija na Prešernovem trgu v Ljubljani. Pa bomo videli, kakšno zanimanje bodo povzročili pri novem baletnem vodji, ki menda plesalcev še ne pozna.

View Gallery 6 Photos