S kanadskim akrobatskim cirkusom v novo leto. Ali pa še prej.

Odlična predstava za ta novoletni čas (foto: Pierre Manning)

Kanadski cirkus Cirque Éloize gostuje v Ljubljani že tretjič in vsakič navduši. Tokrat ima predstava naslov Hotel!

Za konec leta si lahko privoščite obisk enega najbolj popularnih plesnih cirkusov, ki prihaja iz Kanade. “Cirque Éloize, kot pogonska sila quebeškega kulturnega življenja že 25 let ustvarja, producira in predstavlja presunljive predstave z značilno poetično noto. Cirque Éloize cirkuško umetnost spaja z glasbo, plesom, tehnologijo in gledališčem ter zadovoljuje pričakovanja občinstva željnega razvedrila s poglobljeno vsebino. Cirkopolis, Saloon in Hotel, vse trenutno na mednarodnih gostovanjih, so deveta, dvanajsta in trinajsta produkcija skupine, ki se udeležuje najbolj prestižnih festivalov sveta. Poleg gostujočih produkcij je Cirque Éloize v svojih montrealskih studiih Dalhousie Station in na različnih prizoriščih sveta izvedla več kot 1600 dogodkov po meri. Vodilna skupina sodobnega cirkusa je svoja dela, uspešno predstavila več kot 3,5 milijona gledalcem v 5000 predstavah in 550 mestih sveta,” je zapisano v PR-sporočilu iz Cankarjevega doma. In med njimi bo tudi Ljubljana, Gallusova dvorana Cankarjevega doma.

Na ogled ste vabljeni kar štirikrat. Najprej v soboto, 28. decembra, ob 19.30 (abonma Veličastnih 7 in za izven), v nedeljo, 29. decembra, ob 18. uri in v ponedeljek, 30. decembra, ob 19.30. Če pa vas zamika, da bi preživeli silvestrski večer v družbi kanadskih akrobatov, se jim pridružite v torek, 31. decembra, ob 20. uri in takrat vas Cankarjev dom povabi še na kozarček penine in silvestrovanje, saj je za obiskovalce silvestrske predstave Cirque Éloize vstop na silvestrovanje v Veliki sprejemni dvorani brezplačen.

In kaj se dogaja v predstavi Hotel: “Naključna srečanja, ki vznemirijo vsakdan, nas povlečejo v nepričakovano, v ekstravaganco in novo lahkost bivanja. Hotel je zgodba o nekem kraju, prepolnem zgodb, o prostoru, kjer se z ljudmi srečamo praviloma enkrat in nikoli več, pa še to zgolj za hip. Hotelsko osebje, od pikolovskega Majordoma in sobarice Soubrette do junaškega hišnika in njegovega neločljivega psa, je zaupen očividec vseh teh življenjskih zgodb čudaških, samosvojih in vseh po vrsti zanimivih posameznikov: zapuščene neveste iz vrhnjega nadstropja, prismojenega turista, poslovneža v dirki s časom, nemogočih dvojčkov …”

Izjemni cirkuški artisti te junake upodabljajo z jezikom osupljive akrobatike in pripovedujejo zgodbo o njihovih – naših srečanjih. Hotel je glamurozen svet art décoja, v katerem se okoli človeških zgodb spletajo cirkus, ples, glasba in pesmi – podobno kot v življenju, samo bolj barvito in intenzivno. Odlična zabava za vse generacije!