Robi Grmek. Dolenjci pripravljamo super vikend plesa in druženja!

V Novem mestu vas 25. in 26. novembra čaka eksplozija odličnega plesa (foto: Jernej Šerjak)

25. in 26. novembra se bo v dvorani Leona Štuklja v Novem mestu plesalo na polno. Robi Grmek namreč organizira Dance Fest Novo mesto, ki v svoji drugi ediciji postaja tradicionalen!

Robi Grmek se je pravkar vrnil s svetovnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih, ki se je odvijal v mestu Kielce na Poljskem. Njegova energija je v tem trenutku usmerjena na plesni vikend 25. in 26. novembra, ko bo že drugič štartal Dance Fest Novo mesto. Preberite zakaj priti v Novo mesto in zaploskati plesalcem!
Dance Fest bo letos v Novem mestu drugič. Bi torej lahko napisala, da postaja tradicionalen?
Seveda, DFNM BO tradicionalen, saj si Novo mesto zasluži festival. In to kakovosten mednarodni plesni festival!

Robi Grmek je gonilna sila plesnega festivala DFNM in seveda Plesnega studia Novo mesto

Kaj pa je botrovalo odločitvi, da organiziraš festival, saj te oblike tekmovanj postajajo vse bolj popularne, kajne?
Glede na to, da smo zelo prepoznavna plesna šola v Sloveniji in smo organizirali že nekaj DP, se nam je zamisel po mednarodnem festivalu zdela odlična. Seveda ne gre brez podpore naše občine (MONM) in tudi odlične ekipe PSNM.

Pester nabor kategorij zagotavlja pestro tekmovanje

Ne vem, koliko je bilo lani plesalcev, verjamem pa, da si za letos obetaš še večje število sodelujočih. Rok prijave je 12. november. Kakšna je bila številka lani in kaj pričakuješ letos?
Seveda je cilj, da je festival vsako leto bolj prepoznaven in s tem pride tudi večje število tekmovalcev. Mi bomo vseskozi vrteli, da bo organizacija res na najvišji ravni in bo za plesalce odlično poskrbljeno. Glede številk pa se pustimo presenetiti.

V katerih plesnih zvrsteh pa se bo tekmovalo?
Praktično v vseh: urban (kamor pašejo hip-hop, street, locking, popping …), šov ples, jazz, modern, open (sem sodijo vse preostale zvrsti, ki niso naštete) in pa produkcijske skupine, ki lahko tekmujejo praktično v vseh stilih. Veseli bomo tudi zvrsti in plesalcev, ki jih ponavadi ne srečujemo na naših PZS tekmovanjih, saj želimo povezati plesalce z vseh področij. To bo dan za druženje – ali pa celo mreženje, želimo soustvarjati skupnost. Rad bi poudaril tudi, da bo naš urnik prilagojen vsem, ki se v tistem vikendu odpravljajo na svetovno prvenstvo. Poskrbeli bomo, da bodo pri nas na odru odplesali eno super ‘generalko’ in potem mirni odšli na tekmo. Mi pa bomo plesali naprej in zanje držali pesti!!

Imaš bleščečo sodniško zasedbo v sestavi Matevž Česen, Mychal Rynia, Ana Vodišek, Željko Božič iz Slovenije in seveda tudi tujce: Adrijana Petkovski, Ivana Rončevič, Velibor Krsmanovič. Kako pomembno je, da so povabljeni tudi tuji sodniki in po katerih kriterijih se bo ocenjevalo? Enako, kot da gre za državno prvenstvo ali ste kljub temu malo bolj ohlapni pri pravilih?
Seveda brez dobrih sodnikov ni dobrega festivala. Slovenija je majhna, imamo vrhunske specialiste, ampak želja plesalcev je, da pridejo tudi tuji sodniki. S tem, ko je panel sodnikov tako barvit, so tudi končne ocene drugačne kot na vseh preostalih PZS tekmovanjih, in lahko pride do presenečenj. Ta raznolikost mi je všeč. Vesel in ponosen sem, da sem uspel dobiti res vrhunske sodnike, ki bodo z budnim očesom spremljali letošnje tekmovalce. Sodilo se bo po sistemu, ki ga uporabljajo večina festivalov (Festis sistem).

Plesalce čakajo super denarne nagrade

Posebnost tvojega festivala je tudi denarna nagrada oz. kar množina nagrade. Sklad 4000 evrov se bo razdelil kako?
Tako je, lani je bil skupni sklad 3000 evrov, letos smo sklad povečali, ker se nam zdi prav, da plesalci vsaj nekaj vplačanih štartnin dobijo nazaj. Vsi vemo, da treningi, kostumi, koreografije drago stanejo, in prav je, da so za svoje odlične nastope tudi, kolikor je možno, dobro nagrajeni. V ekipi velja dogovor, da se bomo tudi v prihodnje trudili, da bo sklad sorazmerno rasel. Skupine in formacije se bodo potegovale za glavno nagrado v višini 1800 evrov, 2. mesto 900 in 3. mesto 450 evrov. Solisti, pari in trii si bodo lahko priplesali 450 evrov za 1. mesto, 250 za 2. in 150 evrov za 3. mesto.

Boš po zgledu mnogih festivalov imel tudi gala večer najboljših?
Tako, češnjica na tortici je gala večer najboljših, ki jih bomo videli na koncu tekmovanja.

V pričakovanju Dance Fest Novo mesto 2023 (foto: Jernej Šerjak)

Zakaj torej priti 25. in 26. v dvorano Leona Štuklja v Novo mesto?
Ker obljubljamo en super vikend plesa in druženja. Tisti, ki nas poznate, itak veste, kakšen žur naredimo Dolenjci.

Hvala in vse dobro. Prijave in vse ostale informacije najdete tukaj https://www.plesnistudio-nm.com/dance-fest-novo-mesto/