Raztur v modernu in jazzu

Bravo, Mitja, in čestitke!

Zadnja tekma letošnje res dolge sezone je končana. Minuli teden so potekala kar tri svetovna prvenstva v mestu Mikolajki na Poljskem, kjer je tekmovalo 23 držav s celega sveta. Plesalci so tekmovali v jazzu in modernu ter tudi v baletu, v čemer v Sloveniji ne tekmujejo tekmovalci pod okriljem Plesne zveze Slovenija. Prav tako so poleg otrok, mladincev in članov tekmovali še "mini kids", gre za otroke stare do sedem let. Tekmovanje je potekalo od jutranjih ur do večera, in slovenska reprezentanca, ki je štela več kot 100 članov, s Suzano Mlakar na čelu je več kot uspešno plesala, tekmovala in zmagala. Osvojili so enajst medalj, od tega sedem zlatih. Samo tekmovanje je potekalo v dveh dvoranah, kjer so plesalci, ki tekmujejo več zvrsti, komaj sledili urniku, kajti kar nekaj tekmovalcev se je podalo v boj tako v modernu kot v jazzu. Videli smo veliko otožnih koreografij v modernu in bolj optimističnih v jazzu, kjer prevladuje sexy jazz in street jazz, manj je liričnega jazz ter skoraj nič tistega  pravega, starega in dobrega – theater jazza. Ampak bo že držalo, da se tudi jazz razvija in gre svojo pot naprej. Pri otrocih so bili v jazzu med najboljšimi Srbi, ki so vedno zelo nevarna konkurenca. Tudi Poljaki so številčno in tudi po kakovosti izstopali na domači tekmi. Ni bilo možno spregledati ne Kanadčanov ne Norvežanov. V mladinski in članski konkurenci pa je celotno tekmo nadigrala slovensko-afriška reprezentanca, ki jo je povezal, združil, treniral in predvsem odlično skoreografiral Mitja Popovski, ki je krivec za vseh naših deset medalj. V primerjavi s show danceom je bilo razumljivo videti veliko več plesa in posledično tudi boljše tehnike, čeprav najboljši plesalci v modernu in jazzu tekmujejo tudi v show danceu. A po drugi strani zna biti na račun plesa brez dodatnih efektov in zgodbe stvar manj gledljiva, vsaj dokler ne pride do finalnih obračunov. Močna konkurenca je bila med mladinskimi solistkami in pari, ki so zabrisali mejo med mladinci in člani, čeprav so tudi članski finalisti postregli z veliko mero kakovosti. Slovenska sodnika, ki sta krojila usodo tekmovalcem, sta bila Miha Lampič in Mimi Marčec Mirčeta.
Med otroki so svetovne podprvakinje postale plesalke jazz male skupine Think iz PK Urška.

Srebrna jazz mala skupina Think iz PK Urška s koreografinjo Kim Germ.
Med mladinkami v modernu je slavila in postala svetovna prvakinja Maša Pušnik iz PD Kazina. V isti disciplini si je med moškimi solisti 4. mesto priplesal Tian Čehič iz PK Bolero. Neja Horvat iz PK Urška je bila med mladinkami v jazzu peta. Pri mladinskih parih pa so si šesto mesto priplesale: Lea Razpotnik in Sara Perko iz PK Miki Domžale v jazzu ter Zala Perčič in Ema Križnik iz PD Kazina v modernu.
Nič kaj vesela svetovna prvakinja v modernu med mladinkami Maša Pušnik iz PD Kazina.
Naslov so prav tako obranili plesalci mladinske modern male skupine Electricity iz PD Kazina. Modern mladinska formacija Ther road to happiness iz PD Kazina pa je bila tretja.
Mladinska modern mala skupina Electricity iz PD Kazina na vrhu sveta.
Tudi tokrat so največji pečat pustili člani; Arnika Matko Juvančič iz PD Kazina je med modern solo članicami postala svetovna prvakinja, takoj za njo pa klubska kolegica Patricija Crnkovič z naslovim vice svetovne prvakinje. Patricija je vsem letošnjim naslovom dodala še en naslov svetovne prvakinje z meni nadvse simpatičnim jazz solom.
Objokani in veseli: vice svetovna prvakinja Patricija Crnkovič in svetovna prvakinja Arnika Matko Juvančič iz PD Kazina med modern solo članicami.
Jan Ravnik iz PD Kazina je letos najboljši tako v showu kot tudi v modernu, kjer je postal svetovni prvak med članskimi solisti. Četrto mesto so si priplesali: Matic Bizjak iz PD Kazina med članskimi modern solisti, Tina Turk in Matej Voušek iz PD Kazina med članskimi modern pari ter Sara Medja in Nastja Smukovec iz KD Bast med članskimi jazz pari.
Svetovni prvak Jan Ravnik tokrat še iz PD Kazina. Le redki so nosili reprezentančno majico.
Svetovni prvaki v modern članski mali skupini The need for need in v modern članski formaciji The decadence so plesalci iz PD Kazina. Kazinci so bili tudi tretji z malo člansko modern skupino Everytime we say goodbye.
Svetovni prvaki v modern članski formaciji The decadence iz PD Kazina.
Ameriški način tekme, ki poteka v Mikoljakih, kjer se spi in tekmuje v hotelu, je morda dražji. A tak način tekme ima veliko svojih prednosti, zato bi si želeli še več takšnih tekem, ki nudijo več udobja, vendar ne v tako odročnih krajih, kot je Mikolajki, ki bi ga tudi sam poleti rad obiskal. V letošnji sezoni je treba priznati premoč Slovencev na svetovni ravni tako v show danceu kot v  modernu. Poleg tega pa tudi v drugih plesnih zvrsteh spadamo med najboljše. Bravo, mi!!!

View Gallery 7 Photos