Prvič v Sloveniji – svetovno prvenstvo v street dance show plesih

Idrijski Zaporniki so lanski svetovni prvaki.

Pod kupolo Gospodarskega razstavišča se bo od četrtka, 29.septembra, pa do vključno nedelje, 2. oktobra 2011, odvijal velik mednarodni plesni spektakel. Organizatorji IDO (Mednarodna plesna zveza), Plesna zveza Slovenije, PK Urška in Fiona Johnson bodo gostili 1620 tekmovalcev – to je trenutna številka prijavljenih – kar je največ od vseh street dance tekmovanj do zdaj. Tekmovalci po zadnjih podatkih prihajajo iz trenutno prijavljenih desetih držav Finske, Rusije, Češke, Belgije, Slovenije, Bolgarije, Italije, Poljske, Srbije in Slovaške. Tekmovali bodo v treh starostnih kategorijah, in sicer v pionirski, mladinski in članski, dobili pa bomo pet naslovov svetovnih prvakov v mladinski kategoriji in pet v članski za street dance show. V okviru svetovnega pokala pa po dva zmagovalca v mladinski in članski kategoriji v break danceu, po pet v mladinski in članski kategoriji za hip hop ter dve v mladinski in članski kategoriji za electric boogie. Skupno 14 zmagovalcev. Pionirski nazivi niso šteti, saj  OKS ne priznava tekmovanj za plesalce mlajše od 14 let. Sodniška ekipa, ki bo sodila na tekmovanju, šteje devet članov. Glavna sodnica bo Danka Kirsten Dan Jensen (članica predsedstva IDO in predsednica za vse street discipline), delegat tekmovanja bo naš Jadran Živkovič, ostali sodniki pa prihajajo iz Češke, Danske, Nemčije, Italije, Poljske, Slovaške, Slovenije, Ukrajine in Madžarske.

Electric boogie je zakon za državna prvaka Mrak&Djurović.

Lani v Ternopilu (Ukrajina) je kar sedemkrat zadonela slovenska himna. Naslove svetovnih prvakov so si priplesali: članska formacija Jerry and Marry (PK Bolero LJ), članska mala skupina Fantasy (PK Bolero LJ), članski par Nan Jordan in Žan Jeršin (Društvo Kazina), član solist Aleks Šuštar (Društvo Kazina), mladinska mala skupina Zaporniki (PK Idrija), mladinski par Urška Kunstek in Maša Ponikvar (PK Bolero LJ) in mladinec solist Urban Tratnik (PK Urška LJ). Večina naštetih bo branila naslove svetovnih prvakov tudi letos. Slovenskih plesalcev pa bo okoli 500.
Urban Tratnik je lani stal na najvišji stopnički.
Fiona Johnson pravi: ”Kot predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri PZS in Predsednica komiteja Street dance show pri IDO si nadejam čim več naslovov svetovnih prvakov in finalnih nastopov za slovenske plesalce.”
Fiona Johnson napoveduje atraktiven plesni dogodek.

Azra Selimanovič
bo voditeljica štiridnevne prireditve in seveda ne bo manjkala pri organizaciji prvenstva: ”Vesela sem, da lahko slovenski plesalci plešejo doma pred domačim občinstvom, posledično v izogib tudi visokim stroškom, ki jih imajo starši in plesalci z obiskom mednarodnih tekem. Drugače pa so Slovenci v večini kategorij branilci naslova svetovnih prvakov, tako da bo res lepo, če ga ubranimo doma. Želim si, da plesalci začutijo ob vstopu v dvorano veselje in vznemirjenje, da lahko plešejo doma, da bi jih prišli gledalci podpret in bi plesali pred nabito polno dvorano domačega občinstva. Vsekakor pa si želim, da si priplešejo čim več odličij, tiste najlepše zlate barve, ne glede na to, iz katerega kluba prihajajo. Tam bomo vsi, Slovenija. Gre tudi za lepo promocijo Slovenije, predvsem Ljubljane, kjer se bo samo tekmovanje odvijalo, tako da upam, da bo mesto živelo in plesalo znami ves čas tekmovanja. Kot organizatorji tekmovanja smo imeli majhno generalko z organizacijo državnega prvenstva, kjer smo preizkusili sam sistem. Glede na to, da gre pri svetovnem prvenstvu za malce večji ˝zalogaj˝, smo poskrbeli tudi za ustrezna prenočišča za udeležence, prav tako bo v dvorani ves čas na voljo vse potrebno za to, da optimalno preživiš dan na tekmovanju – ustrezna prehrana, zdravstvena oskrba, masaže. Ne smemo pozabiti še to, da bomo imeli prvi večer spoznavni uradni afterparty, kjer se bodo lahko udeleženci družili in zabavali skupaj. Drugače pa se s Tomažem Ambrožem, ki tekmo organizira, na vso moč trudimo, da bo v dvorani dovolj prostora za vso scenografijo, da bo plesišče lepo, ter vse kar sodi zraven.”
Azra Selimanovič bo poskrbela, da bo prvenstvo teklo kot namazano.

Azra Selimanovič, Fiona Johnson, Tomaž Ambrož in direktor tekmovanja Boris Prokofjev seveda obljubljajo nepozaben plesni dogodek! Za vse tiste, ki boste tekmovanje zamudili ali pa bi ga želeli ponovno podoživeti, boste to lahko storili ob televizijskih reportažah. Svetovne plesne zvezde bodo najprej zaplesale na Kanalu A 15. oktobra ob 19.05 in v ponovitvi 22. oktobra ob 11.00, v okviru oddaje Parada plesa si jo boste lahko ogledali 1. novembra ob 20.00 na TV Veseljak in v ponovitvi 6. novembra ob 22.00. Na televiziji INFO TV pa v soboto, 5.novembra ob 20.00
Vse informacije o vstopnicah vas čakajo na www.urska.si

View Gallery 5 Photos