Prvakinja ljubljanskega baleta Rita Pollacchi. Zdaj vem, da je življenje lahko lepo.

Rita Pollacchi je vesela, da v času sedanjih ukrepov lahko trenira in pleše. (Foto. Darja Štravs Tisu)

Pogovor z baletno prvakinjo SNG Opera in balet Ljubljana o baletu v času korone, o razpadlem partnerstvu z baletnim plesalcem Petrom Đorčevskim, o prihodnosti …

Rita, pozdravljena, in gledam arhiv in vidim, da je najina komunikacije potekala v začetku januarja, ko si bila razglašena za baletno prvakinjo ljubljanskega baleta. Takrat seveda še nismo slutili, da se bo zavesa začela počasi spuščati in da bomo doživeli prvi in zdaj tudi drugi “lockdown”. Zaupaj nam, kako si ga doživela prvič in kako zdaj drugič, čeprav zdaj delate oz. trenirate, kajne?
Moja prva karantena je bila vpeta v delo na domu, kar pa je od mene zahtevalo veliko samodiscipline in odgovornosti do mojega profesionalnega poklica in seveda tudi veliko dobre organizacije dela, opravljenega na domu. Istočasno pa sem se posvetila svojemu sinu Natanu, saj je bilo je treba vložiti veliko truda v zvezi z njegovim šolanjem na domu. Moja druga karantena pa mi omogoča delo v opernih hiši, žal pa v tem času nimamo predstav.

Gusar (foto: Darja Štravs Tisu)

Kljub vsemu je nekaj predstav bilo. Plesala si Gusarja pa Veliki Gatsby, če me spomin ne vara, mogoče te čaka Hrestač, ne vem. A priznaj, da je bilo nenavadno leto?
Letošnje leto mislim, da je precej nenavadno za vse nas …

Bajadera (foto: Darja Štravs Tisu)

Kaj pomeni za vrhunsko balerino, kot si, takšen izpad utečene rutine?
Srečna sem, da je za menoj veliko odplesanih čudovitih vlog. Seveda pa pogrešam vsakdanjo rutino, ki mi omogoča, da ostanem v formi.
Kdaj in kaj ti je bilo najtežje?
Najtežje v tem času zame predstavlja negotovost, kdaj se bodo stvari normalizirale. Želela bi si, da se to zgodi čim prej.

S sinom Natanom (foto: osebni arhiv)

Precej si aktivna na družbenem omrežju Instagram, kjer te vidimo v polni aktivnosti s sinom Natanom in psičko Lolo. Videti je, da so tvoje baterije ves čas polne. Kaj ti pomeni čas, ki ga preživljaš s sinom, ali si zdaj tudi vpeta v šolanje na daljavo?
Drži, da sem v tem obdobju kar precej aktivna na družbenih omrežjih. Vsekakor največ časa posvetim svojemu sinu in njegovemu šolanju na daljavo, kar mi pobere veliko časa. Sem odgovorna mami in vsak dan pridno delava skupaj naloge.

Z nekdanjim partnerjem Petrom Đorčevskim (foto: Darja Štravs Tisu)

Ne moreva mimo tvojega zdaj že nekdanjega življenjskega sopotnika Petra Đorčevskega, trenutno še aktualnega um. vodjo baleta po pooblastilu, ki ti je tudi pustil pečat letošnjega leta. Vajina zveza je razpadla, a še vedno sta vpeta v delovni proces. Kako to doživljaš oz. komentiraš?
Kot dva odrasla odgovorna starša bova vedno za svojega sina Natana poskrbela na najboljši način. Življenje mi je prineslo nove izzive in s temi izzivi sem postala vsak dan bolj močna in srečna. Zdaj vem, da je lahko življenje lepo.

Tudi razmere v baletnem ansamblu so valovite in mogoče se s prihodom (neuradno, op. u.) novega um. direktorja Renata Zanelle umirijo. Se veseliš novih izzivov, ki prihajajo z njim, saj sem prepričana, da se bo vajin italijanski temperament ujel?
Uradno še nisem seznanjena, kdo bo nov umetniški vodja, zame osebno to nikdar in nikoli ni predstavljalo težave, ker sem profesionalna balerina in vedno sem opravljala svoje profesionalno delo za svoje zadovoljstvo in nikakor za zadovoljstvo drugih.

(foto: Darja Štravs Tisu)

Z novo sezono si postala (pa me popravi, ker ne vem, kako se uradno reče tej funkciji) predstavnica baletnega kolegija, ki komunicira z vodstvom. Kaj je trenutno najaktualnejšea zadeva, ki bi jo bilo treba rešiti?
Baletni ansambel se je strinjal in me potrdil, da jih lahko zastopam. Želim si, da bi bila komunikacija z vodstvom dvosmerna, saj bi le na tak način lahko izboljšali trenutno situacijo.

S psičko Lolo je pogled na svet optimističen. (Foto: osebni arhiv)

Verjetno je v danih okoliščinah težko misliti vnaprej, a kljub temu kaj želiš sebi, svojim kolegom in obiskovalcem vašega gledališča v letu 2021?
Predvsem si želim, da ostanemo vsi zdravi, le tako bomo lahko uspešni in produktivni in na koncu zadovoljni.
Hvala in ostani zdrava!