Priplešite si brezplačno vstopnico za ogled slovitega Béjart Balleta

Ljubljanske Križanke so že v polnem pričakovanju ponovnega gostovanja znamenitega Béjart Balleta iz Lozane, ki ga vodi nekdanji plesalec te skupine Gil Roman. Na programu bodo tri koreografije, in sicer Kantata 51 v koreografiji Mauricea Béjarta na glasbo Johanna Sebastiana Bacha, Sinkopa, kot si jo je zamislil Gil Roman, ter legendarna Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega, seveda v koreografiji mojstra Bejarta.

Maurice Bejart je plesna in koreografska legenda.
"Naj bo ta balet hvalnica združitvi moškega in ženske globoko v njuni mesenosti, združbi neba in zemlje ter plesu življenja ali smrti, ki so večni kot pomlad," to je ena od misli Maurica Béjarta, ki so 8. decembra 1959 pospremile balet Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega, predstavo v  Kraljevem gledališču Monnaie v Bruslju. Gostovanje Béjart baleta iz Lozane prinaša še drugo podobo legendarnega koreografa Mauricea Béjarta. Balet Kantata 51, krstna izvedba je bila 26. marca 1966, povzema naslov po izbrani Bachovi glasbi in preprosto upošteva glasbeno in religiozno sporočilo partiture. Pod tretji balet se je podpisal sedanji umetniški vodja baleta Gil Roman.
Po smrti Maurice Bejarta je umetniško vodstvo prevzel nekdanji plesalec v skupini Gil Roman.
Svoje delo, ki je premierno zaživelo na odru gledališča 18. decembra 2010 v Lozani, je pospremil s tem razmišljanjem: "Kje smo bili, ko nas ni bilo tu? V glasbi je to prenos poudarka. Govorimo o sinkopirani glasbi. V medicini je to ustavitev ali upočasnitev bitja srca,  izguba zavesti za 5 do 10 sekund, med katero si naši možgani lahko izmislijo, predstavljajo ali ponovno vidijo karkoli. Spomini ali domišljija? Spomin ali ustvarjalnost?"
Baletne plesalce bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Luisa Gorelika. Vas pa vabimo, da si predstavo z malo sreče ogledate brezplačno. Festival Ljubljana v sodelovanju z našim portalom, ki je medijski pokrovitelj gostovanja, podarja štiri brezplačne vstopnice tistim, ki boste do ponedeljka,16.7.2012, do 20.00 pisali na elektronski naslov anja.pirnat@ljubljanafestival.si in prosili za vstopnico. Anja bo izmed vseh prispelih pisem izžrebala štiri srečneže, ki si bodo lahko ogledali četrtkov veliki plesni spektakel. Se vidimo.