Prihaja Pepelka. Tokrat iz Biarritza

Na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma prihaja balet iz Biarritza. Ljubiteljem baleta in plesa bodo predstavili Pepelko na glasbo Sergeja Prokofjeva v koreografiji Thierryja Malandaina. "Balet iz Biarritza je eden najzanimivejših francoskih ansamblov. Vodi ga srčen in široko razgledan koreograf, ki zasleduje vizijo sodobne interpretacije klasičnega repertoarja. Malandain je razvil avtorski pečat v ravnovesju med modernim in klasičnim, zgodovino in sodobnostjo – ustvarjalne impulze namenja novim, čistim stvaritvam na eni strani ter zelo osebnemu branju tradicionalne plesne zakladnice na drugi. V Pepelki je Malandain sicer ostal zvest dramaturgiji pravljice in partituri Prokofjeva, vendar ju je raziskal skozi prizmo osebnih tem. Njegova različica zasleduje oblikovanje plesne zvezde, zgodba pa gledalca vodi po poti njenega udejanjanja, skozi dvom, obrobnost, trpljenje, upanje, vse do (odrske) svetlobe. Vizijo univerzalne zgodbe gneteta tako pepel kot čudežnost in je včasih tako komična kot tragična," piše v sporočilu za javnost.

Koreograf je lani v okviru Evropskih baletnih nagrad Marie Taglioni prejel priznanje za najboljšo koreografijo prav za Pepelko. Mednarodna žirija je poudarila kompleksno umetnost pripovedovanja, prefinjen smisel za humor, svež avtorski slog, ki spaja pronicljivo in presenetljivo psihološko analizo, ter izredno tehnično izpopolnjenost.
Koreograf Thierry Malandain.
Sicer pa se vodja baleta in koreograf ni šolal na kakšnih znamenitih baletnih šolah, ampak je raje sledil pedagogom, ki so imeli močno in različno osebnost, kot so: Jacques Chaurand, Monique Le Dily, René Bon, Daniel Franck, Gilbert Mayer in Raymond Franchetti ali pa Violette Verdy, ki je predsedoval slovitemu baletnemu tekmovanju Prix de Lausanne, na katerem je Malandain tekmoval leta 1978. Verdy ga je povabil v balet pariške opere in nato je njegova kariera šla strmo navzgor. Bi je član Ballet du Rhin, Ballet Théâtre Français de Nancy, ki ga je zapustil leta 1986 in še z osmimi plesalci ustanovil skupino Temps Présent ter prejel številne nagrade.
Leta 1991 je kreiral Pulčinelo v Saint-Etienne. Leta 1997 sta mu francoski minister za kulturo in mesto Biarritz ponudila, da ustanovi center za sodobno koreografijo ob baskovski obali, in tako se je Centre Chorégraphique National – Ballet Biarritz odprl septembra 1998. Današnjo skupino sestavlja dvaindvajset plesalcev in plesalk ter prav zanimivo bo videti še eno videnje baleta Pepelka. Odgovor na vprašanje, ali je lahko sploh še kaj drugačnega, bomo našli v torek, 3. marca, ob 19.30 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

View Gallery 4 Photos