Presenetljivo. Vodičar, Bičkova, Kralja … Ostali skoraj brez prvenstva

Državni prvaki Miha Vodičar in Nadija Bičkova med člani, Marcel Vodenik in Naja Dolenc med st.ml.

Plesalci letošnjega državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov bi skoraj ostali brez njega, kar je malce nerodno in na hitro z odpovedjo organizacije zakrivil Zdenko Potočar iz PK Novo mesto. Tako se je triinštirideset parov iz trinajstih slovenskih plesnih klubov zbralo v športni dvorani v Radljah ob Dravi, in na presenečenje vseh nas je bila dvorana zelo simpatična, ravno prav ogreta, svetla, da ni bilo problema z reflektorji, pa tudi plesišče je zadovoljilo vsem pravilom tekmovanja. “Plesalci bi skoraj ostali brez državnega prvenstva, to pa se nam je zdelo škoda in smo na hitro organizirali tekmovanje,” je dejala Alenka Bohak, ki je organizirala prvenstvo pod okriljem svojega kluba Pingi.

Župan občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik in organizatorka Alenka Bohak.
Prvenstvo je odprl župan občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, ki je bil zadovoljen, da so stopili na zemljevid vseh tistih krajev, ki so organizirali državno prvenstvo. Prste pri organizaciji je imel tudi predsednik sekcije za standardne in latinskoameriške plese Herman Tomažič, ki je kot občan Radelj vesel, da imajo infrastrukturo, žalosten pa, da nimajo plesalcev.  Plesalcem je zaželel, da zmagajo najboljši, celotnemu prvenstvu pa, da se odvija v skladu s pravili.
Sodniška ekipa, ki naj bi bila zavezana k molčečnosti. Od leve proti desni Tomaž Vratar, Valerija Rahle, Zoran Kljun, Barbara Nagode Ambrož, Franjo Kozar, dr. Meta Zagorc in Branko Bohak.
Eno od najnovejših pravil pa naj bi bilo tudi, da sodniki ne dajejo izjav za medije. Glede na to, da mediji običajno državna prvenstva res  množično pokrivajo, je ta izjava ene od sodnic, in sicer Valerije Rahle, rahlo za lase privlečena. V Radljah je bila ekipa lokalne televizije in seveda ekipa našega portala ter oddaje Parada plesa. O ostalih medijih, po običaju, ne duha ne sluha. Ko sem izjavo Valerije preverila pri nekdanjem športnem direktorju Marku Vodniku in sodniku Franju Kozarju, sta se samo začudila in zmajala z glavo, da je najbrž Valerijo samo malo strah, ker pač sodi prvič.
Marko Vodnik ni imel pojma o kakršnemkoli bojkotu medijev.
Tako so poleg omenjene mlade sodnice tekmovanje sodili še gostitelj Branko Bohak, lastnik plesne šole Bolero Zoran Kljun, legenda tekmovalnega plesa Franjo Kozar, nekdanja Urškina trenerka Barbara Nagode Ambrož, nekdanji tekmovalec Tomaž Vratar, nekdanja predsednica Plesne zveze dr. Meta Zagorc in sedanji predsednik Plesne zveze Drago Šulek kot glavni sodnik, ki se je za našo ekipo prav posebej potrudil in nam omogočil nemoteno snemanje intervjujev zmagovalcev.
Ekipa Parade plesa vas vabi k ogledu reportaže prvič na TV3Medias v torek, 16.10., ob 22.00.
Glede na število parov so plesalci plesali samo polfinala in finala, in nekatere plesalke so to izkoristile za preobleko. Ponovno se je bleščalo, a nekoliko manj kot na prejšnjih prvenstvih v latinu in standardu. “Malo se pozna recesija. Pa tudi čas. Oktober je pač mesec, ko gre leto h koncu. Plesalke in plesalci ponovijo obleke iz bolj glavnih tekmovanj, kot sta latin in standard. Bilo je veliko rdeče in črne barve, v vseh možnih kombinacijah,” je oprave plesalk komentiral trener in kreator Matevž Ogorelec, ki je nedvomno naredil posebno obleko za Nežo Škofljanc. Fazanova peresa so bila rdeča nit tako na obleki za standard kot na latinski.
Neža Škofljanec v obleki kreatorja Matevža Ogorelca s fazanovim peresom.
Matevž je sešil obleko tudi zmagovalki med mlajšimi mladinci Katarini Matuš, ki si je zmagi v latinskoameriških plesih dodala še zmago v kombinaciji, in sicer s plesalcem Jakom Podgorškom.
Jaka Podgoršek in Katarina Matuš (PK Miki Domžale) sta državna mlajše mladinska prvaka.
O ceni najdražje obleke pa Matevž ni želel preveč razpredati, je pa dejal, da jo ima tista kot vedno. Višina cene raste s količino Swarovski kristalov.  Tudi med plesalci je vršalo, da je to Naja Dolenc v kreaciji Saše Pust, ki pa si je zagotovo obe obleki krepko zaslužila. Končno ji je uspel veliki met, saj sta z Marcelom Vodenikom zmagala v kategoriji starejših mladincev. “Na tem smo delali. Zato smo odpovedali svetovno prvenstvo v latinu, kjer smo bili nominirani. Delamo naprej in biti čim boljši na svetu in da zastopamo Slovenijo čim bolje,” je zmago komentiral Najin oče Robert Dolenc.
Oče plesalke Naje Dolenc Robert je bil že od vsega začetka prepričan, da bo hčerka postala državna prvakinja.
Naja je lani po kombinaciji zamenjala plesalca in tako sta z Marcelom osvojila to, kar sta si najbolj želela. “Odločitev, da zamenjam plesalca, je bila najboljša. Zelo sva zadovoljna, veliko trenirava, razumeva in ujemava se. Res The best!”, je dodala Naja. Premagala sta dosedanja prvaka Mateja in Anjo Pritekelj.
Marcel Vodenik in Naja Dolenc (PK Pingi) sta dočakala zmago med starejšimi mladinci.
Matej ima za sabo petindvajset naslovov državnih prvakov, Anja petnajst. “Midva sva uživala v plesu in še naprej bova, za tem stojiva. Všeč nama je, kako pleševa, in želiva nadaljevat v tem stilu in delati s pravimi ljudmi. Sva zadovoljna z odplesanim. Je malo razočaranje, ampak to se hitro pozabi, “ sta dejala po tekmi Matej in Anja, ki sta se morala zadovoljiti z drugim mestom. No, tudi Anja je imela prekrasen komplet oblek izpod oblikovalskih rok Zdenke Arko.
Matej in Anja Pritekelj v kreaciji Zdenke Arko.

Napeto je bilo tudi med mladinci, čeprav sta zmagovalca Jure Bergant in Ana Mesec prepričljivo zmagala vseh pet standardnih plesov in dva latinska. Letošnja zbirka bo popolna, saj imata Jure in Ana v žepu že naslova najboljšega para v latinu in standardu. ”Res super. Nisva štela vseh ur, ampak sva res vlagala večino najinega prostega časa v ples in v najin odnos, poleg šole seveda. Midva se že od nekdaj dobro razumeva in to je najin plus, in tako bo ostalo tudi v naprej,” sta bila vesela mladinska zmagovalca. Dolgonoga Ana si je kreacije obeh zamislila sama, seveda ob pomoči Nataže Ambrož, ki je vse skupaj sešila.
Jure Bergant in Ana Mesec (PK Urška) sta zmagala med mladinci.
Najmlajši plesalci so šteli skupaj šest parov, in sicer trije v mlajšepionirski kategoriji in trije v pionirski. Rezultat v obeh je bil enak prvenstvoma v latinu in standardu. Med mlajšimi pionirji sta zmagala redkobesedni Jurij Špurej Soršak in Teja Fras, med pionirji pa Brin Hlade in Tosia Robar Žerak. “Bilo je nepričakovano, ker je bilo omenjeno, da pride na tekmo par, ki je boljši od naju, in sva se morala res zelo truditi. Dosti sva trenirala, štirikrat na teden od ene do treh ur. Zdaj gremo pa na pijačo,” je dejal navihani Brin.
Jurij Špurej Soršak in Teja Fras (PK Pingi International) sta zmagala med mlajšimi pionirji.
Brin Hlade in Tosia Robar Žerak (Plesno Društvo Samba) sta zmagala med pionirji.
V članski kategoriji je na parket stopilo pet parov. Oči so bile seveda uprte v konkurenta Miho Vodičarja in Nadijo Bičkovo ter Mateja in Špelo Kralj. Slednja sta zmagala v dveh standardnih plesih, v vseh ostalih pa sta dosegla drugo mesto. “Nisva obranila naslova državnega prvaka, ampak tudi konkurenca ni bila ista. Potrudila sva se po svojih najboljših močeh. Državno prvenstvo v kombinaciji ni bil najin začrtan cilj, najin začrtan cilj je svetovno prvenstvo v standardnih plesih, tako da se že dolgo časa pripravljava na to in vse je v to tudi usmerjeno. Državno je pač treba odplesati, ampak sva v plesu zelo uživala.” S konkurentoma Miho Vodičarjem in Nadijo Bičkovo, ki zdaj plešeta za PK Pingi, se ne obremenjujeta. “Vsak dela, kot misli, da je za njega najbolje.”
Matej in Špela Kralj sta fokusirana na svetovno prvenstvo v standardu in sta zadovoljna z drugim mestom na državnem prvenstvu.
Oba para sta še lani plesala za isti klub, po novem letu pa sta Kralja prestopila v Urško, Miha in Nadija pa sta šla na Štajersko. Odločitev, da zapustita Fredija Novaka, je bila očitno prava, saj sta postala članska državna prvaka. “Zelo sva zadovoljna, da sva se lahko pokazala domačemu občinstvu. Vedno je fajn plesat doma, včasih pa težje kot kje drugje. Mogoče je nervoza malo večja. To, da zapustiva Ljubljano in zamenjava klub, ni bila najina odločitev. Potem sva se glede na situacijo odločila za PK Pingi, in se zahvaljujeva Branku in Alenki za podporo in pomoč pri vsem,” sta razložila po tekmi državna prvaka, ki trenirata v Ljubljani v sklopu Urška Active Teama, s Pingijem pa sodelujeta po neustaljenem urniku. Glavni cilj pa je svetovno prvenstvo v kombinaciji v Oslu, in ciljata na vrh.
Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta zdaj razpeta med Ljubljano in Mariborom.
Fredi Novak, nekdanji trener obeh parov, je tekmo budno spremljal: ”Prvenstvo je bilo lepo organizirano, mogoče je malo dalj iz Ljubljane, ampak to je narava našega dela. Dvorana je lepa, pari so plesali v redu. Sodniške ocene je treba sprejeti, ampak sodniške ocene so prave ocene. Škoda je edino, da je tako malo parov. Dejstvo je, da je med temi pari samo nekaj tistih, ki delajo zares, ostali so pa tako imenovani “hobidenserji”. To ni kritika, tako pač je.” Fredi je priznal, da mu je žal za odhod Mateja in Špele, saj so imeli zelo pristne odnose. Je pa dal to za sabo in meni, da nahrbtnika ne bo nosil s sabo. Za Miho in Nadijo pa pravi, da njihovi odnosi niso bili pristni, a mu je vseeno žal, da sta klub zapustila na njegovo željo, saj se nista držala principov, po katerih deluje PK Fredi.
Daniela Škofic Novak in Fredi Novak sta budno spremljala dogajanje na plesišču.
Na državnem prvenstvu sta nastopila tudi svetovna prvaka v kombinaciji desetih plesov med profesionalci WDSF Luca Bussoleti in Tjaša Vulič ter neposredno napovedala prihajajoče evropsko prvenstvo za profesionalce, ki se bo odvijalo v soboto v Velenju.
Luca Bussoleti in Tjaša Vulič sta nastopila kot šov program. Tjašina obleka je izpadla na plesišču precej skromna in neatraktivna.
Tekmovanje sodi med prireditve v okviru Evropske prestolnice kulture, in seveda se že porajajo vprašanja, kako je lahko profesionalna tekma, na kateri prejmejo plesalci denarne nagrade, kar naenkrat kulturni dogodek. Sicer sem želela pridobiti kakšna pojasnila od uradnega organizatorja tekmovanja, zakoncev Šulek, a sta športno dvorano v Radljah zelo hitro zapustila.
Verena Šulek je producentka Festivala Velenje in organizatorka evropskega prvenstva za profesionalce.
Ste pa vabljeni k ogledu televizijske reportaže s prvenstva, in sicer prvič na televiziji TV3Medias v torek, 16. in 23. 10., ob 22.00, in izveste še mnogo več od zapisanega, med drugim slišite tudi izjavo sodnika Franje Kozarja, ki se nikogar v Plesni zvezi ne boji.
Foto: Marko Mesec www.fotomesec.com
P.S. Spoštovani komentatorji! Pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

View Gallery 18 Photos