Pregled leta. Slovenci ostajamo najboljši

Matevž Česen vam želi vesel plesni skok v leto 2016!

Če pogledam nazaj, je slika nadvse podobna kot lani, le odtenki so nekoliko drugačni. Kaj to pomeni? Da so tekmovanja kot vsako leto vrstijo eno za drugo, sprva pokalni turnirji, kjer solisti in pari zbirajo točke za mednarodna tekmovanja, državno prvenstvo ter nato evropsko in svetovno. Plesalci so predvsem na domačih tekmovanjih isti, rezultati zelo podobni, občasno pa kdo poskrbi za presenečenje, ki si ga vsi zapomnimo. Ponavadi so ta presenečenja koreografsko in tehnično močne plesne umetnine ali pa za to poskrbijo sodniki z drugačnim razpletom rezultatov, kot bi ga sprva pričakovali.

Plešemo lahko večno.
Tekmovalni ples ostaja še vedno zelo subjektivna stvar. Zgodilo se je tudi nekaj zamenjav plesnih klubov s strani plesalcev, ki iščejo predvsem samostojnejši plesni prostor, in tudi zaradi menjav vodstva pri plesni šoli Urška se je stvar nekoliko prevetrila. Slovenci še vedno narekujemo evropski in svetovni plesni trend, saj smo v tem letu dosegli 26 naslovov evropskih in 26 naslovov svetovnih prvakov v modernih tekmovalnih plesih. Poleg tega pa se lahko pohvalimo še s številnimi naslovi podprvakov. Torej je jasno, da se številni zgledujejo po najboljših.
 
Veliki plesalec ni velik zaradi svoje tehnike, ampak zaradi svoje strasti.
Veliko plesalcev je tehnično res napredovalo in tako so vse bolj vidni čedalje boljši rezultati v disco danceu in stepu. Poleg tega pa imamo Slovenci v svojih vrstah nekaj izjemnih plesalcev posameznikov s karizmo, ki s prepričljivo celoto spadajo v sam svetovni vrh. Še vedno je najpopularnejši hip-hop, kjer tekmuje največ plesalcev, in čedalje več je tudi plesalcev, ki si želijo uspeti čez noč, zato le-ti izbirajo discipline, kjer je konkurenca manjša in uspeh zagotovljen. Vse več pa je tudi preveč ambicioznih staršev, čeprav bi bilo kruto trditi, da so le-ti "taxi služba" in za kritje vseh stroškov. Plesna zveza Slovenija je tako tudi letos kot tudi vsako leto prej sofinancirala stroške prevoza vsem mladinskim in članskim reprezentantov. Hkrati pa na plesni zvezi želijo dati našim plesalcem še večjo širino in znanje s številnimi reprezentančni treningi s tujimi in domačimi strokovnjaki, ki pa so dosegli le polovičen namen, kajti očitno nekateri ne morejo preskočiti plesnih klubskih ovir. Morda bi predlagal še kakšno predavanje o športnem vedenju. Bom kar citiral eno do plesnih mam, ki je na socialnem omrežju zapisala: "Ja, na vrhu je dolgčas … vsi te nevoščljivo v svoji majhnosti zapustijo …"  Vse preveč pa je tudi lastninjenja plesalcev, čeprav so le-ti za svoje znanje deloma sami krivi, saj gre za mnogo plesnega vložka tudi izven matičnih plesnih šol. Tudi sam se srečujem s to težavo. A čigav sem? Od nikogar, lepše bi bilo slišati od vseh po malo … z, ob, v in vse o plesu, ker to najraje počnem s srcem in dušo. Veliko lepih trenutkov in nesebičnega navijanja med Slovenci pa lahko zasledimo na mednarodnih tekmovanjih, kjer se večkrat povežejo.
Nikoli ne izpusti priložnosti za ples.
Novo dimenzijo pri organizaciji domačih tekmovanj je postavil Plesni klub Bolero s pripravo drugega skupnega državnega prvenstva, kjer v enem tednu plesalci tekmujejo v vseh plesnih zvrsteh – od modernih tekmovalnih plesov do latinsko ameriških in standardnih plesov in rokenrola. Organizator je poleg odlično pripravljene dvorane od svetlobnih do odrskih efektov poskrbel tudi za odlično ozvočenje, DJ-a, tekmovalno dogajanje, promocijo kot tudi za odlične nagrade za vse finaliste in državne prvake. Letos smo bili tudi priča prvemu Gala IDO- eventu, kamor je bilo povabljenih nekaj najbolje uvrščenih lanskoletnih plesnih koreografij, med njimi tudi štiri slovenske. Očitno tudi mednarodna plesna organizacija IDO sledi trendu tekmovanj, ki privabljajo številne plesalce, ki se borijo za privlačne denarne nagrade. In zato je najbolj zaslužna prav naša Fiona Johnson Kocjančič, predsednica MTP sekcije in podpredsednica IDO, ki se trudi, da bi bila tudi slovenska tekmovalna plesna scena še boljša.
Ples je komunikacija med telesom in dušo.
Priznam, da bi se marsikdaj še bolj razpisal, premnogokrat že napišem, pa raje izbrišem, ker sem preveč vpleten v zadevo, čeprav vedno gledam in se trudim gledati z več zornih kotov ter nikoli nisem tako trdno prepričan v svoj prav, da ne bi dovolil drugačnega mnenja. Od starejših plesnih kolegov bi si v prihodnje želel več podpore in mentorstva, saj jih še danes gledam z občudovanjem in spoštovanjem. Vsem plesalcem pa sporočam oz. citiram: "Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj. Naj vam teh noben ne vzame!" Vse najboljše v 2016!

View Gallery 5 Photos