Pred počitnicami dobili več kot sto državnih in 14 evropskih prvakov

Konec šolskega leta prinaša konec enega poglavja in začetek drugega v plesno tekmovalni sezoni 2018. Uspešno so se končali vsi pokalni turnirji, kjer tekmovalci zbirajo točke za mednarodna tekmovanja in se kvalificirajo na državno prvenstvo. Večina evropskih prvenstev mednarodne plesne zveze IDO se je odvijalo prej kot ponavadi, in to že pred samim državnim prvenstvom Plesne zveze Slovenije oziroma med samim Državcem 2018, ki ga je letos organiziralo Plesno društvo Libero v medvoški športni dvorani. Tudi na letošnjem državnem prvenstvu smo gledali izjemno kakovosten slovenski ples in sproti so se potrjevali naslovi evropskih prvakov. Na evropskem prvenstvu v šov plesu, ki se je odvijalo v Italiji, v Genovi, je evropska prvakinja postala Lana Klemen iz Plesnega društva Kazina med mladinskimi solistkami, evropski prvaki v šov plesu v mali skupini pa plesalci Plesnega kluba Bolero, ki so si priplesali zlato s koreografijo Demenca.

Evropski prvaki v šov plesu iz Plesnega kluba Bolero
Sledilo je evropsko prvenstvo v stepu in svetovni pokal v jazzu ter modernu na Češkem, v Pragi. Žal pri stepu ni bilo najvišjih mest, smo pa zato dobili kar nekaj zmagovalcev svetovnega pokala. Lara Šlibar iz Plesnega kluba Bolero se je okitila z zlatom tako v jazzu kot tudi v modernu med mladinskimi solistkami. Med jazz članicami je slavila Klara Senica, prav tako iz Plesnega kluba Bolero. Slednji so imeli zmagovalca tudi med fanti, kjer je uspelo priti do vrha mladinskemu solistu v modernu Alexu Istaniču. Alex je slavil zmago še skupaj s svojo teto Majo Železnikar, tudi iz Bolera, ko sta zmagala med mladinskimi modern pari. Bolerovci so zmagali tudi z mladinsko modern formacijo Choice.
Zmagovalci svetovnega pokala v modernu iz Plesnega kluba Bolero
Na evropskem prvenstvu v disco plesu na Češkem, v Chomutovu, ni zasijalo zlato za Slovenijo, a je vsekakor omembe vredno sedmo mesto Maje Ocvirk iz Plesnega kluba Zeko, ki se je borila med več kot 130 mladinskimi solistkami iz vse Evrope.
Diskačice iz Plesnega kluba Zeko
Tudi plesalci uličnih plesov so dokazali, da sodijo v evropski vrh. Na evropskem prvenstvu v Nemčiji, v Bremerhavnu, so v hip-hopu, breake danceu, electric boogieju postali evropski prvaki: Lia Lačen iz Športnega društva Ilužen med mladinskimi hip-hop solistkami, Tristan Baš in Alja Sedonja iz Plesno športnega društva Artifeks sta slavila med mladinskimi hip-hop pari, zmagali so plesalci Plesnega društva TBA s hip-hop malo skupino Stamina, tudi Bolerovci so zmagali v hip-hopu, in sicer med malimi članskimi skupinami s skupino EYZ, Urban Marolt iz Artifeksa je zmagal v mladinskem hip-hop battlu, med članskimi hip-hop formacijami so bili najboljši plesalci iz Plesno športnega društva Artifeks, slednji so bili tudi nepremagljivi v disciplini hip-hop battle crew. V electric boogieju imamo mladinskega evropskega prvaka Davida Stojanovica iz Plesnega kluba Bolero in članskega evropskega prvaka Nejca Osovnikarja iz Plesnega društva Ilužen. Breake dance evropski prvak je Tomi Činej iz Športno kulturnega plesnega kluba VIP med članskimi solisti, VIP-ovci so zmagali tudi med breake dance crew mladinci. Najboljša v Evropi v breake danceu pa je Petra Rajh iz Plesnega kluba Zeko, ki je dokazala, da plesna disciplina breake dance ni samo domena fantov.
Evropski prvaki v hip-hopu iz Plesno športnega društva Artifeks
Ena od plesnih kolegic je med samim državnim prvenstvom dejala, da je lažje zmagati na evropskem ali svetovnem prvenstvu kot pa na državnem. S čimer smo se strinjali vsi prisotni, saj je slovenski ples na resnično visoki ravni. Točkovna lestvica pokalnega turnirja Slovenije v modernih tekmovalnih plesih po državnem prvenstvu, ki je dokončna oblika slovenske reprezentance na mednarodnih tekmah, pravi, da so najboljši med hip-hop battli plesalci Plesnega društva Ilužen, v orientalskih plesih nas bodo po večini zastopali plesalci Športnega kluba Pro DC Nova Gorica, v jazzu in tudi v šov plesu so najboljši plesalci Plesnega kluba Bolero, v street dance showu je najbolj raznolika klubska pripadnost poleg Bolerovcev, ki so najboljši tudi v tej disciplini, v stepu so najboljši plesalci Plesnega kluba Forma, v modernu so si mesta v reprezentanci porazdelili Bolerovci in Kazinci, v hip-hopu Artifeks, v disco plesu Plesni klub Kattan Celje in Zasavje ter Plesni klub Zeko iz Murske Sobote, electric boogie obvladajo plesalci Plesnega društva Ilužen in Plesnega kluba Miki iz Domžal, v breake danceu so najboljši plesalci iz Športno kulturnega plesnega kluba VIP in Plesnega kluba Zeko.
Medalje za najboljše
Plesno društvo Libero je na državnem prvenstvu, kot smo vajeni, postreglo s korektno organizacijo in predvsem z domačim vzdušjem, ki je dajalo občutek topline in prijaznosti, čeprav je bilo čutiti tekmovalno napetost. Posamezne kategorije so postregle z izjemno kakovostjo plesalcev, umetniško eksplozijo koreografij in noro energijo, ki je segala tudi izven dvorane. Tako se je res težko odločiti, kdo je najboljši, in posledično je velika debata po vsakem tekmovalnem dnevu in še nekaj dni po državnem prvenstvu o sodnikih. Zdaj je čas za počitek, ki si ga prav vsi vpleteni v ta tekmovalni cirkus zaslužijo. Ne boste pa zgrešili, če se odpravite na kakšnega od plesnih kampov ali na kako poletno plesno šolo, tudi odprti klasi so na voljo, le malo pobrskajte po spletu. Torej plešite tudi čez poletje!

View Gallery 6 Photos