Pred leti izgnani Fred Lasserre se vrača na slovenska plesna tla

Simpatični Fred Lasserre bo v Špela Dance Centru navdihoval s hortonom.

Fred Lasserre je leta 1991 sončni Guadalupe zamenjal za slovensko megleno prestolnico in že kar takoj postal trn v peti marsikateremu takratnemu plesnemu ustvarjalcu. Konkurenca je bila že v tistih časih neizprosna, še posebej, če si k nam priplesal z akademsko izobrazbo in polno glavo idej. Ja, Fred je študiral v Parizu tehniko horton, ki jo še danes zelo intenzivno poučuje in širi med plesalci. Bil je tudi ustanovitelj skupine Slovenski plesni projekt, v katerem so plesale sedanje plesne zvezde od Jurija Konjarja, Siniše Bukinca, Kristine Pojbič, Gregorja Luštka, Nataše Zajc, Fione Johnson do Špele Režek.

Plesalca Slovenskega plesnega projekta sta bila tudi Jurij Konjar in …
… Špela Režek.
Slednja mu bo v času med 22. in 27. julijem odstopila svoje dvorane za plesno delavnico, na kateri bosta Fredu pomagali še njegova asistentka Catherine Laurent ter Maritza Galaz, ki jo slovenski plesalci tudi dobro poznajo in je ekspertka za balet za sodobne plesalce.
Fred s svojo asistentko Katherine Laurent.
Slovenskemu plesnemu projektu so bile že na začetku štete ure, saj mu je slovenska kulturna srenja na več ravneh omejevala njegove takratne umetniške zamisli. Ena najbolj gorečih nasprotnic je bila sedanja šefica Mladinskega gledališča Uršula Cetinski pa sedanji vodja Španskih borcev in bodoči šef Centra za sodobni ples Iztok Kovač, ki sta se brez razloga upirala Fredovim predstavam.
Bodoči šef Centra za sodobni ples Iztok Kovač je vedno gojil negativne vibracije do Freda Lasserrja.
Seveda jih je Fred s pomočjo nekaterih sponzorjev tudi realiziral, a borba za finančni obstoj skupine je terjala mnogo naporov, katerim pa Fred ni bil kos. Ponovno je spakiral kovčke in se preselil najprej v New York, nato spet na rodni Guadalupe in nato nazaj v Pariz, kjer živi še zdaj in od koder potuje na različne plesne delavnice. Nazadnje ga je gostila graška baletna šola. Med slovenskimi ustvarjalci pa še vedno koreografira za Sinišo Bukinca in Dano Petretič.
Plesalca in koreografa Siniša Bukinac in Dana Petretič sta že dolgo povezana s Fredom Lasserrjem.
"Pri Fredu sem plesala dve leti, kjer sem pridobila velikansko bazo plesnega znanja. Bila sem tudi članica njegove skupine osmih ljudi, ki jo je Fred ustvaril in s katero smo nastopali in tekmovali tudi v tujini. Poletni workshop s Fredom pa je kar sam prišel v naše dvorane hahaha …, poklicala sem ga, saj nam je v interesu, da se v našem centru plesalci neprestano razvijajo in pridobivajo nova znanja. Fred pa je že večkrat dokazal, da je hvale vreden učitelj in pedagog, ki nesebično deli svoje znanje z vsem svetom," pripoveduje gostiteljica in šefica Špela Dance Centra Špela Režek.
Fred v veselem skoku.
Fred ostaja zvest horton tehniki, za katero pravi, da je to tehnika, ”ki ti pokaže, kako lahko presežeš meje svojega telesa, omogoča vam, da dodatno raziščeš svoje telo in njegove zmožnosti. Daje ogromno izrazno širino, da lahko postaneš vsestranski plesalec za katerikoli plesni stil in zanimiv za kateregakoli koreografa. Danes je hortonova tehnika postala nujna in še vedno inspirira plesalce današnjega plesnega prostora," meni Fred.
Špela Dance Center bo v poletnih dneh baza za horton navdušence.
Zato ni čudno, da sta se Fred in Špela povezala, saj je tudi filozofija plesnega centra nekoliko drugačna od ostalih plesnih šol. “Glavni namen je omogočiti razvoj potenciala vsakega posameznika na vseh področjih njihovega življenja (v plesnem svetu v vlogi uspešnega plesalca, koreografa, trenerja ali zgolj nekoga, ki se rekreativno udejstvuje na področju plesa), saj poleg številnih dejavnosti in aktivnosti v okviru centra nudimo tudi znanja, ki so nekoliko odmaknjena od bistva samega plesa, a vseeno zelo povezana s slednjim. To so: učenje prepoznavanja blokad in potencialov pri posamezniku, treningi meditacije, ponovne povezave s samim seboj, antistresni treningi ter vseživljenjsko učenje odnosov do samega sebe ter okolice, v kateri delujemo tako na privatni kot tudi na profesionalni ravni."
Plesna ekipa vas čaka na Dunajski 190 v Ljubljani, zaključna produkcija pa se bo odvijala 27. julija ob pol devetih zvečer, ko bodo Fred in kompanija pokazali, kaj vse so se naučili.

View Gallery 8 Photos