Prašnikar&Averkijeva sta si drznila in uspela na angleški tekmi

Klemen Prašnikar in Saška Averkijeva sta se odločila za prepovedan nastop na angleški tekmi.

V zadnjem času je bilo vse več govora, kako se bodo slovenski pari odločali med dvema nasprotujočima se mednarodnima plesnima zvezama WDSF(World Dance Sport Federation oziroma nekdanji IDSF) in WDC (World Dance Council). Članica prve zveze je tudi Plesna zveza Slovenije, ki mora upoštevati in slediti pravilom, ki jih narekuje WDSF, to pa je tudi, da prepoveduje oziroma sankcionira plesne pare, ki bi se udeležili treh največjih in najpomembnejših angleških tekem. Med plesalci je završalo, in že lani niso vedeli, kako in kaj ter se skupaj s trenerji razdelili na dva tabora. A uradnih prestopov ni bilo, vsi so čakali novo leto.

Samozavestno na angleški parket; Klemen in Saška.
No, na prvi angleški tekmi, ki se je odvijala med 17. in 19. januarjem, pa sta med amaterskimi pari v latinskoameriških plesih zaplesala Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva in se tako odločila, da prepoved ne sme vplivati na njuno nadaljnjo kariero. Uvrstitev v polfinale v Bournemouthu je dokaz, da sta se Klemen in Saška odločila pravilno. "Po ocenah najinih trenerjev in prijateljev sva odplesala zelo dobro. Cel dan sva se počutila odlično, tako da sva uživala vsak trenutek na parketu. Z rezultatom sva zadovoljna, saj sva potrdila polfinale z oktobrskega Internationala v Londonu. Konkurenca za finale je izredno izenačena. Za prosto mesto v finalu je konkuriralo vsaj šest ali sedem parov. Tokrat je uspelo ruskemu paru, ki pa je finale odplesal dobro. Glede odločitve, da pleševa angleške tekme, pa je najino mnenje, da je za naju ples več kot samo šport. Meniva, da je kot tak bolj cenjen v Angliji kot v WDSF. Ne predstavljava si najine nadaljnje kariere brez tekem, kot so Blackpool, UK in International, kjer so po najinem mnenju idealni pogoji za dober ples: najlepše dvorane, najboljša plesna glasba, sodniki so nekdanji blackpoolski svetovni prvaki … vse to so dejavniki, ki pripomorejo nam plesalcem, da razvijemo ples, v kakršnega verjamemo. Midva sva od nekdaj verjela in k temu strmiva, da je ples umetnost, estetika gibanja na glasbo, odnos med moškim in žensko … stvari, na katere po najinem mnenju WDSF ne da dovolj. Za naju je bila odločitev jasna, in zadovoljna sva, da sva jo naredila, tako da se veseliva novega poglavja v najini karieri," sta za naš portal povedala Klemen in Saška.
Nekdanji plesalec Matej Krajcer, na fotografiji s soplesalko Iwono Golczak, je že nekaj časa trener paru Prašnikar&Averkijeva.
Njun nastop na angleškem parketu pa bo imel seveda posledice na slovenskih tleh, saj ju bo Plesna zveza Slovenije za šest mesecev kaznovala, in tako je njun nastop na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih splaval po vodi. Njuna trenerja sta Daniela Škofic Novak in Matej Krajcer, ki ju v teh odločitvah tudi podpirata.
Andrej Škufca in Melinda Törökgyörgy sta bila četrta.
Sicer pa sta se v Bournemothu na četrto mesto zavihtela devetintridesetletni Andrej Škufca in njegova soplesalka in partnerica štiriintridesetletna Melinda Törökgyörgy. Peter Majzelj in Maja Geršak pa nekako ne najdeta prave uvrstitve in sta obtičala, kot že vrsto let, v osmini finala. V standardnih plesih sta med profiji peto mesto zasedla Domen Krapež in Monica Nigro.
Domen Krapež in Monica Nigro sta zasedla peto mesto.
View Gallery 5 Photos