Pozor, prihaja šesta Front@!

Obiskovalci festivala si bodo lahko poleg plesnih predstav ogledali tudi premiero filma Pina …

V Murski Soboti se bo v produkciji zavoda Flota, pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča, med 24. in 27. avgustom odvijal že šesti festival Front@ sodobnega plesa. Tako bo Murska Sobota za nekaj dni spet postala evropsko središče plesa, saj se bodo na festivalu zvrstile predstave umetnikov iz Velike Britanije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. 6. Front@ sodobnega plesa bo gostila Alexandra Deutingerja & Marto Navaridas, Kajo Janjić, Sonia Sabri Company, Dum, Studio za suvremeni ples, Liquid Loft ter Eva Duda Compay.

… sicer pa bo Front@ gostila umetnike s cele Evrope …
Obiskovalci si bodo poleg plesnih predstav lahko ogledali slovensko premiero filma Wima Wendersa Pina, enega prvih evropskih filmov, ki je bil posnet v 3D tehniki. V glavnih vlogah celovečernega plesnega filma nastopajo plesalci ansambla plesnega teatra iz Wuppertala, med njimi tudi slovenski plesalec Aleš Čuček. Film predstavlja edinstveno in navdihujoče umetniško ustvarjanje velike nemške koreografinje Pine Bausch, ki je preminula poleti leta 2009.
… med drugim bo nastopila skupina Studio za suvremeni ples iz Hrvaške …
Kot vsako leto festival namenja prostor tudi mladim plesalcem. Na odprtem odru pred Gledališčem Park se bodo predstavili nagrajeni mladi plesalci iz tekmovanja OPUS 1, dijaki Umetniške gimnazije Ljubljana, smer sodobni ples ter dijaki Šole Ane Maletić iz Zagreba. Na prizorišču pred gledališčem bo predstavljena tudi plesna improvizacija Dance Communication Lab z mednarodno zasedbo plesalcev.
… Liquid Loft iz Avstrije…
V svoji poeziji bodo ples besed predstavili pesniki Ivan Landzhev iz Bolgarije, Fabrizio Dall’Aglio iz Italije, Ann Cotten iz Nemčije in Andrej Rozman – Roza iz Slovenije. Branje poezije bo potekalo v sodelovanju s festivalom Dnevi poezije in vina.
… Alexander Deutinger …
Ples se bo na letošnji Fronti predstavil tudi skozi drug medij, t. j. filmski. Poleg filma Pina bodo na ogled trije kratki plesni filmi – “video plesi” Night Practice, Next in Line ter Trisolistice, ki bodo vse festivalske večere projicirani na pročelje Gledališča Park in tako oživeli novo dvorano tudi navzven.
… Šola za sodobni ples Ane Maletić iz Zagreba …
V sodelovanju z JSKD bodo čez dan potekale različne plesne delavnice z izjemnimi pedagogi iz Nizozemske, Velike Britanije in Slovenije, po predstavah pa bodo potekali moderirani pogovori z ustvarjalci.
… Sonia Sabri Company iz Velike Britanije …
Festival Front@ poteka od leta 2006 v Murski Soboti in je z letošnjim letom že usmerjen v sedmo izdajo v okviru Evropske prestolnice kulture 2012. Z namenom večje preglednosti, povezovanja in skupne promocije bo letos na Fronti organizirana predstavitev vseh programov in projektov s področja sodobnega plesa, ki se bodo odvili v okviru Evropske prestolnice kulture 2012. Na ta način želimo vzpodbuditi aktivnejše sodelovanje pri pripravi, izvedbi in promociji programa.
… na ogled bodo tudi plesni videi, med njimi Next in Line …
Festival Front@ organizira zavod Flota v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Festival Front@ omogočajo in podpirajo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Murska Sobota, Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.
Več o programu, lokacijah in vstopnicah na www.flota.si/fronta.html

View Gallery 8 Photos