Povabljeni ste k igri. S predstavo Med nama boste odkrivali vezi med ljudmi

Mednarodna senzorialna gledališka predstava Med nama (Between us) s 43 igralci, plesalci in glasbeniki bo na ogled v ponedeljek, 6., torek, 7. in sredo, 8. avgusta 2012 ob 19.00 v mariborskem Mestnem parku. V senzorialnem gledališču umetnik ustvarja imaginarni prostor, v katerem sam izgine ter tako omogoči obiskovalcu, da začuti resonanco z lastnim spominom in domišljijo.

Skozi inscenacijo vasi oziroma mesta na prostem bodo mladostniki, izbrani na avdicijah v sodelujočih državah (Audrey Apers, Katrine Bøtker Laursen, Marieke Breyne, Veronika Brinjšek, Lucille Carlotti, Nace Klemenčič, Maruša Čot, Elvira Crois, Aranka De Vries, Margaux Desailly, Lea Filipovič, Benoît Gasnier, Kim Glud, Gabriel Eduardo Hernadez Ladino, Julie Houbart, Alberte Husted Larsen, Simon Janssen, Raphaël Janvier, Barbara Pia Jenič, Sarah John, Urška Klajn, Irma Leroy, Katrine Lundorff, Jonathan Mallard, Amalie Middelboe Andersen, Sigrid Cecilie Moses-Jacobsen, Amalie Munkgaard Olesen, Jean-Marie Oriot, William Petipas, Valentina Plaskan, Thomas Porup, Anja Prusnik, Pierre Riaux-Terrasson, Rebecca Rosseel, Ariane Sartor, Julie Seiller, Lore Soons, Olivia Thomsen, Nina Tind Jensen, Vitomil Bulc Trtnik, Eline Van Coillie, Inge Van Gestel, Liv Vesterskov, Laetitia Viveret), pod mentorstvom prekaljenih režiserjev in s pomočjo čutnih zaznav, obiskovalce popeljali v igrive prizore, ki odpirajo vprašanja o sistemu vrednot, vrednosti velikodušja in medsebojnih odnosov ter ustvarjajo mostove med empatičnimi in entropičnimi silami znotraj nas in med nami. Projektu so se v Sloveniji kot ambasadorji pridružili vrhunski športnik Filip Flisar ter pevki, sestri Eva in Nika Prusnik.
Predstava Med nama, ki je namenjena tako otrokom kot odraslim, je produkt mednarodnega projekta The Generosity Experience, ki je štartal spomladi 2010 v sodelovanju med senzorialnimi gledališči iz Danske, Belgije, Francije in Slovenije pod vodstvom Enriqueja Vargasa, utemeljitelja gledališča za čutila in enega najvplivnejših režiserjev zadnjih desetletij. S svojo čarno poetiko je osvojil vse večje mednarodne festivale in s predstavo Preročišča iz leta 1996  pustil neizbrisen pečat tudi pri nas. Izpod okrilja njegovega gledališča Teatro de los sentidos, stacioniranega v Barceloni, se je rodilo tudi gledališče Senzorium, ki velja za pionirja v raziskovanju senzorialnega jezika pri nas.
Omenjena predstava išče navdih v velikodušju, vrednoti, ki je v današnji neoliberalni družbi odrinjena povsem na rob in nezadržno izgublja prestiž ideala. Po besedah enega vodilnih ameriških mislecev in družbenih kritikov Christopherja Lascha: "Ljudje danes tarnajo, češ da niso sposobni ničesar čutiti. Ženejo se za pestrejšimi izkušnjami, mlahavo telo skušajo spraviti k življenju in oživiti otopelo slo. Obsojajo nadjaz in poveličujejo izgubljeno življenje čutov."
Karavana, razseljena v sodelujočih državah, se je združila v mesecu juliju 2012 v Belgiji. Po premieri, 13. julija, v Turnhoutu se je podala na pot od Belgije, Francije, Danske do Slovenije, kjer se bo ustavila v Mariboru 2012: Evropski prestolnici kulture. O slovenskem procesu nastanka predstave ter o celotni turneji bosta posneta dva dokumentarna filma. Za režijo in scenografijo so zaslužni: Benoit Gasnier, Sarah John, Barbara Pia Jenič, Jean-Marie Oriot, Julie Seiller, Inge Van Gestel, ideja za predstavo pa se je porodila Inge Van Gestel.


View Gallery 5 Photos