Poražena Bičkova&Vodičar takoj zapustila sceno, pač nista Kralja

Matej in Špela Kralj sta končno prišla do svojega prvega naslova najboljših med člani.

V soboto je potekalo državno prvenstvo v standardnih plesih, ki ga je v dvorani Tri lilije v Laškem brez napak organizirala družina Vodlan iz PK Lukec. Po prvenstvu so pripravili celo sprejem za tekmovalce in goste. Državno prvenstvo pa je minilo v znamenju fascinantno lepih oblek, v katere so bile odete plesalke, skromnega števila plesnih parov, ki je tokrat štelo le 58 dvojic, poškodbe enega od favoritov med starejšimi mladinci, brata in sestre Pritekelj, ter nastopa skromnega števila članskih parov. Bilo jih je samo pet.
Kot smo v napovedi prvenstva že predvidevali, kakšen bo razplet, smo se zmotili edino pri novem državnem prvaku. Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta po prikazanem res morala prepustiti prvo mesto suverenemu dvojcu Kralj.
Brat in sestra Matej in Špela Kralj iz PK Fredi sta si končno priplesala naslov aktualnih državnih prvakov in v vseh petih plesih zmagala s samimi prvimi mesti. “Danes je bil najin dan. Zelo sva zadovoljna in srečna. Z Nadijo in Mihom smo klubski kolegi, a tekmovanje je tekmovanje,” sta po tekmi zadovoljno komentirala svoj nastop. Špela se je tokrat pojavila v ognjeno rdeči obleki svojega novega sponzorja, oblikovalca plesnih oblek Matevža Ogorelca. Prejšnjo oblikovalko Sašo Pust je iz neznanih razlogov zapustila. Drugouvrščena Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta takoj po razglasitvi na hitro zapustila dvorano in za izjavo nista bila dosegljiva. No, naj omenim, da so ravno zaradi nedajanja izjav v profesionalnem tenisu uvedli denarne kazni, saj morajo pravi športniki znati prenesti tudi poraz. Miha in Nadija sta najbrž še nekaj časa za športnim obnašanjem. Zato pa je nastop in dogajanje v paru Vodičar&Bičkova z veseljem pokomentiral njun trener Fredi Novak: ”Nadija in Miha danes nista bila v formi, nista dobro plesala. Mislim, da sta vse svoje moči vložila v lansko svetovno prvenstvo v latinskoameriških plesih v Mariboru, kjer sta odlično opravila svojo nalogo in bila petnajsta. Sedaj bo treba poprijeti za resno delo, za resne treninge, saj vam lahko zatrdim, da sta to nova bodoča svetovna prvaka v kombinaciji desetih plesov. Tudi privatno bosta morala rešiti probleme sama, priznam pa, da Mihe še nisem čisto pogruntal.”

Miho Vodičarja in Nadijo Bičkovo je sodnica Dagmar Budde iz Nemčije sodila dvakrat na četrto mesto.
Na vprašanje, ali je kaj na tem, da bi Nadija plesala z Mišo Cigojem, pa je odločno dejal: ”Nič, to so samo Miševe želje. Miša je odličen plesalec, a bo moral spremeniti način razmišljanja v svoji glavi. Mnogi smo mu poskušali pri tem pomagati, a ne gre. Vem pa, da njegove dosedanje plesalke Anne Matus ne bo več v Slovenijo, saj že trenira s svojim starim plesnim partnerjem Jevgenom Kaškovskim in plešeta za Ukrajino.”  O ljubezenskem stanju para Vodičar&Bičkova je skromno povedala Nadjina mama Larisa, da upa, da bo Miha sprejel, kar mu je predlagala Nadija, in sicer, da nadaljujeta s plesno kariero ne glede na vse, kar se med njima privatno dogaja. “Zdaj prihaja njun plesni čas in upam, da bo Miha to razumel.” Miša Cigoj se na prvenstvu ni pojavil, je pa par Michele Albigese in Naja Dolenc, ki ga trikrat tedensko trenira v domači ajdovski dvorani Maxim, postal novi državni prvak med mladinci.
Miša Cigoj je trener para Albigese&Dolenc, a ju ni prišel spodbujat na državno prvenstvo.
Na državnem prvenstvo, ki ga je v Laškem odprla Laška pihalna godba, sta se kot prva plesalca zavrtela ena in edina med mlajšimi pionirji Luka Jakuš Mejarec in Ina Graj iz PK Lukec in avtomatično postala nova državna prvaka.
Luka Jakuš Mejarec in Ina Graj sta osemletna mlajša pionirska državna prvaka.
Par Jaka Podgoršek in Katarina Matuš je plesnemu klubu Miki priplesal naslov med pionirji.
Pionirska državna prvaka Jaka Podgoršek in Katarina Matuš sta bila presrečna, enako kot njuna trenerka Nina Medja.
Pohod na osvajanje državnih naslovov nadaljujeta Aljaž Gračner in Nika Štefanič iz PK Samba, ki sta stopila na najvišjo stopničko med mlajšimi mladinci.
Natalija Banovič in njen PK Samba sta valilnici prvakov. Aljaž Gračner in Nika Štefanič sta ponos kluba.
V starejši mladinski kategoriji sta zmagala Tine Kranjc in Saša Ul iz PK Pingi. Mogoče bi se celo kaj spremenilo, če bi v finalu nastopil tudi par Matej in Anja Pritekelj, ki je v tej kategoriji letos prvič. Lanska državna prvaka v vseh kategorijah sta nastopila samo v polfinalu, nato pa so bile bolečine v hrbtu, ki že nekaj časa pestijo Mateja, prehude. Kljub protibolečinski injekciji, ki jo je dobil, pa tekmovanja ni mogel nadaljevati in na hitro so ga, skoraj nepokretnega, odpeljali domov.
Zakonski par Bohak sta “kriva” za nova državna prvaka med starejšimi mladinci, Tine Kranjc in Saša Ul.
Med seniorji pa sta drugič zapored zmagala doktor biologije in strokovnjakinja za dietetiko zakonca Vitam in Barbara Kodelja, ki živita v Berlinu, plešeta pa pod okriljem PK Fredi.
Po dolgih letih pa se je Plesna zveza Slovenije odločila, da v sodniško ekipo povabi tri tuje sodnike z namenom, da pritisk na tekmovalce in starše ne bi bil prevelik. Komentar enega od njih, in sicer Avstrijca Michaela Herdlitzka, pa je bil: ”Slovenski plesalci v latinskoameriških plesih sodijo v sam svetovni vrh, v standardnih plesih ste nekoč tudi bili, danes pa na to še čakam.” Mnenju o kakovosti, predvsem pa o številkah, se pridružuje tudi starosta slovenskega športnega plesa Franjo Kozar, ki je bil tudi eden od sodnikov državnega prvenstva: ”Videl sem zadovoljivo kakovost med mladinci in predvsem med člani, a številke so katastrofalne. Število parov je iz leta v leto manjše. Krivci so predvsem klubi sami, ki preveč promovirajo moderne tekmovalne plese, pa trenerji, ki plesalce navdušujejo nad latinskoameriškimi plesi, ki so predvsem lažji za treniranje kot standardni. Pa tudi Plesna zveza Slovenije se bo morala nad današnjim številom zamisliti.” Ena od plesnih trenerk, ki ne želi biti imenovana, pa je samo dodala: ”Plesna zveza je z današnjim tekmovanjem pokazala, da je to dno. Počasi prekipeva tudi staršem … Nižje že skoraj ne moremo iti.” Kaj res?

Televizijsko reportažo z državnega prvenstva si lahko ogledate v torek, 2.2.2010 ob 20.30 na TV Paprika.
Foto galerijo z državnega prvenstva si oglejte na www.fotomesec.com

View Gallery 7 Photos