Pogled nazaj. Samo mirno pa bo in je bilo …

Matevž Česen piše zgodovino in o zgodovini. (Foto: Girafon)

Pogled nazaj pravi, da vse poteka po ustaljenem sistem. Torej je sistem dober ali pa mu le kot slepe ovce sledimo, vendar potem ni prav, da se kdorkoli pritožuje. Tekmovalna sezona se začne novembra, pa čeprav se še ni končala prejšnja, in tako tekmovalci plešejo na vseh pokalnih turnirjih vse do maja, kajti le z zadostnim številom točk se uspejo uvrstiti na mednarodne tekme. Pri določenih plesnih zvrsteh so mednarodne tekme še pred samim državnim prvenstvom, tako da potem odločajo lanskoletni rezultati oz. aktualna točkovna lestvica, kajti vsa tekmovanja je resnično težko uskladiti, saj pri usklajevanju domačih tekem vsak navija sebi v prid. Letos smo bili priča prvemu skupnemu državnemu prvenstvu vseh plesnih zvrsti pod okriljem Plesne zveze Slovenije, kar je naletelo na številne tako pozitivne kot tudi negativne kritike. Tako je državno prvenstvo za leto 2014 potekalo zadnji teden v juniju v Novi Gorici. Veliko negodovanja je bilo predvsem zaradi urnika. Navdušenja nad drugimi plesnimi zvrsti, ki so jih lahko občudovali tako plesalci kot gledalci, pa je bilo veliko več, seveda z izjemami. Tako so tekmovalci modernih tekmovalnih plesov občudovali predvsem plesalce latinskoameriških in standardnih plesov kot tudi rokenrola.

Že takoj po državnem prvenstvu so sledila naslednja mednarodna tekmovanja, slab mesec pavze in prvi teden v septembru že naslednje tekme vse do sredine decembra, ki plesalcem, predvsem tistim, ki tekmujejo več plesnih zvrsti, ne dopuščajo odmora oz. je ta zelo kratek. Pa čeprav je takšnih tekmovalcev, ki bi tekmovali več plesnih zvrsti, čedalje manj. V letošnjem letu so plesalci show dancea podrli rekord in z zmago v vseh članskih kategorijah potrdili svetovni primat. Čeprav pri street plesalcih ni tako hude konkurence kot drugje, lahko trdimo, da jim na svetovni ravni ni kos nobena druga država, kar pa težko trdim za disco in step, ki sta vseeno blizu vrha. Predvsem disco plesalci so v tem letu pokazali izjemen napredek. Prav tako so plesalci osvojili številne nazive svetovnih prvakov v modernu in nekaj manj v jazzu. Plesna zveza Slovenije je veličastno in kot se spodobi praznovala 60-letnico v Unionski dvorani, kamor je prišla vsa plesna srenja – od plesalcev, koreografov trenerjev do vseh pomembnih funkcionarjev, predsednikov domačih in tujih zvez. Predsednik države Borut Pahor je Plesni zvezi Slovenije podelil srebrni znak za zasluge. Priča smo bili sprehodu skozi zgodovino plesa ob nastopih najuspešnejših koreografij in plesalcev različnih plesnih zvrsti v minuli plesni sezoni. Obilna zakuska ob zaključku uro in pol dolge prireditve je morda prikrajšala plesalce za reprezentančne treninge, ki jih letos ni bilo, ali pa je to le prva posledica tega, da se ima namen odmakniti predsednica modernih tekmovalnih plesov Fiona Johnson Kocjančič. V lanskem pogledu nazaj sem zapisal: "Veliko ima pri vsem tem tudi predsednica modernih tekmovalnih plesov Fiona Johnson Kocjančič, ki resnično zna prisluhniti plesalcem in mladim trenerjem." Kar pomeni, da bomo z njenim morebitnim odmikom marsikaj še izgubili. Videoposnetkov z mednarodnih tekem tokrat plesna zveza še ni kupila. Prav tako ni bilo slavnostnega gala večera najboljših koreografij, ki smo ga v prejšnjem letu imeli v ljubljanski Operi. Ne verjamem pa govoricam, da lahko kdorkoli v Plesni zvezi Slovenije obogati na račun plesalcev, saj je večino dela s številnimi sestanki in nalogami prostovoljnega in ni honorirano; poleg tega so najuspešnejši plesalci modernih tekmovalnih plesov deležni kar dveh podelitev nagrad in zabave ter subvencij za prevoze na najbolj oddaljena tekmovanja tudi do 100 evrov na posameznika. Verjamem pa, da kdo drug vidi stvar drugače, gre le za moj pogled in mnenje.
Slovenci smo prav gotovo še vedno v svetovnem vrhu med modernimi tekmovalnimi plesi in tudi meni bo ta plesna sezona 2013-2014 ostala vedno v spominu oz. je šla kar v zgodovino. Naj plesalci ne pozabijo, da tekmujejo zato, ker radi plešejo, in potem bo vse lepše in boljše. Pa srečno 2015!