Podelitev nagrad plesne zveze. Veseli plesalci in zaskrbljeni funkcionarji

Jure Bergant in Ana Mesec, prejemnika srebrnega znaka, sta na podelitvi tudi plesala.

Tradicionalno podelitev priznanj Plesne zveze Slovenije je na sredin večer v Festivalni dvorani v Ljubljani vodila Betka Šuhel v roza opravi in izpeljala dvourno prireditev s kopico podatki o uvrstitvah nominirancev ter nagrajencev, tako kot se za profesionalko spodobi.

Voditeljica prireditve Betka Šuhel in plesalec v profi kategoriji WDC Jurij Batagelj.
Akterja Plesna zveza Slovenije in Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije sta podelila priznanja skupinam, plesnim parom in posameznikom, ki so v letu 2012 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu. To je bil tudi kriterij za selekcijo v družbo najboljših. Kategorij je seveda mnogo, zato je bilo tudi nagrajencev mnogo. Ampak prav je, da plesalci enkrat na leto zavzamejo tudi podeljevalne in ne samo tekmovalne odre. Prav lepo je bilo videti nagrajence in nominirance v sproščenem vzdušju, ženske predstavnice v fantastično visokih petkah, pa čeprav nas je dežurni v Festivalni dvorani z ugašanjem luči okoli desete ure zvečer vljudno opozarjal, da lahko počasi končamo z "minglanjem". Tudi pogostitev Vivo cateringa se je odvila z nadzvočno hitrostjo.
Larisa Bičkova prinaša novo svežino kreiranja in izdelave plesnih oblek na plesne odre, Miha Vodičar in Nadija Bičkova pa letos naskakujeta naslov najboljšega kombinatorskega para na svetu.
Zanimivo je bilo tudi to, da se podelitve priznanj ni udeležil nihče od predsednikov posameznih sekcij. Herman Tomažič, predsednik sekcije za latin in standard, je menda zbolel zaradi kandidata za predsednika Plesne zveze Slovenije Smiljana Mekicarja, ki je na sobotnem državnem prvenstvu v standardnih plesih podeljeval nagrade plesalcem. Fiona Johnson Kocijančič, predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese, je bila po verziji ena bolna, po verziji dve je bil bolan njen otrok in po verziji tri naj na prireditev ne bi prišla, ker bo kandidirala za novo predsednico Plesne zveze in se je menda bala vprašanj na to temo. Za Boštjana Pavčka, predsednika sekcije za rock n roll, pa nihče ni vedel, kje je.
Drago Šulek (desno) je reagiral na pritožbo plesalcev iz zveze WDC in podelil nagrado Andreju Škufci in plesalki Melindi.
Na prireditvi je potekala tudi podelitev priznanj profesionalnim plesnim parom, ki so člani Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (ZPVUTS) in mednarodno tekmujejo v okviru organizacije World Dance Council  (WDC). To podelitev so funkcionarji Plesne zveze naknadno vrinili v program, in sicer kot reakcijo na pismo ignoriranih plesalcev, ki plešejo v tej zvezi. Lani niso bili niti nominirani niti povabljeni, letos pa sta postala plesni par leta 2012 Andrej Škufca in Melinda Törökgyörgy z obrazložitvijo. "V letu 2012 sta nastopila na 13 tekmah v latinskoameriških plesih. Na WDC Evropskem prvenstvu sta dosegla 3. mesto. Na  Svetovnem prvenstvu, ki je bilo prvo odprto WDC svetovno prvenstvo, sta bila peta. Na odprtem UK prvenstvu sta bila četrta, na londonskem International pa peta. Na odprtem Britanskem prvenstvu v Blackpoolu sta bila v vseh plesih na 5. mestu. Na Azijski turneji sta si na štirih tekmah priplesala 2.-3.mesto. Na WDC Kremlin Cup sta bila tretja, na odprtem prvenstvu Shenzhena in na  Disney Resort 2012 pa sta bila obakrat na 2. mestu." Andrej je napovedal burne čase, saj je znano, da se nekoč prijateljski zvezi WDSF in WDC danes ne razumeta več in otežujeta delo plesalcev v obeh zvezah. Bil pa je vesel nagrade.
Plesni par leta 2012 Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev sta postala Andrej Škufca in Melinda Törökgyörgy.
Srebrni  znak Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev za leto 2012 sta prejela Peter Majzelj in Maja Geršak, ki sta v minulem letu sodelovala na 16. mednarodnih tekmovanjih v okviru World Dance Council (WDC), kar je največ med vsemi profesionalnimi pari, ki so člani Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev. Njuna najboljša uvrstitev je bila 2. mesto na odprtem prvenstvu Singapurja.
Poleg leta 1950 ustanovljene mednarodne profesionalne organizacije World Dance Council (WDC) pa se je ustanovila še profesionalna divizija v okviru Svetovne zveze športnega plesa – World DanceSport Federation (WDSF). V tej kategoriji je plesni par leta v ST in LA plesih postal Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič iz PK Urška Ljubljana, ki sta skupno tekmovalno pot začela januarja 2000. V letu 2012 sta na tekmovanjih ponovno zastopala barve Slovenije in bila nepremagljiva v svoji kategoriji v latinsko-ameriških plesih. Nastopila sta na 8 mednarodnih tekmovanjih in na vseh prepričljivo zmagala. Osvojila pa sta tudi naslov evropskih in svetovnih prvakov v latinsko-ameriških plesih v profesionalni diviziji WDSF.
Plesni par leta v ST in LA plesih za leto 2012 v profesionalni kategoriji sta postala Zoran Plohl (na sliki) in Tatjana Lahvinovič.
Sekcija za standardne in latinsko ameriške plese je za leto 2012 bronasti znak PZS podelila plesnemu paru, ki tekmuje v WDSF profesionalni kategoriji. Prejela sta ga Andraž Snoj in Olga Muravskaja iz PK Fredi Ljubljana za 7. mesto na WDSF PD Super Grand Prix v standardnih plesih v Moskvi.
Daniela Škofic Novak in Fredi Novak sta prišla podpret WDC pare.
Tretjič zapored je plesni par leta 2012 v članski kategoriji v standardnih in latinsko ameriških plesih postal Miha Vodičar in Nadija Bičkova iz PK Pingi Maribor. V letu 2012 sta nastopila na 35 mednarodnih tekmovanjih, na katerih sta se kar 19 krat uvrstila v finale. Postala sta državna podprvaka v standardnih in latinsko-ameriških plesih in državna prvaka v kombinaciji standardnih in latinsko-ameriških plesov. Njuna paradna disciplina je kombinacija 10 plesov v kateri sta postala tudi svetovna podprvaka. Nadija je odkrito povedala, da še vedno nima državljanstva, da se bosta zato morala odpovedati nastopu na svetovnih igrah, a cilj je tudi letos jasen. Naskok na prvo mesto v kombinaciji. "Svetovno prvenstvo bo novembra na Dunaju in že sedaj vabiva vse, da pridejo navijat za naju," sta dejala Miha in Nadija v atraktivni modri obleki.
Plesni par leta 2012 v članski kategoriji v standardnih in latinsko ameriških plesih sta postala Miha Vodičar in Nadija Bičkova iz PK Pingi Maribor.
Nagradili so tudi plesalce mlajših kategorij. Srebrni znak PZS sekcije za standardne in latinsko ameriške plese so prejeli naslednji pari iz kategorij mladincev in starejših mladincev: Marcel Vodenik in Naja Dolenc iz PK Pingi Maribor za 1. mesto v konkurenci 40 parov na WDSF Open v standardnih plesih za starejše mladince v Beogradu, Jure Bergant in Ana Mesec iz PK Urška Ljubljana za 1. mesto v konkurenci 37 parov na WDSF Open v latinskoameriških plesih za mladince v Beogradu ter Nino Kleindienst in Urška Bencak iz PK Urška Murska Sobota za 1. mesto v konkurenci 44 parov na WDSF Open v latinskoameriških plesih za mladince v Mariboru. Zlati znak PZS, ki ga podeli sekcija za SLP za izjemne tekmovalne dosežk,e pa sta prejela Vitam in Barbara Kodelja, člana PK Pingi Maribor, za 1. mesto v konkurenci preko 200 parov na German Open Championship v kategoriji seniorjev III.
Urška Rubin se je drugič veselila nagrade za solistko leta v modernih tekmovalnih plesih.
Sekcija za moderne tekmovalne plese je najštevilčnejša znotraj Plesne zveze, saj združuje več kot 40 disciplin v treh skupinah tekmovalnih plesov. Solistka leta je drugič zapored postala Urška Rubin (PK Zapleši si; lastna koreografija). V letu 2012 je več kot upravičila svoj status, saj je bila ponovno nepremagljiva v street dance showu, kjer je ubranila lanskoletna naslova svetovne in evropske prvakinje, svojo vsestranskost pa je dopolnila s 3. mestom na SP v hip hopu. Solist leta v modernih tekmovalnih plesih je postal Jure Gostinčar (Plesno društvo BPS Radovljica; lastna koreografija). Kot zmagovalec skupnega seštevka Pokalnega turnirja v modernih tekmovalnih plesih se je udeležil Svetovnega prvenstva v modernu in postal svetovni podprvak.
Solist leta Jure Gostinčar je priletel s treninga na podelitev, prevzel nagrado in odletel nazaj na trening.
Plesna dvojica leta 2012 sta postala Klara Lainšček v zagotovo najvišjih petah na podelitvi in Jan Ravnik (Društvo Kazina Ljubljana; koreografija Mitja Popovski). Klara in Jan sta sicer izvrstna solista, v letu 2012 pa sta prvič združila moči kot par in pokazala tudi svoje igralske sposobnosti. S točko Srečno neporočena sta bila najboljši par na svetovnem in evropskem prvenstvu v show danceu. Mala skupina leta 2012 je postala skupina Street Dance Show mala skupina Plesnega društva BPS Radovljica s koreografijo Dr Martin’s Asylum koreografinje Monike Veselčić, ki je osvojila naslov prvakov na SP in EP v street dance showu. Velika skupina oziroma formacija leta 2012 v modernih tekmovalnih plesih pa je postala Street Dance Show formacija Plesnega društva BPS Radovljica s koreografijo Love Crima koreografinje Monike Veselčić. Formacija si je na svetovnem prvenstvu priplesala naslov podprvakov, z evropskega prvenstva pa se je vrnila kot zmagovalna formacija. Monike na prireditvi ni bilo, saj se izobražuje v Skandinaviji.
Zlate značkarice: Nika Bolčič, Arnika Matko Juvančič in Staša Tušar.
Zlati znak Plesne zveze Slovenije za vrhunske rezultate na mednarodnih tekmovanjih v letu 2012 so med mladinci v sekciji modernih tekmovalnih plesov prejeli: Staša Tušar (PK Urška Ljubljana) za naziv mladinske svetovne prvakinje v disciplinah show dance in jazzu solo, Arnika Matko Jurančič (Društvo Kazina Ljubljana) za naziv mladinske svetovne prvakinje v disciplini modern, Nika Bolčič (Plesno društvo BPS Radovljica) za osvojen naslov mladinske evropske prvakinje v hip hopu in Gašper Kunšek (Plesno društvo BPS Radovljica) za naslov mladinskega evropskega prvaka v hip hopu.
Prijatelji iz treh različnih klubov: Gašper Kunšek, Blejski plesni studio, Žiga Mlakar iz Artifexa in Arnika Matko Juvančič iz Kazine.
Plesna zveza Slovenije je v sekciji modernih tekmovalnih plesov podelila tudi pet srebrnih in štiri zlate znake mladinskim tekmovalcem. Srebrni znaki so bili podeljeni tekmovalcem, katerih najboljši mednarodni rezultati so zaslužili posebno pozornost. Srebrni znak so prejeli: Matic Bizjak (Društvo Kazina Ljubljana) za zmago na mladinskem svetovnem prvenstvu v paru s Sabino Pajmon v show danceu, Sabina Pajmon (Društvo Kazina Ljubljana) za zmago na mladinskem svetovnem prvenstvu v paru z Maticem Bizjakom v show danceu, Melani Mekicar (PK Bolero Ljubljana) za zmago na mladinskem svetovnem prvenstvu dvojic v street dance showu, Brina Brodnjak (PK Bolero Ljubljana) za zmago na mladinskem svetovnem prvenstvu dvojic v street dance showu in Kevin Mekicar (AGK Panter Ljubljana) za naziv mladinskega evropskega prvaka v break danceu.
Odprtje podelitve je pripadlo rock n roll paru Luna Vogrič in Jaka Vrevc Žlajpah.
Z odmevnimi rezultati se ponaša tudi najmanjša sekcija znotraj Plesne zveze v vseh starostnih kategorijah tako med pari kot tudi formacijami. Zadnjih 15 let se vsako leto vsaj v eni kategoriji uvrstijo med finaliste velikih tekmovanj, starejši mladinci pa so bili od nekdaj slovenska zaščitna znamka. Srebrni znak Plesne zveze Slovenije je Sekcija za R’n’R podelila tekmovalcem, katerih najboljši mednarodni rezultati v letu 2012 so zaslužili posebno pozornost. Prejeli so ga: Luna Vogrič in Jaka Vrevc Žlajpah (Plesni klub Briljantina Ljubljana) za 5. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu, Mladinska formacija Briljantina Teens iz PK Briljantina s koreografinjo Sindi Vogrič za naslov vice svetovnih prvakov na mladinskem svetovnem prvenstvu ter Helena Gutnik in Miha Japelj iz ŠPK AK-RO Ljubljana za 4. mesto na zaključni lestvici svetovnega pokala za člane B. 
Trdno okostje Plesne zveze: Niko Basarič, Verena Šulek, Zoran Kljun in Branko Bohak, ki pa je zelo zaskrbljeno, kaj se bo zgodilo na letni skupščini.
Na koncu pa je Plesna zveza presenetila in podelila posebno priznanje kar sama sebi. Zoran Kljun, predsednik Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije je nagrado prejel za postavitev doprsnega kipa plesnemu mojstru Adolfu Jenku na vidni lokaciji ob stavbi Kazine na Kongresnem trgu v Ljubljani, s tem se je postavilo tudi trajno obeležje vsem generacijam slovenskih plesnih strokovnjakov in entuziastov. Mihael Verbič se je ob tem dejanju nekoliko kislo držal, saj je prav on tisti, ki bi si zaslužil to nagrado. Je namreč podal začetne ideje za postavitev kipa.
Posebno priznanje Plesne zveze Slovenije za promocijo plesne dejavnosti je prejelo Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (v sredini predsednik Združenja Zoran Kljun, levo predsednik Plesne zvezeDrago Šulek, desno Miro Cerar).

Aktualni predsednik Plesne zveze mag. Drago Šulek, ki mu mandat poteče konec marca in zaenkrat še ne ve, ali bo ponovno kandidiral ali ne, je v slavnostnem nagovoru poudaril: "Iskreno verjamem, da naša prireditev pomembno prispeva k prepoznavnosti naše Zveze, predvsem pa naših najboljših tekmovalcev kakor tudi medsebojnemu spoznavanju znotraj Zveze, saj se sicer tekmovalci srečujejo samo v okviru svojih tekmovalnih disciplin. Iskrene čestitke vsem, ki ste zaslužni, da so naši tekmovalci v tolikih plesnih disciplinah v svetovnem vrhu!"
Špela Kralj je na podelitev prišla sama, saj končuje plesno kariero. Drago Šulek ji je podaril sedemnajst vrtnic za osvojenih sedemnajst naslovov državnih prvakov z bratom Matejem, ki pa kariero nadaljuje.

View Gallery 16 Photos