Po ljubljanskih ulicah bodo spet rjoveli Mladi levi

Na festivalu se bodo predstavili številni umetniki z vseh koncev sveta … (Foto: Sabine Pichler)

Med 19. in 28. avgustom bo v prestolnici že štirinajstič potekal festival Mladi levi, eden najodmevnejših letnih dogodkov Zavoda za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev Bunker, ki privabi k nam številne izvrstne umetnike z vseh koncev sveta od Japonske do Španije, od Afrike do Norveške. Festival odlikuje zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, znan pa je tudi po odkrivanju novih talentov. Tako boste lahko občudovali dela že priznanih in uveljavljenih umetnikov ter vzhajajočih, ki so šele na začetku svoje poti. Prihajajo Josef Nadj, Ivana Mueller, Station House Opera, Gob Squad, Motus, ricci/forte …

… Gob Squad & CAMPO: Before Your Very Eyes … (Foto: Phile Deprez)
Na ljubljanskih ulicah se bo v glavnem ful dogajalo – predstave, koncerti, vizualne instalacije … Gledališčniki, plesalci bodo poskrbeli za vročico avgustovskih večerov, "okupirali" bodo avtobusne postaje, ulice v četrti Tabor …, igrali se bodo na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja, podirali bodo domine, v velikansko preprogo z zemljevidom četrti Tabor vpisovali svoje želje, izdelali velike "igrače" za odrasle ter se predvsem … zabavali!
… Betontanc: Tam daleč stran … (Foto: Suncan Stone)
"Dragi prijatelji,tako kot koščki v mozaiku se v letošnjem programu dopolnjujejo in odražajo vprašanja, s katerimi smo se v Bunkerju ukvarjali zadnja leta. Kako skozi umetnost vzpostaviti polje idej in priložnosti, kjer se prepletajo teme, kot so ekologija, socialno vključevanje, sodelovanje, načrtovanje prostora, solidarnostna ekonomija ali kulturna politika?
… Contact Gonzo: The late drummer … (Foto: Toda Yoichi)
Sicer zavestna odločitev programske ekipe Mladih levov – da nikoli ne želimo vnaprej vsiljevati tematske osnove festivala, se postaviti pred umetnika in mu določiti vsebinski okvir, v katerega naj sodi, raje razvijamo odprto občutljivost, ki si dovoli prepustiti presenečenjem in duhu časa. Skozi predstave letošnjega festivala se kot nekakšna rdeča nit vije resnična zaskrbljenost umetnikov nad našo prihodnostjo. Naj se ukvarjajo z okoljem, še bolj konkretno z naravo, s potrošništvom kot načinom življenja ali zgodovinskim spominom. Bolj kot intimne zgodbe posameznikov, tako značilne za prejšnje festivale, tokrat umetnike prvenstveno zanimajo družbeni odnosi in kako se z njimi angažirano sooča posameznik.
… Deepblue: You are here … (Foto: Giannina Urmeneta Ottiker)
Na nekatere teh problemov skušamo odgovarjati tudi mi z aktivnostmi v naši soseski Tabor, za katero smo ugotovili, da je neprepoznavna, mimobežna in brez prave identitete, da ljudje v njej pogrešajo zeleno in druženje. S skupnimi napori kulturnih, umetniških in izobraževalnih akterjev ter predvsem posameznikov v naši soseski skušamo obuditi občutek skupnosti, probleme obrniti sebi v prid in izkoristiti potencial, ki ga soseska ponuja.
… Ivana Müller: 60 Minutes of Opportunnism … (Foto: Liesbeth Bernaerts)
Tako se lahko pohvalimo z novoustanovljeno Kulturno četrtjo Tabor, s prvim skupnostnim vrtom in z oživitvijo parka Tabor, zdaj pa smo se lotili še puste ploščadi med muzeji na Metelkovi s kar tremi interaktivnimi instalacijami. Vse to se bo v času festivala prepletalo, umetniki sveta in lokalni prebivalci se bomo srečevali na predstavah, se družili in predvsem uživali v prvinskem smislu ustvarjalnosti – igri," je o prihajajočem festivalu zapisala direktorica Nevenka Koprivšek.
… Josef Nadj, Akosh S.: Les Corbeaux … (Foto: Remi Angeli)
Prireditve bodo potekale na različnih prizoriščih: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Slomškova 18; ploščad Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2; Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2; Druga pomoč, Šmartinska 3; park Tabor; Novi trg/Breg; železniška postaja; tržnica/market; bolšjak, Breg; Onkraj gradbišča, Resljeva 34, Gestrinova 2; Aksioma, Komenskega 18.
… Teja Reba, Leja Jurišić: Med nama … (Foto: Petra Veber)
Cena vstopnic: 10 evrov,  za dijake, študente, upokojence, brezposelne in umetnike pa 7 evrov. Prireditve, ki niso v Stari mestnielektrarni – Elektro Ljubljana ali PTL so brezplačne. Prodaja vstopnic je uro pred predstavo na lokaciji predstave. Vse rezervacije in informacije dobite na: 051 269 906, info@bunker.si. Akreditacije na: alma.r.selimovic@bunker.si
Podrobnejše informacije in program najdete na http://www.bunker.si/slo/mednarodni-festival-mladi-levi-2011
… Ricci/forte: Macadamia Nut Brittle … (Foto: Mauro Santucci)
View Gallery 9 Photos