Plesni svet je žalosten. Johann Kresnik, pionir plesnega gledališča, je zaspal za vedno.

Johann Kresnik se je rodil v Pliberku. (Foto: Sakher Almonen)

Z Dunaja, s festivala ImPulsTanz so poslali sporočilo, da je v soboto umrl eden od pionirjev plesnega gledališča Johann Kresnik. Vitalni devetinsedemdesetletnik, ki ga žal nisem uspela intervjuvati na tiskovni konferenci letos junija, ko je napovedoval adaptacijo svojega Macbetha, ki je odprl letošnje dunajske plesne tedne, je bil odlično razpoložen. Razpored intervjujev z njim pa dolg in žal me je prevoz za vrnitev v Slovenijo tako preganjal, da nisem uspela počakati na zelo gostobesednega plesnega kreatorja. Je že moralo biti tako.

Dobro razpoložen Johann Kresnik (drugi z leve) na tiskovni konferenci letos junija na Dunaju (foto: Karolina Miernik)

Enajstega junija je festival uradno odprl njegov Macbeth in Johann Kresnik je po predstavi prejel častno nagrado mesta Dunaj za svoje delo.

Častna dunajska nagrada (foto: Karolina Miernik)

"Johann Kresnik je eden najpomembnejših gledaliških in plesno gledaliških režiserjev. Bil je režiser in koreograf gledališča Bremen, baletni direktor v Heidelbergu, kjer je razvil svoj lastni plesnogledališki stil. Njegova mednarodna kariera se je začela v osemdesetih in je trajala vse do danes, njegov vpliv pa bil neverjeten. Sodeloval je tudi z Ismaelom Ivom kot režiser njegovih dveh produkcij Francis Bacon in Othello. Leta 1994/95 se je preselil v Volksbühne na Rosa-Luxemburg-Platz v Berlin. 2003 in 2008 je bil direktor koreografskega gledališča v Bonnu. Njegove produkcije Macbeth, Ulrike Meinhof, Frida Kahlo in Wendewut Kresnik so bile povabljene na Berliner Theatertreffen. Leta 2010 je kreiral Felixa Nussbauma za Theater Osnabrück in Prince Pückler Utopia za Staatstheater Cottbus. Leta 2011/12 se je vrnil v gledališče v Heidelbergu, kjer je režiral svetovno premiero opere Johannesa Kalitzkeja Pym v sezoni 2015/16. Njegovo delo se nadaljuje leta 2016 s kreacijo Dantejevega Pekla za Schauspiel Wuppertal. Lani je adaptiral Macbeth iz leta 1988 z ansamblom TANZLIN.Z, ki je odprt letošnji festival ImPulsTanz. Izrekamo sožalje družini in smo pretreseni," sta sporočila njegova prijatelja, soustanovitelja festivala ImPulsTanz, Karl Regensburger in Ismael Ivo.

Macbeth Johanna Kresnika (foto: Dieter Wuschanski)

Sicer pa se je Johann Kresnik rodil v Pliberku in bil povezan tudi z nekaterimi slovenskimi plesnimi ustvarjalci. Festival ImPulsTanz se preveša v drugo polovico in se bo plesnemu velikanu poklonil na svoj način. S še več plesa, s še več giba!

View Gallery 4 Photos