Plesna nedelja. V Kranju veliko plesno baletno tekmovanje

Nastop na lanskem tekmovanju v Villachu je Baletni šoli Stevens priplesal organizacijo v Kranju.

Baletna šola Stevens, ki jo vodita Nena Vrhovec Stevens in njen mož Andrew, je bila lani izbrana, da organizira prvič v Sloveniji eno od izbirnih tekmovanj za svetovni pokal iz družine tekmovanj World Dance Cup. Tako se bo na podlagi prijav na odru Prešernovega gledališča zbralo nekaj slovenskih plesalcev in skupin, ki prihajajo iz privatnih oziroma zasebnih plesnih šol. To je namreč pogoj, ki ga morajo izpolniti za udeležbo na tem tekmovanju. Pa seveda plačati letno članarino v višini pet evrov.

Ekipa Baletne šole Stevens trenira…
Med nastopajočimi, ki si bodo poskušali priplesati vstopnico za zaključni veliki finale prvi teden julija v angleškem Brightonu, bodo varovanci že omenjene baletne šole Stevens, pa Umetniško društvo M&N DC, Miki in Kazina. V teku so priprave na nedeljski nastop, ki si ga lahko ogledate ob 16.00 v Prešernovem gledališču v Kranju. "Pričakovanja tekmovanja so v tem trenutku predvsem želja, da bo program zanimiv za publiko in žirijo, da plesalci odplešejo tako, kot si želijo sami , da jim gre najbolje, da bo vzdušje fenomenalno. Delovna vnema je velika, napredki ob delu na izbirno tekmovanje neizmerni, volja in želja mladih plesalcev, ter njihova jubezen do plesa  ne glede na zvrst pa ogromna," nam je zaupala nekdanja balerina, zdaj pa pedagoginja in organizatorica izbirnega tekmovanja Nena Vrhovec Stevens.
…trenira…
Tekmovalce bo ocenjevala dvočlanska žirija, ki jo bosta sestavljali Jacqueline Storey  iz Velike Britanije, pevka, plesalka, koreografinja in producentka plesnih predstav, ter nekdanja prva solistka hamburškega baleta Anna Grabka iz Švice oziroma Poljske.
…trenira.
Na tekmovanje sta skupino otrok starih med osem in enajst let prijavila tudi koreografa in plesalca iz Šempetra pri Novi Gorici Nastja Bremec in Michal Rynia. "K prijavi na tekmovanje so naju spodbudili otroci, ki že dalj časa sami izražajo željo tudi po tovrstnemu izzivu. Ko sva od organizatorjev – Baletne šole Stevens – prejela povabilo, sva se takoj odločila, da otroke prijaviva na to tekmovanje. Ker ples dojemava kot umetnost in na tem temelji tudi najin pedagoški pristop, sva ocenila, da je že sam nastop na odru Prešernovega gledališča v Kranju in pred eminentno strokovno žirijo,  usmerjen v umetniško plesno ustvarjalnost in kot takšen izjemno dobrodošla izkušnja. V skupini je 15 deklic in en fant. Plešejo le dve leti, a vsi so veliki plesni navdušenci, željni plesnega znanja. Poleg hip hopa se izpopolnjujejo tudi v moderni plesni tehniki. Predstavili se bodo s hip hop točko z naslovom "Dance Party" v najini koreografiji. Osrednji lik plesne zgodbe je fant, ki je prepotoval širni svet, zato da bi ljudi začaral v plesalce. Naslov točke je All you have to do is –  DANCE, DANCE, DANCE ….," sta za naš portal komentirala Michal in Nastja.
Varovanci Nastje Bremec in Michala Rynije so v polni pripravljenosti, da osvojijo kranjski oder.
Tekmovanje, ki ga je osnovala baletna plesalka Korinna Soehn leta 1972 v Nemčiji, se je prvič pojavilo pod imenom World Dance Cup leta 2002, in od takrat dalje postaja vse večje in večje. Mesta Wroclav, Faro, Vancouver so že bili gostitelji, lanski Villach pa je postavil rekord, saj se je za naslov najboljših potegovalo kar 2000 plesalcev. Tekmovanje se ne omejuje na plesne zvrsti, ampak želi privabiti vse, kar plesnega na svetu obstaja. V nedeljo vas torej čaka otroški creme de la creme na špičkah s Hrestači, Trnuljčicami, Coppeliami ali pa bulerji z Arniko Matko Juvančič, Sabino Pajmon in M&N DC.

View Gallery 5 Photos